– Αναμένεται επιδείνωση του καιρού
– Σε ετοιμότητα η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και οι Δήμοι
Στα λευκά ντύθηκε για δεύτερη φορά φέτος το Νευροκόπι, έστω και με την περιορισμένης έντασης χιονόπτωση που σημειώθηκε χθες Πέμπτη και έδωσε τις πρώτες λευκές εικόνες του νέου έτους. Τα χιόνια ήταν περιορισμένα μέσα στο Νευροκόπι, ενώ η ποσότητα της χιονόπτωσης ήταν μεγαλύτερη στις ορεινές περιοχές του λεκανοπεδίου, με τον υδράργυρο να δείχνει το πρωί της Πέμπτης -5 βαθμούς Κελσίου. To βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει και συνέχεια καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη χιονόπτωση στην περιοχή του λεκανοπεδίου καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και ήταν επίσης περιορισμένη.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» χθες ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης είπε ότι τα χιόνια δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα, καθώς ήταν ελάχιστα, ωστόσο υπήρχε παγωνιά στο οδικό δίκτυο κυρίως τις πρωινές ώρες και για τον λόγο αυτό οι οδηγοί θα έπρεπε να είναι προσεκτικοί. Παράλληλα, όπως είπε ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, ο δήμος είναι σε ετοιμότητα και καλά προετοιμασμένος με αλάτι αλλά και μηχανήματα προκειμένου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, να αντιμετωπίσει τις πιθανές δυσκολίες που θα προκύψουν με δεδομένη μάλιστα την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων που αναμένεται αυτές τις ημέρες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν στο Νευροκόπι τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τρίτη ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμη και στους -11 βαθμούς τη Δευτέρα και την Τρίτη. Χθες, η θερμοκρασία στο Νευροκόπι κατέβηκε στους -5 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας αισθητή διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ο παγετός, λοιπόν, στην περιοχή θα συνεχιστεί ενώ νέες χιονοπτώσεις αναμένονται από το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Αυτό, βέβαια, ειδικά για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου σημαίνει κάποια αναπόφευκτα προβλήματα καθώς οι ποσότητες της πατάτας που δεν έχουν διατεθεί και παραμένουν στις αποθήκες θα απαιτήσουν μεγαλύτερα έξοδα θέρμανσης για τη συντήρησή τους.
Στο μεταξύ, χιονόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και στην περιοχή του Γρανίτη και σε άλλες ορεινές περιοχές του Νομού. Τα χιόνια έφτασαν ακόμη και στις κορυφές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο γύρω από την πόλη της Δράμας.
Με δεδομένη την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, οι δήμοι του Νομού Δράμας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας τέθηκαν σε επιφυλακή προκειμένου να διαθέσουν μηχανήματα και προσωπικό ώστε να ανταποκριθούν το ταχύτερο δυνατόν σε πιθανά προβλήματα από την κακοκαιρία.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όπου χρειαστεί, ενώ υπάρχουν και συμβάσεις με ιδιώτες που διαθέτουν μηχανήματα για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών φαινομένων, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα βατότητας στο οδικό δίκτυο και να μην κλείσουν δρόμοι σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα επιδεινωθούν.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Δράμας, οι υπηρεσίες του είναι ήδη σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, είναι σε ετοιμότητα τα δύο οχήματα 4×4 που διαθέτει, οι αλατιέρες και τα δυο JCB που έχουν μισθωθεί από ιδιώτες. Παράλληλα, σε επιφυλακή είναι και ο ανάδοχος εργολάβος για τον καθαρισμό των δρόμων στις περιοχές Λιβαδερού, Σκαλωτής, Σιδηρονέρου και Μακρυπλαγίου, όπως είχε εξηγήσει τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης.