Χωρίς αναγκαίες υπηρεσίες κινδυνεύει να μείνει το Θεραπευτήριο

0
3396

-Λήγουν σε λίγες ημέρες οι συμβάσεις των εργαζομένων που απασχολούνται επικουρικά στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ

-Χ. Κεφαλίδου στα «Χ»: «Tο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία αυτών των δομών»

 

 

Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό κινδυνεύει να βρεθεί ξαφνικά το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο οποίο περιλαμβάνεται το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων της Δράμας και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας. Οι συμβάσεις του έκτακτου, πλην αναγκαίου, προσωπικού των δομών λήγουν στο τέλος Μαρτίου και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για την παράτασή τους ή για την έκδοση πρόσκλησης με σκοπό την κάλυψη αυτών θέσεων. Ακόμη βέβαια κι αν υπήρχε κάποια προκήρυξη για την κάλυψη αυτών των θέσεων είναι προφανές ότι θα έπρεπε να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου οι δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν θα είχαν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες υπηρεσίες που προσφέρουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Στο θέμα της λήξης των συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού σε αυτές τις δομές αναφέρθηκε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου. Τόνισε ότι το πρόβλημα αφορά όλο το επικουρικό προσωπικό του κέντρου που περιλαμβάνει νοσηλευτές, ψυχολόγους, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες κ.ο.κ. οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των δομών. Η Βουλευτής μάλιστα, κατέθεσε και σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη ρωτώντας σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και η ασφαλής λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ και η συνέχιση της παροχής των πολυσχιδών υπηρεσιών του σε εκατοντάδες πάσχοντες που βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από αυτήν.

Όπως είπε για το ίδιο θέμα στα «Χ» η κ. Κεφαλίδου, «Οι συμβάσεις των εργαζομένων εκπνέουν στα τέλη Μαρτίου και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από το Υπουργείο Εργασίας, ότι θα αναπληρώσει αυτό το προσωπικό, είτε με μόνιμες προσλήψεις καθώς υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις, είτε με επικουρικό προσωπικό. Επειδή υπάρχει μια πρακτική λόγω της πανδημίας να δίνονται παρατάσεις σε αυτές τις συμβάσεις, οι επικουρικοί εργαζόμενοι αναρωτιούνται με ποιο τρόπο, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού, όπως βέβαια και οι υπόλοιπες δομές του κέντρου στην περιφέρεια. Είναι ένα ερώτημα το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι χωρίς να υπάρξει διακοπή στην παροχή των εν λόγω υπηρεσιών προς τους νοσηλευόμενους».

«Εδώ μιλούμε για μια ειδική κατηγορία πασχόντων που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Το επικουρικό προσωπικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσω των συμβάσεων, παρέχει υπηρεσίες σε αυτές τις δομές. Οι πάσχοντες έχουν αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με αυτό το προσωπικό και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διαρραγεί» εξηγεί η κ. Κεφαλίδου, επισημαίνοντας ότι με την ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας, ρωτά να μάθει πως θα διασφαλιστεί μια συνέχεια, χωρίς να φύγει το προσωπικό που αυτή την στιγμή είναι απαραίτητο για την λειτουργία αυτών των δομών.

Η Βουλευτής τονίζει στα «Χ» ότι αν δεν υπάρξουν παρατάσεις των συμβάσεων του προσωπικού που λήγουν τις επόμενες ημέρες, οι δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ, θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εδώ είναι εύλογο το ερώτημα, πως θα μπορέσει να λειτουργήσει και μάλιστα ενώ είναι σε εξέλιξη το τρίτο κύμα της πανδημίας και προσθέτει: «Είναι κάποια πράγματα που λόγω συγκυρίας πρέπει να τα σκεφτούμε λίγο διαφορετικά. Έπρεπε να έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν με το θέμα αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το ξαναλέω, είναι σε εξέλιξη η πανδημία και υπάρχουν περιστατικά που είναι δύσκολα στη διαχείριση. Δεν μπορείς λοιπόν να αφήσεις αυτούς τους ανθρώπους χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, ούτε για μισή ώρα. Είναι παρακινδυνευμένο».

Οι δυο δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ που λειτουργούν στη Δράμα, είναι το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας (πρώην Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Δράμας) που ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης από τον Οκτώβριο του 2013.Το Παράρτημα συνιστά μια μονάδα κλειστής φροντίδας και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλες τις ημέρες του χρόνου. Η δεύτερη δομή είναι το Παράρτημα Χρονίων παθήσεων Δράμας στο οποίο λειτουργούν τμήμα Χρονίως Πασχόντων, τμήμα Αυτοεξυπηρετούμενων Ηλικιωμένων και τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ