«Χωρίς ελληνικά αρνιά το φετινό Πάσχα»

1
16427

– Φοβούνται επανάληψη των περσινών προβλημάτων οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας
– Γίνονται μαζικές ελληνοποιήσεις. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο» λέει στα «Χ» ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης


Χωρίς ελληνικά αρνιά, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, θα κυλήσει φέτος το Πάσχα, το οποίο δεν απέχει πολύ, ημερολογιακά καθώς γιορτάζεται στα μέσα Απριλίου. Τα προβλήματα με τα κοπάδια είναι πολλά και οι ελληνοποιήσεις δυστυχώς συνεχίζονται.
Οι ίδιοι φοβούνται ότι υπάρχει ο κίνδυνος και φέτος να μείνουν απούλητα τα αμνοερίφια την περίοδο του Πάσχα εξαιτίας των ελληνοποιήσεων, κάτι που θα δώσει το έναυσμα και για άλλες αποχωρήσεις από τον επαγγελματικό τους κλάδο, καθώς οι κτηνοτρόφοι ειδικά των ορεινών περιοχών, λόγω των συνθηκών δραστηριοποιούνται κυρίως στην κρεατοπαραγωγή. Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο τα αμνοερίφια αλλά και τα βοοειδή. Στον συγκεκριμένο κλάδο της κτηνοτροφίας τα προβλήματα είναι ακόμη περισσότερα και οδηγούν σε μεγάλη συρρίκνωση τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Γιώργος Ακριτίδης τόνισε, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, ότι οι ελληνοποιήσεις τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας, συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα. «Σε αυτό το κομμάτι πάμε καλά. Το κράτος κάνει ελέγχους στο ισοζύγιο με το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ 01» και το «ΑΡΤΕΜΙΣ 02». Το γάλα μεταποιείται όλο το χρόνο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και με το κρέας. Στα αρνιά, είναι το μεγάλο κέρδος, διότι γίνονται μαζικές ελληνοποιήσεις σε μερικές εβδομάδες. Νομίζω ότι σε αυτό το κομμάτι θα έπρεπε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, «να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο» τόσο στις τελωνειακές αρχές όσο και στους ελέγχους που γίνονται από τις υπηρεσίες, που δεν θα πρέπει να γίνονται στα κρεοπωλεία, αλλά στους χονδρέμπορους και στα σφαγεία που φθάνουν και σφάζονται τα εισαγόμενα ζώα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή γίνεται το ανάποδο. Αφήνουμε τα εισαγόμενα να φθάσουν χωρίς τους ελέγχους που θα έπρεπε και στη συνέχεια γίνεται όλο το παζάρι των ελληνοποιήσεων. Κι εμείς ψάχνουμε μετά στον κρεοπώλη της γειτονιάς να μάθουμε αν το τιμολόγιο είναι ελληνικό ή ξένο. Φυσικά και μπορούν να φέρουν όλοι εισαγόμενα κρέατα, αλλά θα πρέπει να δηλώνονται και να πουλιούνται σαν εισαγόμενα» τόνισε ο κ. Ακριτίδης.
Εξαιτίας του προβλήματος των ελληνοποιήσεων το περασμένο Πάσχα, πολλά αμνοερίφια στην Δράμα και σε άλλες περιοχές έμειναν απούλητα. «Δυο εβδομάδες μετά μας παρακαλούσαν οι ίδιοι οι έμποροι να μας τα πάρουν στη μισή τιμή», λένε κτηνοτρόφοι της περιοχής φέρνοντας ως παράδειγμα έναν κτηνοτρόφο που με τιμή 7 ευρώ το κιλό θα έβγαζε 19.500 ευρώ με το ΦΠΑ και τελικά εισέπραξε 9.500 με 10.000 ευρώ. Με αυτή τη μείωση των τιμών παραγωγού είναι εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, για την αποπληρωμή του ΕΦΚΑ, των ζωοτροφών κ.ο.κ.
Όμως αυτά τα προβλήματα φαίνεται ότι θα έχουν και συνέχεια φέτος. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης διαβεβαίωσε μιλώντας στα «Χ» ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το πρόβλημα να μη συνεχιστεί και φέτος. «Από τη στιγμή που οι πολιτεία ενημερώθηκε για τα προβλήματα και δεν μας απάντησε, αλλά προσπαθεί να συγκαλύψει το πρόβλημα, είμαστε σίγουροι ότι και το φετινό Πάσχα θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Δεν θα έχουμε στην αγορά ελληνικά αρνιά το Πάσχα. Αρκετοί συνάδερφοι πούλησαν τα ζώα τους και παράτησαν το επάγγελμα για αυτό τον λόγο. Δεν τιμωρήθηκε κανείς. Δεν παραιτήθηκε κανείς. Με φοβίζει προσωπικά και το γεγονός ότι οι αντιπολιτεύσεις σιωπούν. Να είστε σίγουροι ότι στην αγορά δεν θα έχουμε ελληνικά αρνιά φέτος το Πάσχα» όπως είπε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!