Ο καιρός ευνοεί τις μυκητολογικές ασθένειες στις καλλιέργειες σιτηρών της Π.Ε. Δράμας

1
16376

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» λέει στα «Χ» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου


Οι σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες της περιόδου, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ΠΕ Δράμας ευνόησαν την εκδήλωση συμπτωμάτων μυκητολογικών ασθενειών σε καλλιέργειες σιταριού, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα είπε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου.
Ο ίδιος είπε ότι στην παρούσα φάση η γενικότερη εικόνα των καλλιεργειών σιτηρών στο νομό Δράμας είναι καλή. Οι καλλιέργειες βρίσκονται σε κάπως προχωρημένο στάδιο, σε σχέση με το αναμενόμενο και αυτό συμβαίνει λόγω των θερμών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για πρώιμη παραγωγή γιατί δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ακολουθήσει από πλευράς καιρικών φαινομένων. Ικανοποιητική είναι η κατάσταση στην παρούσα φάση και σε σχέση με τις ασθένειες των σιτηρών, όπως είπε. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος κάποιας ανησυχίας, απλώς με τις συνθήκες που επικρατούν, που είναι πολύ πιθανόν και να συνεχιστούν, υπάρχει η εκτίμηση ότι ενδεχομένως θα υπάρξει εμφάνιση κοινών ασθενειών του φυλλώματος σε μεγαλύτερη έκταση. Αυτό αναμένεται αφενός μεν λόγω της θερμοκρασίας, αφετέρου δε λόγω της υγρασίας, με τις βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν προφανώς στη συνέχεια.
«Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές πιθανότατα στις αρχές της άνοιξης θα έχουμε μια αναμενόμενη επέκταση των προσβολών στις καλλιέργειες σιτηρών» τόνισε ο κ. Σίμογλου. Είπε επίσης σε σχέση με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί, ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί προς την αρχή του «καλαμώματος» των σιτηρών, που εκτιμάται ότι θα είναι στα τέλη Φεβρουαρίου περίπου. Τότε εφόσον απαιτείται θα χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, για να προστατευθούν τα νεώτερα φύλλα που θα εξέλθουν αργότερα, μέσα στην άνοιξη καθώς αυτά τα φύλλα υποστηρίζουν τον καρπό.
Σε ότι αφορά τις διαπιστώσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από την ΔΑΟΚ Δράμας, οι καλλιέργειες σιταριού στην ΠΕ Δράμας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο 3-4 φύλλων και στην έναρξη αδελφώματος. Σε εκτεταμένη επισκόπηση σε καλλιέργειες σιταριού που πραγματοποιήθηκε στις 16-01-2023, ελήφθησαν δείγματα και εξετάστηκαν στο εργαστήριο τού Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Διαπιστώθηκαν οι παρακάτω ασθένειες φυλλώματος: Πρώιμη σεπτορίαση που οφείλεται στον μύκητα Zymoseptoria tritici.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως στα κατώτερα φύλλα ως καστανές κηλίδες. Όψιμη σεπτορίαση που προκαλείται από τον μύκητα Phaeosphaeria nodorum . Η ασθένεια αυτή συνήθως εκδηλώνεται σε μεταγενέστερα στάδια από ό,τι η προηγούμενη και είναι περισσότερο επικίνδυνη στο στάδιο της διόγκωσης και εκδηλώνεται με την παρουσία κηλιδώσεων και καστανή κηλίδωση (ελμινθοσπορίαση) οφειλόμενη στον μύκητα Bipolaris sorokiniana που ευνοείται σε υψηλές θερμοκρασίες εδάφους και αέρα. Πρώιμες ενδείξεις στα φύλλα είναι η εκδήλωση κηλίδων 1-2 mm, σκούρου καφέ χρώματος, οι οποίες μπορεί να συνενωθούν στη συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ