Χωρίς γεύματα παραμένουν οι μαθητές

0
1346

Ανεφάρμοστο επί τέσσερις μήνες παραμένει το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων για δέκα σχολεία της Δράμας.

Στις δαιδαλώδεις διαδικασίες της γραφειοκρατίας και πολύ πιθανόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην πεπατημένη που συνήθως ακολουθείται με τους διαγωνισμούς και τις ενστάσεις των προμηθευτών, κόλλησε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στο οποίο εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά δέκα σχολεία της Δράμας. Παρότι η σχετική απόφαση για την ένταξη των δέκα σχολείων λήφθηκε τον Αύγουστο του 2019, μέχρι σήμερα, τέσσερις περίπου μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα σχολεία αυτά δεν παρέχονται σχολικά γεύματα.

Προτάθηκε λύση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αλλά… Απαντήσεις για τους λόγους της καθυστέρησης μέχρι στιγμής δεν δόθηκαν σε ερωτήσεις βουλευτών που έγιναν για το θέμα. Όπως απαντήσεις δεν δόθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν πριν από λίγες ημέρες η παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολιτών και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της κ. Στέργιος Ηλιόπουλος πρότεινε ο Δήμος της Δράμας να αναλάβει την κάλυψη της καθυστέρησης που παρατηρείται με προσωρινά γεύματα στα σχολεία, κάτι ανάλογο με αυτό που είχε κάνει πέρσι στο Μουσικό Σχολείο.
Απάντηση βέβαια δεν έλαβε και η Βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου που κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με θέμα: «Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Νομού Δράμας». Αν και όπως δήλωσε η Βουλευτής χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ θα επαναφέρει το θέμα εάν δεν υπάρξει απάντηση εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της ερώτησης (δηλαδή περίπου από τις 12 Δεκεμβρίου). Η ίδια εξήγησε ότι οι διαγωνισμοί για τα σχολικά γεύματα θα έπρεπε να ξεκινήσουν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς όπως έχει παρατηρηθεί υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλονται και στις ενστάσεις των προμηθευτών. Επεσήμανε επίσης ότι το θέμα είναι σοβαρό, καθώς πέραν των άλλων η παροχή σχολικών γευμάτων περιορίζει την σχολική διαρροή, καθώς όταν τα παιδιά έχουν έστω ένα κολατσιό στο σχολείο, έχουν έστω και ένα μικρό κίνητρο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να μην εγκαταλείψουν το σχολείο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί η ερώτηση που έθεσε τις προηγούμενες ημέρες η κα Κεφαλίδου στο πλαίσιο της οποίας ανέφερε τα εξής: “Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος των σχολικών γευμάτων επιτέλους για πρώτη φορά φέτος εντάχθηκαν σε αυτό, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, και τα σχολεία του Νομού Δράμας. Συνολικά, 10 σχολικές μονάδες από διάφορους Δήμους του Νομού μας επιλέχθηκαν για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα για τη δωρεάν διανομή 1.100 γευμάτων, που ισοδυναμούν με αντίστοιχο αριθμό μαθητών. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα σχολικά γεύματα έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς διατροφολόγους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες όλων των μαθητών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Ο θεσμός αυτός έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει κυρίως στα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να συμβάλλει στην αποφυγή του φαινομένου της σχολικής διαρροής.
Δυστυχώς, έχουμε φτάσει ήδη λίγες ημέρες πριν την έναρξη των σχολικών διακοπών των Χριστουγέννων και κανένα γεύμα δεν έχει ακόμη δοθεί στους μαθητές των σχολείων της Δράμας που επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Θυμίζουμε ότι στο Νομό μας η ανεργία ξεπερνά, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 25%, ενώ κατέχουμε το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ). Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας που χάνονται και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται. Επίσης, έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Περιφέρεια ΑΜΘ και από τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε επιτέλους να προσφερθούν στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Νομού Δράμας τα σχολικά γεύματα;
2. Έχουμε φτάσει στις εορτές των Χριστουγέννων και ακόμη δεν έχει δοθεί ούτε ένα σχολικό γεύμα στα δημοτικά σχολεία του νομού μας! Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία σας ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση του Προγράμματος;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν τα Υπουργεία σας για να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλες οι διαδικασίες για την επόμενη σχολική χρονιά και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της τεράστιας καθυστέρησης στην υλοποίηση του Προγράμματος στα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας;”.

Όπως έχει γραφεί ήδη για το θέμα τα ΧΡΟΝΙΚΑ από τον Αύγουστο του 2019, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία υλοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη που υπεγράφη στις 9 Αυγούστου και αφορά την επέκταση του προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2019-2020 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 1227 νέα σχολεία, ανάμεσα σε αυτά και δέκα σχολεία της Δράμας.

Ποια ήταν τα σχολεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα
Πρόκειται για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Δράμας, το Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισού, το Δημοτικό Σχολείο Αδριανής Νικηφόρου, το Δημοτικό Σχολείο Φωτολίβους, το Δημοτικό Σχολείο Κυργίων και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρόγραμμα το 2018 απευθυνόταν συνολικά σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 Δήμων όλης τη χώρας. Από το πρόγραμμα καλύφθηκε περίπου το 90% των αναγκών των μαθητών. Τα ΧΡΟΝΙΚΑ με σχετικά ρεπορτάζ από το 2018 είχαν γράψει για την εξωφρενική διαπίστωση ότι ο Νομός Δράμας με τεράστια οικονομικά και κατά συνέπεια κοινωνικά προβλήματα παρέμενε εκτός προγράμματος. Παρότι τα σχολεία που ήταν από τότε ενταγμένα στο πρόγραμμα είχαν αυξηθεί όπως επίσης οι ωφελούμενοι μαθητές, η Δράμα ήταν ο μόνος νομός που έμεινε εκτός προγράμματος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αν και το πρόγραμμα επεκτάθηκε. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Δράμα δεν ήταν ενταγμένη σε κανένα από τα προγράμματα δωρεάν σχολικών γευμάτων των προηγούμενων χρόνων.
Το 2019 ήταν η πρώτη φορά που εντάχθηκαν σχολεία της Δράμας στο εν λόγω πρόγραμμα ωστόσο όπως προαναφέρθηκε το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων παραμένει μέχρι στιγμής ανεφάρμοστο στην πράξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ