Συνεχίζονται καθημερινά οι επίγειοι ψεκασμοί στον Νομό Δράμας.
Μιλάει στα «Χ» η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Δράμας κα Αλεξάνδρα Μπουραζάνη.
Ομαλά, μέχρι στιγμής, συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από τέσσερα συνεργεία επίγειων ψεκασμών στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Σήμερα Τετάρτη, θα γίνουν ψεκασμοί στο Φωτολίβος, το Νεροφράκτη, τη Μαυρολεύκη και τα Κουδούνια καθώς και στο Παρανέστι, την Πλατανιά, το Ξάγναντο, τον Νικηφόρο και το Μεσοχώρι ενώ παράλληλα θα γίνουν ψεκασμοί στον αστικό ιστό της πόλης της Δράμας αλλά και σε Χωριστή, Δοξάτο, Άγιο Αθανάσιο και Κύργια.
Αύριο Πέμπτη θα γίνουν ψεκασμοί στο Μικρόκαμπο, το Μεγαλόκαμπο, την Αργυρούπολη, τους Σιταγρούς και τη Νικοτσάρα. Επίσης την ίδια ημέρα θα γίνει υπολειμματική ακμαιοκτονία στο Καλαμπάκι, την Αγία Παρασκευή και τον Καλαμώνα σε ρέματα και λύματα. Την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι ψεκασμοί στον αστικό ιστό της Δράμας και θα γίνουν ψεκασμοί στον Καλό Αγρό, τα Κουδούνια, τα Αμπελάκια και το Φωτολίβος.
Μιλώντας στα “Χ” η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Δράμας, κα Αλεξάνδρα Μπουραζάνη, εξήγησε ότι φέτος λόγω των καθημερινών βροχοπτώσεων που υπήρξαν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών στην ΠΕ Δράμας εξελίσσεται καλά.
“Με τις καθημερινές βροχοπτώσεις το πρόβλημα είναι ότι δημιουργούνται διάφορες μικροεστίες με λιμνάζοντα νερά, τόσο στο αστικό περιβάλλον όπου υπάρχουν λακκούβες όσο και περιμετρικά των οικισμών” εξήγησε η κα Μπουραζάνη. Επίσης διευκρίνισε ότι ο πληθυσμός των κουνουπιών εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και από τις αγροτικές εργασίες, όπως για παράδειγμα το πότισμα.
“Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν έχουμε μόνο εμφάνιση κουνουπιών αλλά και σκνιπών λόγω της έντονης υγρασίας και βλάστησης. Οι πολίτες έχουν τακτική επικοινωνία με την υπηρεσία η οποία συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων όταν αυτά παρουσιάζονται” εξηγεί η κα Μπουραζάνη.
Ειδικότερα, για το πρόβλημα της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου που είχε εντοπιστεί τις προηγούμενες χρονιές στην περιφέρειά μας και είχε φορείς μετάδοσης τα κουνούπια η κα Μπουραζάνη επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής, φέτος, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Πέρσι, προβλήματα με την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου είχαν εμφανιστεί σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ. Παρότι πέρσι ο πληθυσμός των ακμαίων κουνουπιών ήταν σε πολύ χαμηλά ποσοστά πολλά από τα κουνούπια μολύνθηκαν λόγω των αποδημητικών πουλιών τα οποία είχαν κατέβει χαμηλά στον κάμπο και έφεραν το ιικό φορτίο, εξήγησε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Δράμας.
Αν και φέτος δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, είναι καλό να θυμηθούμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές προστασία μας από τα κουνούπια:
Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά και από μικρές εστίες (π.χ. από λεκάνες, βάζα, κουβάδες, πιατάκια γλαστρών).
Αδειάζουμε στάσιμο νερό κάθε εβδομάδα. Σκεπάζουμε – καλύπτουμε τα αντικείμενα με στάσιμο νερό.
Φυλάσσουμε δοχεία νερού (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή καλυμμένα.
Δεν αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.
Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που μαζεύουν νερό.
Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.
Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών). Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.
Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
Αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι: θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι:
Με χρήση κουνουπιέρας
Με χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών
Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) στα ανοίγματα
Με απομάκρυνση στάσιμου νερού
Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών
Με χρήση εντομοκτόνων/ εντομοαπωθητικών περιβάλλοντος (φιδάκια, ταμπλέτες)