Χωρίς Παθολόγους το Κ.Υ. Δράμας

0
2925

«Μπαλώματα» με τρείς «δανεικούς» ιατρούς και χιλιάδες πολίτες στην …ουρά

Άμεσο πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που επιδιώκουν ραντεβού με Παθολόγο ή Γενικό ιατρό έχει το Κέντρο Υγείας Δράμας αφού έμεινε χωρίς Παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς εδώ και αρκετό καιρό. Τα κενά που δημιουργούνται επιχειρείται να καλυφθούν, όσο γίνεται, με τρείς γιατρούς ανάλογων ειδικοτήτων που ανήκουν σε άλλα Κέντρα Υγείας και εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους στο Κέντρο Υγείας Δράμας από μία φορά την εβδομάδα.

Οι εν λόγω γιατροί καλύπτουν προσωρινά το πρόβλημα παρέχοντας τις υπηρεσίες τους για τρείς ημέρες συνολικά σε εβδομαδιαία βάση.
Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι κάθε ιατρός υποχρεούται να εξετάσει μέχρι 25 ασθενείς ανά ημέρα παρόλα αυτά όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ο όγκος των ασθενών που εξετάζονται είναι πολλές φορές ο τριπλάσιος, αφού οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες με αποτέλεσμα την εξουθένωση των ιατρών με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους ασθενείς.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι τρείς γιατροί που καλύπτουν προσωρινά το πρόβλημα της έλλειψης Παθολόγων και Γενικών Ιατρών δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να εξυπηρετήσουν τον όγκο των ασφαλισμένων που απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας της Δράμας για να εξετασθούν.
Εξαιτίας του μεγάλου όγκου των ασφαλισμένων που σπεύδει να εξυπηρετηθεί στο Κέντρο Υγείας της Δράμας και σε συνάρτηση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που προαναφέρθηκαν, δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα που αφορούν την αναμονή για τα ιατρικά ραντεβού.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που επιχειρούν να κλείσουν ραντεβού για Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό χωρίς επιτυχία το τελευταίο δίμηνο. Αυτό γιατί το σύστημα των ραντεβού ανοίγει στις 20 κάθε μήνα, προκειμένου να καθοριστούν τα ραντεβού του επόμενου μήνα, ωστόσο ο ανώτατος αριθμός ασφαλισμένων που μπορεί να κλείσει ραντεβού συμπληρώνεται μέσα στις πρώτες ώρες από την έναρξη της διαδικασίας…
Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, όταν από τις 7.30 το πρωί που ανοίγει το σύστημα για τον ορισμό των ιατρικών ραντεβού δημιουργήθηκε τεράστια ουρά και τα τηλέφωνα δεν σταμάτησαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα μόλις 2,5 με 3 ώρες αργότερα να μην μπορούν να γίνουν δεκτά άλλα ραντεβού, τουλάχιστον αυτά που σχετιζόταν με τις παραπάνω ειδικότητες.
Τα προβλήματα ωστόσο φαίνεται ότι θα έχουν και συνέχεια. Αυτό γιατί στις ειδικότητες των 6 ιατρών που θα ενισχύσουν στελεχώνοντας το Κέντρο Υγείας μέχρι τον Ιούνιο, μέσω προκήρυξης που τρέχει αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν παθολόγοι ή γενικοί ιατροί !
Όπως αναφέρουν πληροφορίες που καταγράφηκαν από το ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ το θέμα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού τέθηκε κατ’ επανάληψη προς την 4η ΥΠΕ ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δύσκολα θα υπάρξει σε σύντομο χρόνο κάποια λύση, εκτός αν συνεχιστεί η διέξοδος της προσωρινής μετακίνησης ιατρών από άλλα Κέντρα Υγείας, όπως γίνεται σήμερα. Παρόλα αυτά όπως προαναφέρθηκε, οι τρείς γιατροί που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους με αυτό το καθεστώς εργασίας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων οι οποίες είναι πολλαπλάσιες…
Το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι τι προτίθενται να πράξουν οι ιθύνοντες του Νομού Δράμας προκειμένου να δοθεί λύση στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, καθώς είναι ανεπίτρεπτο σε μία περιοχή 40.000-50.000 κατοίκων να μην υπάρχουν διαθέσιμοι παθολόγοι στην μονάδα του ΕΣΥ που είναι το Κέντρο Υγείας της Δράμας.
Σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό που υπάρχει τα προβλήματα αυτών των ελλείψεων επρόκειτο να αμβλυνθούν από την λειτουργία των ΤΟΜΥ με τους ιατρούς που θα τις στελέχωναν, αλλά και αυτές οι μονάδες δεν είναι ακόμη σε λειτουργία. Εδώ ανοίγει βέβαια ένα άλλο κεφάλαιο καθώς από τις τέσσερις ΤΟΜΥ που επρόκειτο να λειτουργήσουν στην Δράμα φαίνεται τελικά ότι θα λειτουργήσει (όταν λειτουργήσει προσεχώς) μόνο μία, αυτή της οδού Ραιδεστού…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!