Άξονας Δράμας-Αμφίπολης: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ για τις απαλλοτριώσεις

0
2845

Πράσινο φώς για την δρομολόγηση των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή του άξονα Δράμας – Αμφίπολης έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτηρίζοντας το έργο με ειδική πράξη, ως “γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας”.

Τα 25 περίπου έργα (ανάμεσα τους και ο άξονας Δράμας – Αμφίπολης) τα οποία εντάχθηκαν στην ίδια κατηγορία είναι υποδομές που συγχρηματοδοτούνται ή βρίσκονται υπό ένταξη σε κοινοτικά προγράμματα και στοχεύουν στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας της χώρας σύμφωνα με την διαπίστωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Με την ίδια απόφαση και συγκεκριμένα με την ειδική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου καθίσταται σαφές ότι “είναι επιτακτικά αναγκαίο, οι χώροι εκτέλεσης των έργων να παραδοθούν άμεσα σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 7Α του ν. 2882/2001, για την ανεμπόδιστη εκκίνηση και πρόοδο των εργασιών εντός των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην έγκαιρη υλοποίησή τους και στην απορρόφηση πόρων από συγχρηματοδοτούμενα ή άλλα προγράμματα, με σοβαρές περαιτέρω συνέπειες από την αθέτηση ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας και την καθυστέρηση στην οικονομική της ανάπτυξη”.
Όπως έγινε γνωστό προ ημερών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η δημοπράτηση του έργου τίθεται σε προτεραιότητα και για τον λόγο αυτό προχώρησαν αναγκαίες ενέργειες για την χρηματοδότησή του καθώς οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν αποδεχθεί κατά βάση, την ένταξη του έργου στην λίστα των έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν. Μάλιστα το Υπουργείο διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα η επίτευξη της χρηματοδότησής του από τα προγράμματα της ΕΤΕπ.
Το Υπουργείο Μεταφορών εκτίμησε ακόμη ότι η κατασκευή του έργου «Νέος Οδικός Άξονας Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη» είναι απόλυτη αναγκαιότητα αφού με αυτό το οδικό έργο θα αναβαθμιστεί η οδική σύνδεση Δράμας – Εγνατίας Οδού και η σύνδεση μεγάλου αριθμού κωμοπόλεων και οικισμών με την πόλη της Δράμας, γεγονός που θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Πάντως σύμφωνα με τη διαπίστωση του Υπουργείου, λόγω της ανεπάρκειας των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 -2020, η μοναδική δυνατότητα για την υλοποίηση του έργου είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)”. Κατά την τρέχουσα περίοδο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε επαφές και διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την οριστικοποίηση χρηματοδότησης που ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο.
Στα υπό χρηματοδότηση έργα που θα υλοποιηθούν με την στήριξη της ΕΤΕπ εντάσσεται και η κατασκευή του «Νέου Οδικού Άξονα Δράμας – Αμφίπολης, τμήμα Παλαιοκώμη – Μαυρολεύκη».

Η άποψη της ΝΔ για την χρηματοδότηση του έργου

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δράμα, ο Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετέβη στον Νομό μας μετά απο πρόσκληση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη, είπε ότι στο προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα και το έργο Δράμα – Εγνατία μέσω Αμφίπολης θα είναι στην άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ.
Μάλιστα σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου απο την ΕΤΕπ, εξέφρασε εντελώς διαφορετική εκτίμηση από αυτή που εκφράστηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνήθως δεν χρηματοδοτεί οδικά έργα.. Πρόσθεσε ακόμη ότι καλό είναι στην πολιτική να μην ακούγονται ανοησίες. Εξήγησε επιπλέον ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ευρώπη και ο δρόμος Δράμας – Αμφίπολης μπορεί να γίνει είτε με σύμβαση παραχώρησης, είτε με ΣΔΙΤ… “Αυτή την στιγμή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει και όποιος πει το αντίθετο ψεύδεται”… είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ