Εν μέσω διαμαρτυριών η επίσκεψη Τσακαλώτου

0
2339

Αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα έγιναν κατά την επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών στη Δράμα

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και ενώ προηγήθηκε επίσκεψη στην Καβάλα και πολιτική ομιλία που διοργανώθηκε από την ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην γειτονική πόλη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δράμα, ο κ. Τσακαλώτος παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποίησε συνάντηση με τοπικούς εκπροσώπους φορέων στο Επιμελητήριο της Δράμας και αμέσως μετά πολιτική ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα. Η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών συνοδεύτηκε από αντιδράσεις πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Επιμελητήριο, αποδοκιμάζοντας τον κ. Τσακαλώτο και τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες φανερά αγανακτισμένοι, με πανό και ελληνικές σημαίες φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας αλλά και για την δραματική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Την ίδια ώρα έξω από το Επιμελητήριο της Δράμας είχε σχηματιστεί αστυνομικός κλοιός. Οι αστυνομικοί κρατούσαν σε απόσταση ασφαλείας το συγκεντρωμένο πλήθος εμποδίζοντας την πρόσβαση στην είσοδο του Επιμελητηρίου. Στον χώρο επικρατούσε φραστική ένταση και συνωστισμός ενώ ένας άνδρας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, φάνηκε να χάνει τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο έδαφος. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ γινόταν προσπάθειες να τον συνεφέρουν κατέφθασε ασθενοφόρο το οποίο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Τι είπε εν ολίγοις κατά την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών στο Επιμελητήριο
Στην ομιλία του στο επιμελητήριο ο κ. Τσακαλώτος, μίλησε για τα Fake News και την συγκέντρωση των πολιτών έξω από το επιμελητήριο (η οποία άφησε να εννοηθεί ότι ήταν ολιγάριθμη). Παρέθεσε στην διάρκεια της ομιλίας του τέσσερα διακυβεύματα. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρθηκε και στην φύση της εξουσίας και την δημοκρατία στον τόπο μας. Μίλησε για το παλιό πολιτικό πελατειακό σύστημα. Είπε ότι το 2014 κάποιοι έβαλαν νάρκες στην κυβέρνηση για να κλείσει η “Αριστερή παρένθεση”, γι αυτό δεν έκλεισαν την πέμπτη αξιολόγηση, γι αυτό μας άφησαν με άδεια ταμεία, γι αυτό δεν έκαναν τίποτε για το χρέος… είπε ο κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα στην διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στις Ευρωεκλογές που έχουν την δική τους σημασία και αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί σε κατευθύνσεις μακριά από την ακροδεξιά και τον ρατσισμό.
Επίσης ο Υπουργός μίλησε για ποιότητα και βιωσιμότητα της ανάπτυξης στη χώρα λέγοντας επίσης ότι θα πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για την στρατηγική ανάπτυξης. Ακόμη μιλώντας για την συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι έγινε στην σωστή στιγμή και ότι θα επιχειρούσε μια συμφωνία τώρα, οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν ήταν στην χώρα. Μια συμφωνία που θα είχε ίσως μικρές διαφοροποιήσεις από αυτή των Πρεσπών σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός…

Η συνέντευξη τύπου του Υπ. Οικονομικών το μεσημέρι της Παρασκευής                   Την ανάγκη οι πολίτες να ενημερωθούν πέρα από τα Fake News για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μέσα από επιχειρήματα και όχι ψευδείς ειδήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη διάρκεια συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Hydrama.
O κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν αλλά πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητα της κοινωνίας να ενημερώνεται, να μιλά να συνδιαλέγεται και να παίρνει αποφάσεις”.
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα μεσολάβησαν μέχρι σήμερα είπε ότι “… Εκλογές έγιναν το Γενάρη του 2015 και το Σεπτέμβριο του 2015, εμείς δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι το καλοκαίρι του 2015 έγινε ένας συμβιβασμός όπου σε ένα συμβιβασμό κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Αν ήταν εντελώς ίδιο το πρόγραμμα με το 2014 δε θα γινόταν συμβιβασμός. Θεωρώ ότι είμασταν έντιμοι.
Κάναμε αυτόν των συμβιβασμό και αντιθέτως με το τι έγινε το 2012, εμείς πήγαμε απευθείας σε εκλογές το Σεπτέμβριο, άρα το πρόγραμμά μας με όσα κάναμε συμβιβασμό, με όσα θέλαμε να προωθήσουμε το γνώριζε ο ελληνικός λαός”.
Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν δέχεται ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης μειώθηκαν τα εισοδήματα και οι μισθοί. Ισχυρίστηκε ότι εδώ και δυο χρόνια έχουμε ανάπτυξη. Είπε ότι υπάρχει αύξηση του εισοδήματος και των μεσαίων στρωμάτων. Πρόσθεσε ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες έχασαν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 35% του εισοδήματός τους ενώ επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα εισοδήματα αυτά εμφανίζουν ελαφρώς αύξηση.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες για μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και είπε ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει σταδιακά να διορθωθεί με προτεραιότητες. Ανέφερε ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ λέγοντας “μειώσαμε 10% τον ΕΝΦΙΑ για φέτος και 20% για τον επόμενο χρόνο, κάτι που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη… Ότι ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ έχει νομοθετηθεί με την εξαίρεση του επιδόματος στέγασης που η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Ότι είπε έγινε… αυτά που μπορούσαμε με το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε, αυτά ξοδέψαμε”.
Μίλησε και για τις διεκδικήσεις δώρων και αναδρομικών απο τους δημόσιους υπαλλήλους με αφορμή τις προηγηθείσες δικαστικές αποφάσεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιές θα καταβληθούν εφάπαξ, ποιές θα είναι αυξημένες σε μόνιμη βάση… αι σημείωσε ότι αυτά τα θέματα έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς. Πρόσθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης και ότι θα δοθούν απαντήσεις όταν υπάρξει ετοιμότητα από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τις τράπεζες και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά και για τις τοποθετήσεις της ΝΔ σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα αυτά, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι από την πλευρά της η ΝΔ δεν βλέπει τίποτε θετικό στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Μάλιστα αντιπαράθεσε τις αναφορές ξένων Μέσων Ενημέρωσης και οργανισμών του εξωτερικού από τις οποίες φαίνεται ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα και έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για τις τράπεζες, σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός. Για το νέο Νόμο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη επεσήμανε ότι θα βοηθήσει τους οφειλέτες να ξεπληρώσουν τα χρέη τους… Πρόσθεσε παράλληλα ότι εάν οι τράπεζες μειώσουν τα κόκκινα δάνεια θα μπορέσουν να παρέχουν χρηματοδότηση. Επίσης για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι δεν είναι μόνο ο νέος Νόμος Κατσέλη αλλά και το σύστημα εγγυήσεων όπως και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, και ο καινούργιος πτωχευτικός κώδικας.
Απαντώντας σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ για το εάν θα υπάρξουν ρυθμίσεις με το καθεστώς της αποπληρωμής των 120 δόσεων για τους οφειλέτες προς την εφορεία είπε “Οι ρυθμίσεις προς την εφορεία, ή προς τον ΕΦΚΑ είναι κάτι που γίνεται και δεν ανακοινώνεται. Για ευνόητους λόγους. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα αλλά να μην κλείσουμε το μάτι σε κακοπληρωτές και συγχρόνως να μην αισθάνονται αδικημένοι άλλοι πολίτες που έκαναν μεγάλη προσπάθεια να πληρώσουν μέχρι τώρα την εφορεία, τις ασφαλιστικές τους οφειλές και τις τράπεζες. Υπάρχουν και αυτοί που προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν και οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για πραγματικούς λόγους. Το σχέδιό μας είναι να έχουμε ρυθμίσεις όταν ωριμάσει ο χρόνος. Ρυθμίσεις που θα βοηθούν τους πολίτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα αλλά δεν θα βοηθούν τους κακοπληρωτές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ