Χωρίς προβλήματα φέτος η θερμοκηπιακή τομάτα στη Δράμα

1
11733

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης απειλεί τις καλλιέργειες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Μιλάει στα “Χ” ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου.

Χωρίς προβλήματα φυτοπροστασίας κύλησε η φετινή παραγωγή θερμοκηπιακής τομάτας στο Νομό Δράμας, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που είχαν παρουσιαστεί αρκετά ζητήματα κυρίως σε σχέση με το έντομο tuta absoluta που είναι πλέον ο κυριότερος εχθρός της τομάτας. «Από πλευράς φυτοπροστασίας τουλάχιστον, φέτος δεν είχαμε προβλήματα στην θερμοκηπιακή τομάτα, πιθανώς λόγω της ιδιαίτερης φετινής χρονιάς και των κλιματολογικών συνθηκών της άνοιξης» σημειώνει στα “Χ” γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κ. Σίμογλου.
Φέτος το έντομο tuta absoluta εμφανίστηκε ελάχιστα ή και καθόλου στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Δράμας, με αποτέλεσμα μέχρι και τον Ιούνιο η παραγωγή να μη έχει συναντήσει προβλήματα. Ακόμη και αν εμφανιστούν προβλήματα στην συνέχεια της φετινής παραγωγής δύσκολα μπορούν να επηρεάσουν την φετινή καλλιέργεια. Τώρα σε ότι αφορά τις υπόλοιπες καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίου, είναι ακόμη νωρίς για να έχει κάποιος συνολική εκτίμηση της κατάστασης.
Πάντως η ΔΑΟΚ Δράμας προκειμένου να ενημερώσει τους τοματοπαραγωγούς προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι, (παρότι στην Δράμα δεν υφίσταται πρόβλημα) έκανε γνωστό ότι φέτος υπάρχει ανησυχητικά μεγάλος αριθμός διαπιστώσεων παρουσίας του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας σε δείγματα επισκοπήσεων από αρκετές περιοχές της χώρας, κάτι που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια τομάτας και πιπεριάς.
Όπως επισημαίνει επίσης: «Το 2019 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας (ToBRFV) σε δείγμα τομάτας. Έκτοτε, έχει διαπιστωθεί σε πολλά δείγματα από διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο ιός αυτός περιλαμβάνεται στη λίστα επιφυλακής του EPPO. Η παρουσία του διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, τη Γερμανία και την Ιταλία, το 2018. Αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο μεγάλης σημασίας κυρίως για την καλλιέργεια της τομάτας και της πιπεριάς και μεταδίδεται με την επαφή (μολυσμένα χέρια, εργαλεία, ρούχα αλλά και από φυτό σε φυτό), το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και πιθανώς με τον μολυσμένο σπόρο. Οι βομβίνοι μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό κατά τη διαδικασία της επικονίασης των φυτών.
Από 01-11-2019 έχει τεθεί σε ισχύ απόφαση επίσημων μέτρων με σκοπό την αποφυγή της εισόδου και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην Ε.Ε. Αυτά θα αφορούν στην υποχρέωση των διακινούμενων φυτών και σπόρων τομάτας και πιπεριάς να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να ελέγχονται και για τον ToBRFV. Επίσης αφορούν στην υποχρέωση των εισαγόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φυτών και σπόρων τομάτας και πιπεριάς να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας που να καλύπτει τις απαιτήσεις τις Ένωσης και για τον ιό ToBRFV.
Στοιχεία για την ασθένεια, τα συμπτώματα που προκαλεί και τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται υπάρχουν λεπτομερώς στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ. Οι καλλιεργητές καλούνται να μελετήσουν το συγκεκριμένο φυλλάδιο. Κάθε ύποπτο φυτό με συμπτώματα ιολογικής προσβολής να το χειρίζονται πάντα ως πιθανό κρούσμα του ιού ToBRFV, δηλαδή ως ασθένεια με πολύ εύκολη μετάδοση μέσω της επαφής.
Οι υπεύθυνοι επιστήμονες, οι συνταγογράφοι γεωργικών φαρμάκων και οι σύμβουλοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους καλλιεργητές- συνεργάτες τους, με κάθε πρόσφορο τρόπο για την επιδημιολογία της ασθένειας”.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΕΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ http://WWW.LOYTROPOLEIS.COM 2310905164
  Προς
  Υπουργείο Εσωτερικών
  Υφυπουργό -Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη
  Αξιότιμε Υπουργέ,
  Στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας εκκρεμεί η έγκριση χρηματοδότησης των λουτρών Ελευθερών Καβάλας. Η πρώτη εξέταση φακέλου, απορρίφθηκε από τον προκάτοχό σας (Θεόδωρο Καράογλου). Μετά από σχετική επεξεργασία, ο φάκελος της επένδυσης έχει υποβληθεί εκ νέου στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας για έγκριση.
  Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων ζητάμε να μας ενημερώσετε εάν τελικά αυτή η επένδυση θα υλοποιηθεί. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια η εν λόγω Λουτρόπολη δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις (κτηριακές και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός) να έχουν σχεδόν καταστραφεί
  Για το λόγο αυτό, θα πρέπει το Υπουργείο να εξετάσει με προσοχή τον υποβληθέντα φάκελο της ιδιωτικής επένδυσης. Κατά την άποψή μας , εάν τελικά πληροί τα κριτήρια, θα αλλάξει την εικόνα της ευρύτερης περιοχής και θα συνδράμει στην ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού της χώρας μας με τα θαυμάσια ιαματικά νερά και το υπέροχο τοπίο του.
  Εν αναμονή της απάντησής σας
  Με εκτίμηση για το Δ.Σ. του συλλόγου
  Ο Πρόεδρος
  Ανέστης Αναστασιάδη
  Ο Γραμματέας Μάκης Κιφοκέρης
  Θεσσαλονίκη 29/4 2021
  Υ.Γ. κοινοποιείται Γραφείο Κυρίου Κυριάκου Χαρακίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ