Χωρίς προβλήματα η παραγωγή βάμβακος στο Nομό Δράμας

Οι καλλιεργητές ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους για τους πληθυσμούς του πράσινου σκουληκιού

0
2629

Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά γεωπόνοι της ΔΑΟΚ Δράμας για το πράσινο σκουλήκι στις καλλιέργειες βάμβακος δεν θα πρέπει να υφίσταται λόγος ανησυχίας. Ωστόσο οι γεωπόνοι έδωσαν οδηγίες προς τους βαμβακοπαραγωγούς για την αποτελεσματική φυτοπροστασία βαμβακιού.

Αυτές οι οδηγίες έχουν να κάνουν με το διάστημα που αφορά τις ημερομηνίες από το άνοιγμα των πρώτων καρδιών προκειμένου να γίνει καλύτερη η διαχείριση της παραγωγής. Βέβαια όπως αναφέρει η ΔΑΟΚ για να γίνει αυτό θα πρέπει οι βαμβακοκαλλιεργητές να επιτηρούν τις καλλιέργειές τους τηρώντας τις σωστές οδηγίες φυτοπροστασίας.
Όπως σημειώνουν οι γεωπόνοι της ΔΑΟΚ έχει ξεκινήσει η πτήση της δεύτερης γενιάς του πράσινου σκουληκιού. Τονίζουν επίσης ότι δεν έχουν διαπιστωθεί προσβολές στις περισσότερες καλλιέργειες. Η εξέλιξη αυτής της γενιάς του πράσινου σκουληκιού παρακολουθείται και καταγράφονται τα δεδομένα πρόγνωσης του χρόνου εμφάνισης για την τρίτη γενιά του εντόμου. Οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι οι φυτείες βάμβακος στην περιοχή του Νομού Δράμας βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της άνθισης και της έναρξης της καρπόδεσης.
Στο νομό Δράμας η παραγωγή βάμβακος εξελίσσεται χωρίς προβλήματα όπως λένε και ταυτόχρονα συστήνουν στους καλλιεργητές να αποφεύγουν ενέργειες που βοηθούν στην οψίμιση τις καλλιέργειες. Εξηγούν ακόμη ότι θα πρέπει να γίνεται αποφυγή υπερβολικών αρδεύσεων και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί κατά τόπους βροχοπτώσεις 40 ως 50 χιλιοστών που ισοδυναμούν με αντίστοιχο αριθμό κυβικών ανά στρέμμα….
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί βάμβακος θα πρέπει να παρακολουθούν τις καλλιέργειές τους για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν νεαρά σκουλήκια. Γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγεται η διενέργεια ψεκασμών σε προληπτικό επίπεδο. Επίσης οι εφαρμογές εντομοκτόνων με την παρατήρηση αυγών στα φυτά είναι άστοχες. Θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι φυσικοί εχθροί μέχρι τα τέλη Αυγούστου διότι η παρουσία τους είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού. Το όριο επέμβασης κατά την παρούσα γενιά του εντόμου είναι η καταμέτρηση 6 έως 8 σκουληκιών ανά 100 φυτά.
Σε ότι αφορά δε τους ψεκασμούς με γεωργικά φάρμακα λένε ανάμεσα σε άλλα ότι είναι υποχρεωτική η εναλλαγή εντομοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας και για την ορθή εναλλαγή εντομοκτόνων καλούνται να συμβουλεύονται τους ειδικούς ενώ στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένη αποτελεσματικότητα των ψεκασμών θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!