Χώροι στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

0
2005

Του Αθανάσιου Κάππα, Πολ. Μηχανικού & Συγκοινωνιολόγου

Έχει τύχει να δείτε ποτέ κάποιον να παρκάρει σε μια θέση αναπήρων, ωστόσο να μοιάζει απολύτως υγιής και αρτιμελής όταν βγαίνει από το αυτοκίνητό του; Σίγουρα εκείνη τη στιγμή θα σκεφτήκατε: «Μα αυτός δεν είναι ανάπηρος, μια χαρά περπατάει»! Αυτό όμως που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα αυτό το άτομο να πάσχει από μια… σπάνια, πολλές φορές αόρατη ασθένεια. Μια ασθένεια που ίσως κάνει ακόμα και ένα σύντομο περπάτημα πάρα πολύ δύσκολο και επώδυνο. Με τα λόγια αυτά περιγράφουν ασθενείς με σπάνια νοσήματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά ακόμη και για μια θέση πάρκινγκ. Τα λανθασμένα συμπεράσματα που τους στιγματίζουν, τους ψιθύρους πίσω από την πλάτη τους και τα αρνητικά σχόλια της κοινωνίας, που λόγω ελλιπούς ενημέρωσης συχνά σχηματίζει μια εντελώς αβάσιμη και εσφαλμένη αντίληψη για συνανθρώπους μας που ταλαιπωρούνται από αόρατα νοσήματα και σπάνιες παθήσεις. Αναπηρία όμως δεν είναι μονάχα αυτή που φαίνεται. Αναπηρία είναι κάθε τι που περιορίζει τη λειτουργικότητα του ατόμου και ως εκ τούτου τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Ο άνθρωπος, που για την ευκολία του αρπάζει μια τέτοια θέση στάθμευσης, θα έπρεπε να σκεφτεί τον εαυτό του, τον γονιό του, το παιδί του, τον αδελφό του, ως ένα άτομο με κινητικά προβλήματα. Ως έναν άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο, ως έναν άνθρωπο με προβλήματα στην όραση, με νοητική υστέρηση. Εκείνοι που ελαφρά την καρδία αφήνουν το όχημα τους πάνω σε μια ράμπα για τροχοκάθισμα, πάνω στο πεζοδρόμιο ή που σταθμεύουμε σε κάποιο σημείο που δεν απευθύνεται στις ανάγκες τους, είναι η αιτία που κάποιοι άλλοι απομονώνονται και περιορίζονται στα σπίτια τους. Που δεν μπορούν να χαρούν έναν περίπατο, που δεν μπορούν να είναι αυτόνομοι. Που παύουν να ζουν «κανονικά». Η ευσυνειδησία είναι προσωπικό ζήτημα που απαιτεί κόπο, η ασυνειδησία, όμως, μας αφορά όλους και χρειάζεται να έχει το τίμημα της. Ο παραβάτης θα πρέπει να το πληρώσει ακριβά! Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση οχήματος σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ καθώς και σε ράμπες διάβασης, συνεπάγεται με επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας καθώς και επιτόπου αφαίρεση άδειας οδήγησης του οδηγού για 60 ημέρες.
Δηλαδή, για δύο μήνες ο ασυνείδητος οδηγός, πολίτης, συνάνθρωπος θα στερηθεί την αυτονομία της μετακίνησης του. Θα πάθει, με άλλα λόγια, εκείνο που πιθανόν προκάλεσε, σταθμεύοντας σε μία θέση που είναι για κάποιους άλλους ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, ο παραβάτης καλείται να πληρώσει περίπου €300, ενώ σε περίπτωση που εντός εξαμήνου επαναλάβει την παρανομία του, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες) και πλέον υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγηση της άδειας.
Ο χώρος στάθμευσης για τα ΑμεΑ πρέπει να διαθέτει τις απαιτούμενες διαστάσεις που θα διευκολύνουν το ΑμεΑ χρήστη αναπηρικού τροχοκαθίσματος ή άλλο επιβάτη ΑμεΑ, να εισέρχεται/εξέρχεται με άνεση του οχήματός του και ως εκ τούτου απαγορεύεται σε μη δικαιούχους να σταθμεύουν ή να οικειοποιούνται τους χώρους αυτούς.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ πρέπει να έχουν καθαρές διαστάσεις 3,30×5,00m για συνηθισμένα αυτοκίνητα και 4,80×6,00m για αυτοκίνητα που μεταφέρουν ΑμεΑ σε τροχοκάθισμα. Οι χώροι στάθμευσης πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από εμπόδια και να μην εμποδίζονται από κολόνες ή άλλα στοιχεία της κατασκευής. Πρέπει να φέρουν το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας αποτυπωμένο στο έδαφος και αναρτημένο πάνω από την αντίστοιχη θέση ή στον τοίχο. Ο χώρος στάθμευσης φέρει επικάλυψη χρώματος μπλε σε όλη την επιφάνειά του και επιδαπέδια σήμανση με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας. Επίσης απαιτείται κάθετη πινακίδα σήμανσης με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας.
Η στάθμη των χώρων αυτών να συνδέεται απαραίτητα με την είσοδο ή/και με παρακείμενο πεζοδρόμιο με κεκλιμένα επίπεδα ελάχιστου πλάτους 1,20m. Το δάπεδο του χώρου στάθμευσης γενικά δεν πρέπει να έχει κλίσεις μεγαλύτερες του 2%
Η αναπηρία δεν είναι δικαίωμα. Δεν είναι τύχη, δεν είναι επιλογή. Συνέβη, υπάρχει και μπορεί αύριο να συμβεί και σε σένα. Ειδικά εσένα που δεν αναγνωρίζεις ή αγνοείς αυτό το μπλε σηματάκι. Βρίσκεται εκεί για να σημάνει πως μπορεί να παρκάρει μόνο ένα άτομο με αναπηρία, κάθε είδους αναπηρία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here