Χρ. Μέτιος: Να μη χάσουμε ούτε μια μέρα

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου

0
2802

Την επιδίωξη του να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου που έγινε την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Γεώργιος Παυλίδης», στην Κομοτηνή.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων.
Η νέα σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου είναι η εξής:
Πέτροβιτς Δημήτριος, Τσαλικίδης Νικόλαος, Ταπατζάς Εμμανουήλ, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Πατακάκης Ανάργυρος, Γαλάνης Βασίλειος, Ιμάμογλου Τζιχάν, Ευφραιμίδης Νικόλαος, Καζάκου – Βρούζου Τριανταφυλλιά, Τσώνης Αθανάσιος, Βουρβουκέλης Οδυσσέας, Παπαεμμανουήλ Γρηγόριος, Χατζηγκενέ Ιρφάν, Κουρτίδης Κωνσταντίνος, Πολυμέρου Μαρία, Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, Κατσιμίγας Κωνσταντίνος, Αντωνιάδης Κωνσταντίνος, Χατζηπέμου Χρήστος, Παπαθεοδώρου Χρήστος, Μαχμούτ Σερκάν, Ιμπράμ Αχμέτ, Κουράκ Ριτβάν, Βενετίδης Κωνσταντίνος, Αργυρίου Νικόλαος, Γαλανόπουλος Δημήτριος, Λυμπεράκης Δημήτριος, Δελησταμάτης Βασίλειος, Σιμιτσής Κωνσταντίνος, Πολίτης Αλέξιος, Γρανάς Αρχέλαος, Ναλμπάντης Κωνσταντίνος, Ζιμπίδης Γεώργιος, Τοψίδης Χριστόδουλος, Ζαμπουνίδης Ιωάννης, Μαρκόπουλος Θεόδωρος, Δόντσος Δημήτριος, Γάκης Χρήστος, Παπατολίδης Δημήτρης, Ιωσηφίδης Αλέξανδρος, Στεφανίδης Ιωάννης, Βαβίας Σταύρος, Συμεωνίδης Θεόδωρος, Αμοιρίδης Μιχαήλ, Νικολαΐδης Ελευθέριος, Βουλγαρίδης Νικόλαος, Βέργας Γεώργιος, Εξακουστός Κωνσταντίνος, Περεντίδης Θεόδωρος, Μωυσιάδης Αριστείδης, Καραγιώργης Ανδρέας.
Δέκα επτά συμβούλους διαθέτει η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση υπό τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δέκα έξι συμβούλους η «Περιφερειακή Σύνθεση», έξι συμβούλους η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», πέντε συμβούλους η «Περιφέρεια σε Δράση», τρεις συμβούλους η «Λαϊκή Συσπείρωση», τρεις συμβούλους η «Πατριωτική Αυγή», έναν σύμβουλο η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», ένα 1 σύμβουλο η «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση».

Τι είπε ο Χρήστος Μέτιος κατά την Ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου:
«Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για την παρουσία σας στην τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σήμερα είναι για όλους μας μέρα χαράς και τιμής. Χαράς, τιμής, κυρίως όμως μέρα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τον τόπο.
Ο τόπος μας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού, που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.
Η γεωγραφική θέση της άλλωστε ήταν αυτή που διαμόρφωσε τον ιστορικό χαρακτήρα της ως «πέρασμα», ως «γέφυρα» και ως «σταθμό» στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.
Παρόλα αυτά, η περιοχή μας δεν ήταν πάντοτε «σταυροδρόμι» και «γέφυρα».
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.
Για δεκαετίες, όταν η περιοχή μας ήταν απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, έχασε τον ρόλο της ως «πέρασμα» και μετατράπηκε σε κλειστό σύνορο και σε ανάχωμα.
Σήμερα ωστόσο, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, ανοίγονται μπροστά μας νέες δυνατότητες.
Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, που θεσπίστηκε το 2010, δημιούργησε νέα δεδομένα για όλους μας. Κυρίως, μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.
Το στοίχημα εν προκειμένω είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ευθύνη μας για πραγματική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Την ίδια ώρα, ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Περιφέρειάς μας αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Σε μια εποχή όπου η συνεργασία και η αλληλεξάρτηση σε διεθνές επίπεδο παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών.
Με σχέδιο και προγραμματισμό, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αποτελέσει μια Περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη.
Μια περιοχή που μπορεί να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Που θα στηρίζει τους πολίτες που έχουν ανάγκη.
Που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον
Που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Που θα είναι κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών.
Μια Περιφέρεια που θα είναι πέρασμα και ταυτόχρονα προορισμός. Και έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε.
Βασική προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου που επεξεργαστήκαμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Ένα Σχέδιο:
Για πρωτογενή τομέα ισχυρό
Για επιχειρήσεις δυναμικές και εξωστρεφείς
Για τουρισμό που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία και τον πολιτισμό
Για ενέργεια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον
Για υποδομές στις μεταφορές και στη γεωργία που θα είναι αξιόπιστες
Και για την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
Το Σχέδιό μας αυτό το παρουσίασα αναλυτικά στην κοινωνία της Περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, είναι σε γνώση και της Κυβέρνησης, η οποία έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τους άξονες και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Και βέβαια, το Σχέδιό μας παραμένει ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις.
Στην υπόθεση της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, το τονίζω, θα είμαστε όλοι μαζί. Συνεργάτες και σύμμαχοι. Και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση. Συνεργασία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρειά μας.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας. Και βέβαια συνεργασία θα έχουμε με τα πολιτικά κόμματα και με όλους τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας.
Συνεργασία θα έχουμε επίσης με όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας. Από αυτή τη συνεργασία θα προκύψουν και νέα έργα που θα εμπλουτίσουν το Σχέδιό μας.
Σε ό,τι αφορά το πώς θα κινηθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η λέξη – κλειδί για εμάς είναι «συνεργασία». Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή.
Συζητάμε, ξεπερνάμε αντιθέσεις και διαφωνίες, βρίσκουμε σημεία σύγκλισης και πετυχαίνουμε ευρείες συναινέσεις για να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του τόπου μας.
Ήδη, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο της συνεργασίας και της ευθύνης.
Ο δρόμος είναι αυτός, και είναι ανοιχτός, σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους για την εκλογή σας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Εύχομαι να έχουμε μια παραγωγική νέα θητεία για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ