– Σε κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για το τμήμα Άγιος Αθανάσιος – Άγιος Σύλλας προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
– «Θα ανακοινωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τον Περιφερειάρχη η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του νέου άξονα Δράμας – Καβάλας»
Προχωρούν οι απαιτούμενες διεργασίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το έργο του νέου άξονα Δράμας – Καβάλας.
Σε σχετικά πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τελείωσε το θέμα του χαρακτηρισμού του δρόμου, ενώ τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του κάθετου άξονα 61 «Σέρρες – Δράμα – Καβάλα» στο τμήμα 61.5 «Δράμα – Καβάλα» και συγκεκριμένα στο β’ υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες» και στο γ’ υποτμήμα «Κρηνίδες – Άγιος Σύλλας».
Οι απαλλοτριώσεις είναι συνολικής έκτασης 693.578,63 τ.μ., εκ των οποίων 232.651,37 τ.μ. αφορούν δημόσιες εκτάσεις και 460.927,26 τ.μ. αφορούν ιδιωτικές εκτάσεις. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρύσσεται υπέρ του Δημοσίου και με δαπάνες αυτού με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 2.274.375,60 ευρώ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, τόνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα από τα στάδια της διαδικασίας που πρέπει να γίνει μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να κατασκευάζεται ο δρόμος, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί από τον Περιφερειάρχη η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του νέου άξονα Δράμας – Καβάλας, του οποίου η κατασκευή θα ξεκινήσει από την περιοχή του Σταυρού Αμυγδαλεώνα και θα εξελίσσεται προς τη Δράμα».
Απαντώντας στις επικρίσεις που εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση για το έργο κατά το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε: «Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη, κ. Μέτιου, που μάλιστα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ωστόσο, μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες, απαιτούνται κάποιες γραφειοκρατικές διατυπώσεις και μερικές από αυτές αφορούν ακόμα και τον χαρακτηρισμό του δρόμου. Μία τέτοιου είδους απόφαση μάς έχει απασχολήσει και σε πρόσφατη συνεδρίαση, που πάλι με δελτίο τύπου οι αντιπολιτεύσεις είχαν επιτεθεί στην Περιφερειακή Αρχή, για τον χαρακτηρισμό του δρόμου. Είχαμε εξηγήσει, όμως, ότι πρόκειται για μία τυπική διατύπωση, η οποία ουδόλως αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του δρόμου και τα χρονοδιαγράμματα της κατασκευής του. Για τον λόγο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το πρώτο τμήμα της κατασκευής του για το οποίο προχωρούν οι απαλλοτριώσεις».
Η σημασία του έργου είναι αυτονόητη όχι μόνο για τη Δράμα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Για την Ανατολική Μακεδονία γενικότερα είναι ίσως το σημαντικότερο έργο, το οποίο θα ενώσει σε σύντομους χρόνους και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τις δύο πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας, τη Δράμα και την Καβάλα. Μαζί με το δίκτυο του φυσικού αερίου που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται, αποτελούν τα δύο κορυφαία αναπτυξιακά έργα στην περιοχή, χωρίς να εξαιρείται η οδική σύνδεση του άξονα Δράμας – Αμφίπολης, την οποία όμως χειρίζεται κεντρικά η πολιτεία».