Χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα προτεραιότητας αναζητά η ΔΕΥΑΔ

0
177

Τι είπαν χθες οι εκπρόσωποι της δημοτικής επιχείρησης στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο


 

Θέματα προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης αλλά και ζωτικής σημασίας για την ΔΕΥΑΔ, αφού σχετίζονται και με το κόστος λειτουργίας της, τέθηκαν από την διοίκηση της επιχείρησης στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί της με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο κατά την επίσκεψή του στο γραφείο τού Δημάρχου Δράμας το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα θέματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΔ, περιλαμβανόταν και τρία έργα τα οποία χρειάζονται χρηματοδότηση και συνοδεύονται από έτοιμες μελέτες. Τα έργα αυτά αφορούν καταρχάς την γεώτρηση που σχεδιάζει να κάνει η ΔΕΥΑΔ στον Κορύλοβο για να μειώσει το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για μεταφορά του νερού στο αντλιοστάσιο που διαθέτει στους πρόποδες του λόφου. Επίσης το έργο της αλλαγής του αγωγού ύδρευσης στην περιοχή του Μαυροβάτου, που παρουσιάζει πολλά προβλήματα και επηρεάζει πολλά αγροκτήματα της περιοχής, αλλά και το έργο της σύνδεσης των οικιών με το νέο δίκτυο ύδρευσης στη ζώνη 1, στην περιοχή της Περίθαλψης, νότια του Αρρένων, όπου σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη το παλιό δίκτυο το οποίο δημιουργεί σειρά προβλημάτων ειδικά στις περιπτώσεις που το νερό επανέρχεται στο δίκτυο μετά από διακοπή.
Ειδικότερα για το θέμα της γεώτρησης στο Κορύλοβο οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΔ εκτιμούν ότι θα μειώσει δραστικά το κόστος της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΔ έχει ήδη πραγματοποιήσει γεωφυσική έρευνα στην περιοχή της δεξαμενής που υδροδοτεί όλο τον Δήμο της Δράμας με την βοήθεια των φυσικών νόμων και της διαφοράς υψομέτρου του σημείου όπου είναι εγκατεστημένη.
Όπως έχει κάνει γνωστό η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης με βάση τα αποτελέσματα της γεωφυσικής έρευνας που έχει η ΔΕΥΑΔ στην διάθεσή της, οι προοπτικές υλοποίησης του εγχειρήματος είναι καλές. Στόχος της συγκεκριμένης γεώτρησης είναι να μεταφέρει το νερό απευθείας στην δεξαμενή του Κορυλόβου και να εξαλείψει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που δαπανάται σήμερα προκειμένου το νερό να μεταφερθεί στην δεξαμενή από το αντλιοστάσιο μέσω συστάδας μηχανημάτων.
Το ύψος του ποσού που καταβάλλεται στην ΔΕΗ για την μεταφορά του νερού σήμερα στην δεξαμενή είναι 1.480.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Εάν αυτό το ποσό εξοικονομηθεί με την λειτουργία της γεώτρησης, τότε η ΔΕΥΑΔ θα επιτύχει μεγάλη οικονομία στα πάγια έξοδά της και αυτό θα μεταφερθεί και στην μείωση της τιμής του νερού στα τιμολόγια σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης.
Η μεταφορά του νερού προς τις εγκαταστάσεις του Κορυλόβου σήμερα επιτυγχάνεται με δύο αντλίες (από το κεντρικό αντλιοστάσιο και από την δεξαμενή φρεατίου) κάτι που σημαίνει ότι αυτό απαιτεί σημαντικό ενεργειακό κόστος το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν λειτουργούσε γεώτρηση δίπλα στην δεξαμενή του Κορυλόβου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ