Χρηματοδοτική στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων

0
1569

Σημαντική χρηματοδοτική στήριξη, συνολικού ύψους €800 εκατ. για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση αφορά σε εταιρείες, που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την παραγωγή νέων προϊόντων σε ένα από τα έντεκα κράτη, όπου είναι διαθέσιμος ο μηχανισμός εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις “InnovFin”. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες – εκτός της Ελλάδας – είναι οι: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία και Σερβία.
Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση που προστίθεται σε ενισχύσεις ύψους €820 εκατ. για τα έντεκα κράτη. Με τη νέα χρηματοδότηση η συνολική στήριξη του μηχανισμού “InnovFin” σε καινοτόμες μικρομεσαίες εταιρείες της ΝΑ Ευρώπης φθάνει πλέον το 1,62 δισ.
Τη χρηματοδότηση παρέχουν το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο – μέλος του Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η όμιλος ProCredit, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη -«Σχεδίου Γιούνκερ». Μέχρι σήμερα, οι συμφωνίες με τον όμιλο ProCredit έχουν ήδη υποστηρίξει περίπου 2.000 καινοτόμες ΜμΕ, κυρίως στους κλάδους της Βιομηχανίας, του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου.
Οι σχετικές συμφωνίες υπογράφηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “InnovFin” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε «Ορίζοντας 2020».
Ποιες εταιρείες αφοράΟ μηχανισμός “InnovFin” επιτρέπει στις συμμετέχουσες τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες με την παροχή εγγυήσεων από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, παρέχοντας εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση δανείων μεταξύ €25.000 και €7,5 εκατ, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με κάτω από 500 εργαζόμενους), οι οποίες αξιοποιούν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
Οι εγγυήσεις διατίθενται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε και στις συνδεδεμένες χώρες. Αυτοί οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν την εγγύηση της Ε.Ε έναντι ενός μέρους των ζημιών, που προκύπτουν από τη χρηματοδότηση των δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ