Χριστόδουλος Μαμσάκος: «Η ανακύκλωση είναι πολιτισμός»

0
20115

– Ένα μικρό έξυπνο πάρκο ανακύκλωσης στήθηκε χθες στην Αγία Βαρβάρα από τον Δήμο Δράμας
– Ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΜΑΘ απάντησε στα «Χ» για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δράμα: «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση με τίτλο «Παίζω και μαθαίνω», που στόχο είχε την ενημέρωση με έξυπνο τρόπο και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ανακύκλωση, πραγματοποίησε ο Δήμος Δράμας και το τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης του δήμου στο πάρκο Αγίας Βαρβάρας, χθες Τετάρτη.
Η δράση αποδείχθηκε αποτελεσματική, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις των μικρών μαθητών που επισκέφτηκαν τον χώρο, συνοδεία των δασκάλων τους, καθώς, μέσω του παιχνιδιού και του σκηνικού που στήθηκε στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, κατάφερε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους.
Οι περισσότερες δράσεις έγιναν με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τους τρόπους ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι δράσεις περιλάμβαναν:
-«παιχνίδι θησαυρού» με θέμα την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων
wαπονομή βραβείου-δώρων σε όλα τα μέλη της νικήτριας ομάδας και επαίνου σε όλους τους συμμετέχοντες
-διπλή θεατρική παράσταση
-καλλιτεχνικά εργαστήρια για δραστηριότητες με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας», η οποία αποτελεί τμήμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας.

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, σχολίασε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του δήμου, επισημαίνοντας: «O Δήμος Δράμας συμμετέχει για μία ακόμα φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021. Αυτή η δράση γίνεται για να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά και να τα ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Δήμος Δράμας μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλει να ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές και τα νέα παιδιά με έναν τρόπο διαφορετικό και καινούργιο. Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση είναι πολιτισμός».

Τον χώρο της εκδήλωσης στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δράμας, τον οποίο διαδέχθηκε στη διοίκηση της ΔΙΑΜΜΑΘ, είπε ότι συνέχισε το έργο του με στόχο να δημιουργηθούν οι βασικές υποδομές στον τομέα της ανακύκλωσης για την υλοποίηση του μηχανικού διαχωρισμού και της κομποστοποίησης. Σε απάντησή του στα «Χ» είπε ότι: «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε όλους τους ΧΥΤΑ στον χώρο ευθύνης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, προχωρούμε όλες τις μονάδες επεξεργασίας ανά νομό. Με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., είμαστε σε έναν δρόμο που πραγματικά, μέχρι το 2023-2024, θα έχουμε ολοκληρώσει όλες αυτές τις υποδομές. Όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου, Δήμαρχο Δράμας, που είναι πρωτεργάτης για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανακύκλωση στη βάση, εκπαιδεύοντας από τώρα τη νεολαία. Στην επόμενη πενταετία θα μιλούμε μόνο για ενημέρωση και στοχευμένη ευαισθητοποίηση σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να πετύχουμε το καλύτερο για την κοινωνία και σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση των «Χ» για την εικόνα της ανακύκλωσης στη Δράμα, o πρόεδρος της ΔΙΑΜΜΑΘ δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, όπου υπήρχαν εκκρεμότητες, τις έχουμε αποκαταστήσει. Προφανώς είχαμε δυσλειτουργίες με τις ανάδοχες εταιρείες για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα. Είχαμε δικαστικές αντιπαραθέσεις. Τις ξεπεράσαμε και βρήκαμε τη λύση. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ