Δεν προλαβαίνουν να αντεπεξέλθουν οι σχολικές καθαρίστριες με μειωμένο ωράριο

0
4397

Λιγότερες οι ώρες που διατέθηκαν φέτος από τον Δήμο Δράμας για την καθαριότητα των σχολείων

Θέμα για τα προβλήματα που προκύπτουν στα σχολεία τής Δράμας εξαιτίας των λιγότερων ωρών που ανατέθηκαν φέτος στις σχολικές καθαρίστριες τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη, o οποίος περιέγραψε τις διαστάσεις του προβλήματος προκειμένου ο Δήμος Δράμας να εξετάσει τους τρόπους επίλυσής του.
To πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος Δράμας παρότι προσέλαβε φέτος τον ίδιο αριθμό καθαριστριών διαφέρουν οι ώρες εργασίας των συμβάσεων. Έτσι ενώ πέρυσι ήταν πλήρους ωραρίου και απασχολούταν 8 ώρες την ημέρα, φέτος οι ώρες μειώθηκαν στις 6,5. Όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Μλεκάνης, το αποτέλεσμα είναι ότι οι ώρες για την καθαριότητα των σχολείων να περιορίζονται σημαντικά. Οι ώρες αυτές είναι κατά 20% περίπου λιγότερες από πέρσι. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν αναθέσεις καθαριότητας σε καθαρίστριες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν αντικειμενικά.
Για παράδειγμα, όπως σημειώνει ο κ. Μλεκάνης, υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις οποίες η καθαρίστρια σε 6,5 ώρες πρέπει να καθαρίσει ένα εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο λειτουργεί και ολοήμερο και τμήμα ένταξης και αίθουσα υπολογιστών αλλά ταυτόχρονα και ένα νηπιαγωγείο που έχει και τμήμα ένταξης και ολοήμερο. Δηλαδή, ενώ θα χρειαζόταν 9,5 ώρες για την καθαριότητα σε αυτό το δημοτικό και το νηπιαγωγείο, η καθαριότητα πρέπει να γίνει σε 6,5 ώρες. Βέβαια, αυτό είναι αδύνατο να γίνει και ήδη οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχει αδυναμία να καθαρίζονται επαρκώς τα σχολεία.
Προβλήματα αυτής της μορφής υπάρχουν στα σχολεία που στεγάζονται το 10ο Δημοτικό μαζί με το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας αλλά και στο Δημοτικό Σχολείο Αρκαδικού μαζί με το Νηπιαγωγείο Αρκαδικού.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μλεκάνης: «υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες οι οποίες για λόγους υγείας έχουν μειωμένο ωράριο. Δηλαδή αντί για 6,5 ώρες θα πρέπει να εργάζονται 5.5 ώρες. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η εργασία της καθαριότητας δεν ολοκληρώνεται ικανοποιητικά. Οι σχολικές καθαρίστριες αναγκάζονται να εξουθενώνονται και να μην μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά και να εργάζονται όσο καλύτερα μπορούν αλλά το αποτέλεσμα να μην είναι επαρκές ώστε να είναι ικανοποιημένοι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.
Επίσης υπάρχουν μεγάλα Δημοτικά Σχολεία με 15 και 18 τμήματα, στα οποία έχει τοποθετηθεί καθαρίστρια με 6,5 ώρες αντί για 9 ώρες που θα έπρεπε για να μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των εργασιών καθαριότητας.
Ακόμη και στα μεγάλα Γυμνάσια και κυρίως Λύκεια που χρειάζονται πολλές καθαρίστριες, δυστυχώς αυτές είναι λίγες. Υπάρχουν βέβαια και άλλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί φέτος. Οι καθαρίστριες ορισμένου χρόνου δικαιούνται και τις κανονικές άδειες όταν υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις όταν χρειάστηκε να δοθεί άδεια, δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης και τα σχολεία μένουν χωρίς καθαριότητα. Δυνατότητα αναπλήρωσης δεν υπάρχει και στις περιπτώσεις που κάποια καθαρίστρια χρειαστεί άδεια για λόγους υγείας».
Από όσα έχει θέσει υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης, γίνεται αντιληπτό ότι δημιουργείται πρόβλημα με τον μικρότερο αριθμό ωρών που διατέθηκαν φέτος από τον Δήμο Δράμας για την καθαριότητα των σχολείων. Ίσως για το θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις πρόσληψης επιπλέον προσωπικού στην καθαριότητα, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ