Χρήστος Κυριακίδης: Σχεδιάζουμε «πράσινες γωνιές» σε διάφορα σημεία της πόλης

0
2843

Παρουσιάστηκε η πρώτη φωτοβολταϊκή πρέσα ανακύκλωσης στη Δράμα.

Ένα ακόμη βήμα στον τομέα της ανακύκλωσης έκανε ο Δήμος Δράμας τοποθετώντας ένα κοντέινερ – πρέσα ανακύκλωσης απέναντι από το άγαλμα της Νίκης, δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Στην κατασκευή μπορούν να ανακυκλωθούν πλαστικά μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικά καθώς και μεταλλικές συσκευασίες αναψυκτικών.
Η αυτόνομη ενεργειακά φωτοβολταϊκή πρέσα ανακύκλωσης παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Χρήστο Κυριακίδη και τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Μιχάλη Τάσσου. Το κοντέινερ – πρέσα είναι ενεργειακά αυτόνομο αφού χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά για την λειτουργία του ενώ σκοπός της τοποθέτησής του είναι η συμπίεση των ανακυκλώσιμων υλικών που θα μεταφέρονται στο Κέντρο Διαλογής.
Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είπε ότι πρόκειται για μια αυτόνομη φωτοβολταϊκή πρέσα η οποία συν τοις άλλοις δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να δουν τι σημαίνει η ανακύκλωση. Πρόσθεσε ότι η πρέσα έχει τη δυνατότητα να δέχεται πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες νερού και αναψυκτικών ενώ στη συνέχεια, εφόσον κριθεί σκόπιμο, μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα σημεία καθώς είναι η πρέσα είναι κινούμενη. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο Δήμος της Δράμας ετοιμάζεται για μια «πράσινη πόλη» με ότι αυτό συνεπάγεται». Στόχος, όπως είπε, ο κ. Μαμσάκος είναι και η εκπαίδευση των παιδιών, προκειμένου να κατανοήσουν ότι η ανακύκλωση είναι πολιτισμός.
Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου αναφέρθηκε στο σύνθημα που είναι γραμμένο στην όψη της πρέσας «Για μια πόλη πράσινη», προσθέτοντας ότι η πρέσα αποτελεί ένα από τα υποέργα του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει αρχίσει να υλοποιείται.
Μέσα στο σχέδιο για την βιοκλιματική ανάπτυξη της πόλης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Η απόκτηση αυτού του φωτοβολταϊκού πρεσο-κοντέρινερ ανακύκλωσης συνδυάζεται με τους υπόγειους κάδους που αναμένεται να δοθούν προς χρήση είπε ο κ. Τάσσου προσθέτοντας «Καθαριότητα δεν είναι μόνο η αποκομιδή αλλά και η ανακύκλωση και η εκπαίδευση και η προετοιμασία. Είχαμε μια άριστη συνεργασία με το τμήμα καθαριότητας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κυριακίδη καθώς το τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας συντονίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι προς όφελος των Δραμινών και της ίδιας της πόλης».
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Χρήστος Κυριακίδης δήλωσε ότι στην κατεύθυνση βελτίωσης της ανακύκλωσης τόσο στην πόλη αλλά και τις κοινότητες του Δήμου Δράμας, ο Δήμος Δράμας τοποθέτησε την αυτόνομη φωτοβολταϊκή πρέσα. Διευκρίνισε ότι η περιοχή της ανάπλασης επιλέχθηκε διότι παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα και καθιστά την πρέσα πιο εύχρηστη στο ευρύ κοινό.
Όπως τόνισε ο κ. Κυριακίδης: «Επιλέξαμε την ξεχωριστή διαλογή δυο ανακυκλώσιμων ειδών, δηλαδή τα πλαστικά μπουκαλάκια pet (του νερού) και τα αλουμινένια τενεκεδάκια από τις συσκευασίες των αναψυκτικών. Η πρέσα είναι συμπιεζόμενη, οπότε μειώνει τον χώρο των ανακυκλώσιμων υλικών ώστε να παρέχει μεγαλύτερη χωρητικότητα. Όταν γεμίζει, τα ανακυκλώσιμα είδη θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Έχουμε την επιλογή να μετακινούμε την πρέσα, ώστε ανάλογα με τις ανάγκες να μεταφέρεται και σε άλλα σημεία, όπως για παράδειγμα στον χώρο διεξαγωγής της Ονειρούπολης. Η χρήση της πρέσας είναι πολύ εύχρηστη. Υπάρχει ένας κωδικός που αναγράφεται και τον οποίο πληκτρολογούμε ενώ στη συνέχεια πατώντας τη δίεση (#) ανοίγει το πορτάκι της εισόδου. Εκεί τοποθετούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά και πατώντας το πράσινο κουμπί, κλείνει η υποδοχή και ακολούθως τα υλικά συμπιέζονται. Αρχικά χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό και για τα δυο είδη ανακυκλώσιμων υλικών ώστε να μάθουν οι πολίτες την χρήση των κωδικών. Ήδη κατευθυνόμαστε στο επόμενο βήμα της ανακύκλωσης, που είναι η ξεχωριστή διαλογή των υλικών, δημιουργώντας διάφορες πράσινες γωνίες μέσα στην πόλη. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε μια ανταποδοτικού τύπου ανακύκλωση, ώστε οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ