Χρήστος Μέτιος: Από 2.000€ έως 15.000€ στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

0
2525
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος

90 εκατ. ευρώ συνολικά στην ΠΑΜΘ μέσω του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης.
Οι αιτήσεις θα γίνονται από 4 Νοεμβρίου έως 18 Μαρτίου.

Πρόγραμμα στήριξης ύψους 90 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας μέσω προγράμματος για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.
Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις επιχειρήσεις της ΑΜΘ και θα καλύπτει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως είπε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων είναι να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και οι επιχειρηματίες να έχουν φορολογική ενημερότητα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μέτιος:
«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για όλους μας. Πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία, δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας. Για αυτόν το λόγο, μαζί με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων.
Από την αρχή της κρίσης και τις πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας στην περιφερειακή μας οικονομία, προβληματιστήκαμε έντονα με τους συνεργάτες μου για το πώς έπρεπε να κινηθούμε, έτσι ώστε η αγορά, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να στηριχθούν ουσιαστικά.
Η μεγαλύτερη έγνοια μας ήταν να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της δικής μας Περιφέρειας και θα συμπεριλάμβανε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.
Σημειώνω ότι πάνω από το 80% των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και, ενώ προχωρούσε ο σχεδιασμός του πρόγράμματός μας, υπήρξε οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ οι Περιφέρειες να ακολουθήσουν το υπόδειγμα πρόσκλησης που είχε εκδώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Παρά την οδηγία, εμείς αποφασίσαμε να επιμείνουμε στον σχεδιασμό που είχαμε ξεκινήσει και να τον ολοκληρώσουμε, γιατί πιστεύαμε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας. Και τα καταφέραμε.
Μετά από συστηματική δουλειά, το πρόγραμμά μας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 25 Σεπτεμβρίου και είναι πλέον έτοιμο να εφαρμοστεί.
Σε αυτό το σημείο θέλω δημόσια να απονείμω εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν για το πρόγραμμα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, και ιδιαίτερα στον Παναγιώτη Κουδουμάκη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία του προγράμματος.
Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνουμε την έναρξη της πρόσκλησης για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, μέχρι 49 εργαζόμενους, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, ο οποίος με την υπερδέσμευση μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τον συνολικό προϋπολογισμό των 90 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, εξασφαλίσαμε 90 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας. Η επιχορήγηση για κάθε επιχείρηση θα κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 €, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων κατά την έναρξη της πανδημίας».
Όπως είπε ο κ. Μέτιος: «Το πρόγραμμα καλύπτει όλες σχεδόν τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, δηλαδή 25.000 με 30.000, οι οποίες απασχολούν συνολικά περισσότερους από 60.000 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών για το 2019 περίπου 3,9 δις ευρώ».
Οι κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα καλυφθούν είναι σχεδόν όλες.

Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:
-†Τα ορυχεία και τα λατομεία
†-Η μεταποίηση
†-Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
†-Η παροχή νερού
†-Η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων
†-Οι κατασκευές
†-Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο
†-Τα συνεργεία αυτοκινήτων
†-Οι μεταφορές και η αποθήκευση
†-Τα ξενοδοχεία και η εστίαση
†-Η ενημέρωση και η επικοινωνία
†-Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας
†-Οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες
†-Η εκπαίδευση
†-Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα
†-Οι τέχνες και η ψυχαγωγία
†-Οι υπηρεσίες

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα
Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι στόχοι του προγράμματος
Με την πρόσκληση που ανακοινώθηκε χθες από τον Χρήστο Μέτιο επιτυγχάνονται δυο βασικοί στόχοι, τους οποίους περιέγραψε:
«Πρώτον βοηθάμε τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεύτερον στηρίζουμε την απασχόληση.
Με την ενίσχυση που θα λάβουν, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην τηλε-εργασία και να προμηθευτούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενούς τους.
Όπως τόνισα ήδη, το πρόγραμμα της δικής μας Περιφέρειας είναι διαφορετικό από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Περιφερειών. Μια βασική διαφορά είναι ότι το δικό μας πρόγραμμα δεν αποκλείει τους αυτο-απασχολούμενους ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000 ευρώ.
Αντίθετα, μπορεί να καλύψει το σύνολο σχεδόν των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, άλλωστε, έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή ειδικές προσκλήσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης εξοπλισμού και αυτή τη στιγμή αξιολογούμε έναν μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων για τα οποία αυξάνουμε τον προϋπολογισμό.
Μια άλλη διαφορά είναι ότι το δικό μας πρόγραμμα υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών (άλλωστε ποιο το νόημα να ενισχυθεί μια επιχείρηση που μειώθηκε ο κύκλος εργασιών της κατά 90% και όχι μια άλλη που μειώθηκε κατά 70% χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα πραγματικά ποσά μείωσης του τζίρου;).
Επίσης, το πρόγραμμά μας δεν θέτει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υποβολής 20 ημερών, όπως συνέβαινε σε προγράμματα άλλων Περιφερειών. Το δικό μας πρόγραμμα μας βάζει ένα όριο 4 μηνών περίπου στις επιχειρήσεις για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους: από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 18 Μαρτίου.
Αυτή η χρονική δυνατότητα που δίνουμε στις επιχειρήσεις μας αποδεικνύεται πόσο σωστή είναι από το γεγονός ότι 10 μέρες αφότου εγκρίθηκε το δικό μας πρόγραμμα δόθηκε ανάλογη χρονική δυνατότητα και στα προγράμματα των άλλων Περιφερειών.
Διαφορά με τα προγράμματα άλλων Περιφερειών υπάρχει επίσης και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες. Για το θέμα αυτό συνεργαστήκαμε στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, ώστε όλες οι διαδικασίες και η υποβολή των δικαιολογητικών και οι πληρωμές να γίνονται ευκολότερα. Η πληρωμή των επιχειρήσεων, για παράδειγμα, θα μπορεί να γίνεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης, για παράδειγμα, μέσα σε έναν μήνα.
Τέλος, με το δικό μας πρόγραμμα εφαρμόζουμε αυτό που είχαμε πει από την αρχή, ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιχειρήσεις σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Αναφέρομαι στις επιχειρήσεις της Ξάνθης, για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%. Και αυτό δεν θα μπορούσαμε να το πετύχουμε αν είχαμε ακολουθήσει το πρόγραμμα άλλων Περιφερειών.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει μέσω της ΔΕΣΜΟΣ, κάνω την παράκληση να μην κατατεθούν όλες οι αιτήσεις μαζί τις πρώτες μέρες αλλά σταδιακά, όσο αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα».
Τέλος, όπως επεσήμανε, στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ στόχος της Διοίκησής της ΠΑΜΘ είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων να είναι συνεχής, ώστε οι επιπτώσεις της πανδημίας να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
«Όπως κάναμε από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έτσι και στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας, η Διοίκησή μας θα έχει ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς και θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την ουσιαστική τους στήριξη» συμπλήρωσε ο κ. Μέτιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ