Χρήστος Μέτιος: Το πρόγραμμα έργων μας για τη Δράμα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ

Συνέντευξη με τον Χρήστο Μέτιο εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜΘ και επικεφαλής της παράταξης “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”

0
2660

Την πρόθεση του να προχωρήσει και ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη και συγκεκριμένα το κομμάτι Δράμα – όρια Νομού Σερρών που ανήκει στη Περιφέρεια ΑΜΘ εξέφρασε ο Χρήστος Μέτιος επικεφαλής της “Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης” και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ. Σημείωσε δε ότι η ΠΑΜΘ έχει ήδη διαθέσει πόρους για την ολοκλήρωση των μελετών. Ο Χρήστος Μέτιος ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ότι το 2019 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τον αυτοκινητόδρομο Δράμα – Καβάλα για τον οποίο δεσμεύτηκαν 75 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας…

Kύριε Μέτιο, είναι πλέον αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι ο συνδυασμός σας είναι ο επικρατέστερος για την νίκη στην ΠΑΜΘ αλλά και ότι η αποδοχή της παράταξής σας ενισχύθηκε από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι σήμερα. Συμφωνείτε με την εκτίμηση αυτή; Aν ναι, που πιστεύετε ότι οφείλεται η ανοδική τροχιά;

Οι πολιτικές εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει, οι περιοδείες μας και η επαφή μας με τους πολίτες σε όλη την Περιφέρεια δείχνουν ότι η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση είναι η μεγαλύτερη παράταξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η δύναμή μας αυξάνεται περισσότερο και η επικράτησή μας θα είναι απόλυτη.
Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι τα πρόσωπα που συνθέτουν τον συνδυασμό μας.
Ξέρετε, η παράταξή μας έχει μακρά διαδρομή και σημαντική προσφορά στην Περιφέρειά μας. Σήμερα έχει εμπλουτιστεί με καινούργιες ιδέες και προτάσεις και ενδυναμώθηκε με νέους και ικανούς ανθρώπους και από άλλους πολιτικούς χώρους. Στη γνώση και στην εμπειρία των παλαιότερων στελεχών μας έχει προστεθεί ο δυναμισμός και ο ενθουσιασμός των νεότερων στελεχών.
Ειδικά για τη Δράμα, θα ήθελα να πω ότι η αποδοχή και η στήριξη του κόσμου στην ομάδα των ανθρώπων που είναι υποψήφιοι με την παράταξή μας είναι πρωτόγνωρη.
Ο δεύτερος λόγος είναι το έργο μας και το πρόγραμμά μας.
Τον Απρίλιο παρουσίασα το Σχέδιο της Διοίκησής μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Ένα Σχέδιο 334 έργων και δράσεων πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που μπορεί να δώσει νέα κατεύθυνση στην περιοχή μας. Και θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο Σχέδιο ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας. Αυτό είναι κάτι που οι πολίτες εκτιμούν και εμπιστεύονται.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι έχετε δεχτεί ίσως τον μεγαλύτερο πόλεμο ανάμεσα στους υποψηφίους για την ΠΑΜΘ. Αν θεωρείτε ότι όντως αυτό ισχύει που οφείλεται;

Τον Οκτώβριο του 2016, μετά το θάνατο του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ανέλαβα τη Διοίκηση της Περιφέρειας και την αρχηγία της παράταξης.
Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι η εκλογή μου δυσαρέστησε κάποιους, μέσα και έξω από την παράταξη, και έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο υπονόμευσής μου. Στηρίχθηκαν σε μια μικρή μειοψηφία πρόθυμων περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι «ανακάλυψαν» ότι διαφωνούσαν μαζί μου όταν δεν υποχώρησα στις προσωπικές τους απαιτήσεις.
Συμπαραστάτες τους, κάποια Μέσα Ενημέρωσης και κάποια ψεύτικα προφίλ στο Facebook, που κάθε μέρα δημιουργούσαν αρνητικές εντυπώσεις για μένα, χωρίς να κάνουν καμία ουσιαστική κριτική στο έργο μας και χωρίς να προτείνουν τίποτα το συγκεκριμένο.
Όσο όμως κι αν προσπάθησαν, δεν με πτόησαν. Και ούτε κατάφεραν να πείσουν την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δώσει την ξεκάθαρη στήριξή του στην υποψηφιότητά μου. Μια στήριξη που με τιμά και μου δίνει δύναμη.

Aκούστηκαν πολλά μετά την ανακοίνωσή σας ότι η ΠΑΜΘ θέτει σε προτεραιότητα τον άξονα Δράμας Καβάλας και την οδική σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό μέσω Αμφίπολης. Κάποιοι σας κατηγόρησαν και για προεκλογικά πυροτεχνήματα. Τι απαντάτε;

Το σημαντικότερο έργο που δρομολογήσαμε στη Δράμα είναι ο αυτοκινητόδρομος Δράμα – Καβάλα. Δεσμεύσαμε 75 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας για το τμήμα Άγιος Αθανάσιος – Σταυρός, το οποίο είναι αυτό που έχει πλήρη ωριμότητα. Και το ανακοινώσαμε κάποιες μέρες αφότου είχαμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Υπουργείο.
Για το έργο αυτό εκτιμούμε ότι μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Ταυτόχρονα, από τις εκπτώσεις του έργου, καθώς και από επιπλέον πόρους, έχουμε την πρόθεση να χρηματοδοτήσουμε και το υπόλοιπο τμήμα Άγιος Αθανάσιος – Δράμα, με 55 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει η Δράμα από την απομόνωση.
Στόχος μας, είναι να προχωρήσει και ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη. Το κομμάτι Δράμα – όρια Νομού Σερρών ανήκει στη δική μας Περιφέρεια και ήδη έχουμε διαθέσει πόρους για την ολοκλήρωση των μελετών.
Το κομμάτι όρια Νομού Σερρών – Αμφίπολη όμως ανήκει σε άλλη Περιφέρεια και την ευθύνη των μελετών έχει το αρμόδιο Υπουργείο. Οι μελέτες για αυτό το κομμάτι εκπονούνται αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Έχετε δηλώσει ότι η Δράμα πρέπει επιτέλους να πάρει αυτά που της αξίζουν. Θεωρείτε ότι η ΠΕ Δράμας παραγκωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια;

Έχω αναγνωρίσει ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι η περιοχή της Περιφέρειάς μας που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα. Προβλήματα που με το πέρασμα των χρόνων διογκώθηκαν και δημιούργησαν ένα περιβάλλον στο οποίο η τοπική οικονομία και κοινωνία ασφυκτιούν.
Το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε, η ανεργία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, οι νέοι μεταναστεύουν, μεγάλες βιοτεχνίες και εταιρείες έκλεισαν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, η περιοχή δεν έχει πανεπιστημιακές σχολές και υποφέρει από την απομόνωση.
Κι όμως, οι πολίτες της Δράμας είναι άνθρωποι εργατικοί και δημιουργικοί. Η ίδια η Δράμα είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς με παρθένο φυσικό περιβάλλον. Ένας τόπος με σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες όπου δραστηριοποιούνται μερικές από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας.
Στη Δράμα λοιπόν δεν αξίζει η στασιμότητα και η εσωστρέφεια.
Αντιθέτως είμαι βέβαιος πως δρομολογώντας τα απαραίτητα έργα και δράσεις, η Δράμα μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πρότυπο.
Στο δικό μας σχέδιο για τη Δράμα το συνολικό ποσό των έργων ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα σταθερό βήμα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί προς την ανάπτυξη και την ευημερία.

Ποιό πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της παράταξης σε σχέση με τους υπόλοιπους συνδυασμούς;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της παράταξής μας είναι διπλό.
Αφενός το συγκεκριμένο, πλήρως κοστολογημένο και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση Σχέδιο που έχουμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ένα Σχέδιο για μια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη Περιφέρεια, που καταρτίστηκε μετά από συστηματική δουλειά, με ιεράρχηση, με εκατοντάδες συσκέψεις, επισκέψεις και συναντήσεις με όλους τους φορείς της Περιφέρειας, και το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης.
Αφετέρου, τα πρόσωπα της παράταξής μας, τα στελέχη και ο επικεφαλής. Μία δυναμική ένωση ανθρώπων που έχουμε εμπειρία και διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, όπως εγώ ο ίδιος που συμπληρώνω φέτος 17 χρόνια στην αυτοδιοίκηση σε θέσεις ευθύνης, αλλά και ανθρώπων που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους. Σε κάθε περίπτωση είμαστε όλοι γνωστοί στους συμπολίτες μας είτε μέσα από την ενασχόλησή μας με την αυτοδιοίκηση και τα κοινά είτε μέσα από την επαγγελματική μας δραστηριότητα και την κοινωνική μας παρουσία. Άνθρωποι έτοιμοι να προσφέρουμε στον τόπο μας.

Ποιός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει οι πολίτες της ΠΑΜΘ να επιλέξουν την “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”;

Οι περιφερειακές εκλογές γίνονται σε ένα κρίσιμο διάστημα για τη χώρα και την Περιφέρειά μας. Το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πορεία και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η ανάπτυξη.
Μετά από μια δεκαετία κρίσης και οικονομικής ύφεσης τώρα είναι η ώρα που μπορούμε να βελτιώσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον της Περιφέρειάς μας σε στέρεες βάσεις.
Στη συγκυρία που βρισκόμαστε, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα για την Περιφέρειά μας και τη Δράμα. Ούτε μια μέρα και ούτε ένα ευρώ.
Το αύριο της περιοχής μας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πειραματισμού και να το στηρίξουμε σε ερασιτεχνισμούς ανθρώπων που δεν έχουν ούτε τη γνώση ούτε την εμπειρία να διοικήσουν. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εμπιστευτούμε γενικόλογα και αόριστα προγράμματα που φτιάχτηκαν στο πόδι, τριάντα μέρες πριν τις εκλογές.
Εμείς έχουμε μια συγκροτημένη και κοστολογημένη πρόταση ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας τα επόμενα χρόνια. Μια πρόταση με 334 έργα και δράσεις που έχουμε δρομολογήσει, για τα οποία έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και τα οποία έχουμε ξεκινήσει ήδη να υλοποιούμε.
Για αυτό καλώ τους πολίτες να μην παρασυρθούν από φανταχτερά συνθήματα και πολυδάπανες εκδηλώσεις.
Τους καλώ να εμπιστευτούν τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση ώστε με την καθοδήγηση μιας ενωμένης και ισχυρής Διοίκησης η Περιφέρειά μας να κάνει σταθερά βήματα προς την πραγματική ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ