Εντός της ερχόμενης περιόδου και μέσα στο καλοκαίρι, αρχίζει στους νομούς Δράμας, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης και Κομοτηνής το ερευνητικό μέρος του προγράμματος βιοπαρακολούθησης ειδών όπως η Καφέ Αρκούδα (Ursus arctos) ο Βαλκανικός Λύγκας (Lynx lynx balcanicus) ο Ευρασιατικός Λύκος (Canis lupus), το Βαλκανικό Αγριόγιδο (Rupicapra Rupicapra balcanica) το Κόκκινο Ελάφι (Cervus elaphus), το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus), και πολλά άλλα σημαντικά είδη πανίδας.
Όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Θεόδωρος Κομηνός, επιστημονικός συνεργάτης του ΑΠΘ, το έργο είναι σε εξέλιξη από το 2018 και βασικό του μέλημα είναι η εφαρμογή χρήσης τεχνολογιών που για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή ζώων της άγριας πανίδας και της δραστηριότητας του ανθρώπου στην περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης.
Πρόκειται για έργο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Εφαρμογή επίγειων οπτικών και ακουστικών αισθητήρων και χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας για την παρακολούθηση της πανίδας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας» Το υλοποιεί ομάδα επιχειρήσεων και οργανισμών μεταξύ αυτών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για φορείς όπως ο ΦΔΟΡ, ο ΕΛΓΑ κλπ όπως μας εξήγησε ο κ. Κομηνός.
Τι περιλαμβάνει η χρήση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των σκοπών του προγράμματος.
Τοποθέτηση μεγάλου αριθμού καταγραφικών μηχανών με αυτόματη φωτογράφηση των ζώων. Θα γίνει, σε συστηματική εποχιακή βάση, εγκατάσταση δικτύου ψηφιακού καταγραφικού συστήματος σε συνδυασμό με: τη δυνητική καταλληλότητα του βιοτόπου, την έκταση των περιοχών έρευνας, την προσβασιμότητα σε αυτές, τη χρήση του χώρου από τα μεγάλα σαρκοφάγα …
Επίσης θα γίνει τοποθέτηση αισθητήρων παθητικής ακουστικής παρακολούθησης (ΠΑΠ). Η μεθοδολογία αυτή σαν σκοπό έχει την ανάλυση ηχητικών δεδομένων από ένα δίκτυο ακουστικών αισθητήρων που θα αναπτυχθεί στο πεδίο ώστε να ανιχνευθούν με υψηλή χρονική και χωρική ακρίβεια περιστατικά ενδιαφέροντος (π.χ. καλέσματα ζώων, πυροβολισμοί). Η χρήση αυτόματων αλγόριθμων εντοπισμού ήχων είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, μεταξύ μελών της ομάδας έργου με την ονομασία «Βιοπαρακολούθηση» και τον πρόεδρο κ. Κεχαγιόγλου Σταύρο και τα στελέχη του ΦΔΟΡ.
Όπως έκανε γνωστό άλλωστε ο ΦΔΟΡ, “η περιοχή ευθύνης του ΦΔΟΡ αποτελεί μεγάλο τμήμα της περιοχής υλοποίησης του έργου και ως εκ τούτου ο ΦΔΟΡ πρόκειται να συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του. Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση του αντικειμένου, της μεθοδολογίας, των στόχων και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, ενώ επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία του έργου καθώς και η ανάγκη συνεργασίας του ΦΔΟΡ για την υλοποίησή του.Πρόκειται για ερευνητικό έργο με αντικείμενο την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι οι επίγειοι οπτικοί και ακουστικοί αισθητήρες που θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση μεγάλων θηλαστικών (αρκούδα, λύγκας, λύκος, αγριόγιδο, ελάφι, ζαρκάδι κ.ά) σε προστατευόμενες περιοχές.Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους”.