Χτύπημα για την κτηνοτροφία τα απούλητα αμνοερίφια

0
918

– Οι πρόεδροι των συλλόγων κτηνοτρόφων Προσοτσάνης και Καβάλας μιλούν στα «Χ»
– Για παιχνίδια σε βάρος τους κάνουν λόγο εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και αναζητούν λύσεις από την πολιτεία


Καταστροφική αποδείχθηκε η πασχαλινή περίοδος για την κτηνοτροφία του Νομού Δράμας και όχι μόνο, αφού χιλιάδες αμνοερίφια έμειναν τελικά απούλητα και ακυρώθηκαν παραγγελίες παρά τις συμφωνίες που προηγήθηκαν με τους εμπόρους, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι κτηνοτρόφοι πλέον προσπαθούν να εξακριβώσουν τι ακριβώς έγινε και μιλούν για παιχνίδια εις βάρος τους που έχουν σχέση με σημαντικές εισαγωγές και ελληνοποιήσεις ζώων, κυρίως από τη Ρουμανία. Ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν διέξοδο διοχέτευσης των απούλητων αμνοεριφίων θεωρώντας ότι αυτά θα μπορούσαν να απορροφηθούν και από το στρατό, με την πολιτική ηγεσία του οποίου υπήρξαν ήδη επαφές.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και αιτιολογώντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, επισημαίνει ότι στην πασχαλινή περίοδο υπήρξε μεγάλος θόρυβος από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ότι τα αμνοερίφια θα φθάσουν μέχρι και 16 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φόβος στην αγορά. Ταυτόχρονα όπως αναφέρει, έγιναν σημαντικές εισαγωγές παρά τις περι του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Τις τελευταίες 20 ημέρες, εισήχθησαν από τη Ρουμανία αρνιά ζωντανά και σφαγμένα, τα τελευταία ετοιμοπαράδοτα με 6 ευρώ το κιλό, στους ίδιους εμπόρους που οι τοπικοί κτηνοτρόφοι συμφώνησαν να πουλήσουν τα αιγοπρόβατα τους, για το Πάσχα. Ο κ. Ακριτίδης, αναρωτιέται για τον λόγο που από πλευράς της κυβέρνησης αναφέρθηκε ότι εισήχθησαν περίπου 6.000 – 7.000 ρουμάνικα αρνιά, ενώ οι ενδείξεις είναι ότι ο αριθμός μόνο των ζωντανών αρνιών που εισήχθησαν, ήταν πολλαπλάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν 70 φορτηγά που με τριπλά δρομολόγια καθημερινά, εισήγαγαν πάνω από 210.000 αρνιά στην Ελλάδα. Ήδη οι κτηνοτρόφοι είναι σε διερεύνηση της υπόθεσης μέσω των τελωνιακών αρχών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και να διαπιστώσουν πόσα ήταν τελικά τα αμνοερίφια που εξήχθησαν προς τη χώρα μας. «Από τις εισαγωγές που γίνονται από τα προηγούμενα χρόνια έχει καταστραφεί το 40% της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ακριτίδης.
Οι κτηνοτρόφοι πάντως, δεν προχωρούν μόνο στην διερεύνηση της υπόθεσης των εισαγωγών ή των ελληνοποιήσεων των αιγοπροβάτων, που είχαν σαν αποτέλεσμα, όπως λένε, να μείνουν απούλητα χιλιάδες αμνοερίφια στην Δράμα, αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια διάθεσης των απούλητων αμνοεριφίων για να περιορίσουν όσο γίνεται τη ζημιά που υπέστησαν.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, μιλώντας στα «Χ» αναφέρει καταρχάς ότι κατά τις πρώτες επαφές που είχε με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων, έλαβε την διαβεβαίωση ότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, δεν φαίνεται να έχουν εισαχθεί ιδιαίτερες ποσότητες αμνοεριφίων στην χώρα μας. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι ακόμη προς διερεύνηση. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι έγιναν επαφές και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες αμνοεριφίων της περιοχής μας από το στρατό. Σε άλλες επαφές που έγιναν, όπως προσθέτει, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να απορροφηθούν ποσότητες αυτών των αμνοεριφίων και από άλλα ιδρύματα και δομές. Τουλάχιστον από την πλευρά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας υπάρχει μια θετική στάση για το συγκεκριμένο θέμα, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος εξήγησε εκτενώς στον υπουργό το μέγεθος της ζημιάς με την οποία απειλούνται οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.

Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι λόγω και της Πρωτομαγιάς, θα διοχετευτούν στην αγορά κάποιες ποσότητες κυρίως αρνιών, αλλά θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα και ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικότερες λύσεις με στόχο τον περιορισμό της ζημιάς στην κτηνοτροφία της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ