Αναδημοσίευση άρθρου του Καθηγητή Καρδιολογίας Γεωργίου Κοχιαδάκη.
Τη στήλη επιμελείται ο Αχιλλέας Παπαδόπουλος, Ειδικός Καρδιολόγος.
Αρκετές έρευνες που δημοσιεύτηκαν τους προηγούμενους μήνες είχαν διαπιστώσει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Covid-19. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες επιβεβαιώνει την παραπάνω σύνδεση. Σύμφωνα με την τελευταία, πάνω από το 80% των ασθενών με θετικές εξετάσεις για τον Covid-19 δεν έχουν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism και εξέτασε συνολικά 216 ασθενείς με Covid-19 σε ένα νοσοκομείο της Ισπανίας. Εκτός από τους παραπάνω 216 ασθενείς εξετάστηκε επίσης μία ομάδα ελέγχου από μία άλλη βάση δεδομένων. Όπως διαπιστώθηκε, το 82.2% των ασθενών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Στην έρευνα, οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης συγκριτικά με τις γυναίκες. Οι ασθενείς με Covid-19 και χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών όπως η φερριτίνη και τα D-dimer. Οι παραπάνω δείκτες έχουν συνδεθεί με χειρότερη πρόγνωση από Covid-19.
Οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης και καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας για τον Covid-19, όπως έδειξε η έρευνα.
Βιταμίνη D και Ανάρρωση από Covid-19
Βασιζόμενοι στην παραπάνω σύνδεση, αρκετοί επιστήμονες εξετάζουν σήμερα αν η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον Covid-19 ή αν μπορεί να προσφέρει οφέλη ως θεραπεία.
Ο José L. Hernández, PhD, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Cantabria στην Ισπανία, υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξετάζεται η ανεπάρκεια βιταμίνης D, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Στα άτομα αυτά, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια, θα πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Η βιταμίνη D προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με ανεπάρκεια ανεξαρτήτως αν έχουν Covid-19, καθώς βοηθά τη λειτουργία του μυοσκελετικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μια έρευνα που εξέτασε 191.000 ασθενείς με θετικές εξετάσεις για Covid-19 διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με 54,5% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.
Σε μια άλλη μικρή έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με Covid-19 που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 51,5% μειωμένο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό, καθώς και σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές.