Δ. Καγγελίδης: «Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Νιώθω έτοιμος να προσφέρω»

0
195

– Συνέντευξη του υποψηφίου Βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ Δαμιανού Καγγελίδη στα «Χ»
– «Η απομόνωση του νομού μας είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας κάθε αναπτυξιακής προοπτικής»


 

Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου να κάνει το πρώτο βήμα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών εξέφρασε ο υποψήφιος Βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Δαμιανός Καγγελίδης σε συνέντευξή του στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ιστορικά και στρατηγικά πολιτικός αντίπαλος του Κινήματος είναι η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταφέρει να μετατρέψει την ιστορική ηγεμονία της κεντροαριστεράς στη χώρα σε ηγεμονία της δεξιάς. Επίσης υπογραμμίζει ότι η συνταγή για την έξοδο της Δράμας από τη στασιμότητα και την υποβάθμιση είναι μία και περιλαμβάνει μεγάλη πολιτική κινητοποίηση των πολιτών, σαφές σχέδιο προτεραιοτήτων, ισχυρή διεκδίκηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ενότητα στην πράξη.

 

Κύριε Καγγελίδη, ο χρόνος είναι πλέον ελάχιστος πριν από τις εκλογές τι μηνύματα παίρνετε από τον κόσμο στις συναντήσεις που έχετε;
Ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ ανακάμπτει και ανακάμπτει γιατί είναι μια ιστορική πολιτική αναγκαιότητα η διατύπωση και ενίσχυση ενός κόμματος που έχει σχέδιο, όραμα και πρόγραμμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ο κόσμος, ακόμα και όσοι δεν θα ψηφίσουν ΠΑ.ΣΟ.Κ, έχουν καταλάβει ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και στη σύγκλιση με την Ευρώπη. Ψηφίζουν τον έναν για να αποφύγουν τον άλλο. Ο ένας έχει γίνει το καλύτερο στήριγμα του άλλου αλλά αυτή η διελκυστίνδα κρατά τη χώρα εγκλωβισμένη.
Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε ένα πρώτο και μεγάλο βήμα για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Ιστορικός και στρατηγικός μας αντίπαλος παραμένει η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ έχει καταφέρει να ανατρέψει την ιστορική ηγεμονία της κεντροαριστεράς στη χώρα σε ηγεμονία της δεξιάς.

Ακούγονται πολλά για τις πολιτικές μετεκλογικές συνεργασίες. Είναι αυτές στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ; Ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο;
Κάθε σκέψη και στρατηγική για μετά τις εκλογές οφείλει να λαμβάνει υπόψη την βούληση του ελληνικού λαού. Αυτός, με το αποτέλεσμα που θα μας δώσει, θα μας δείξει και θα μας κατευθύνει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες αλλά έχει βάλει όρους, έχει καταθέσει πρόγραμμα, έχει προτεραιότητες. Τα άλλα δύο κόμματα μιλούν μόνο για την εξουσία, την πρωθυπουργία, χωρίς προγράμματα, χωρίς δεσμεύσεις. ΠΑ.ΣΟ.Κ ενισχυμένο σε Βουλή και κοινωνία σημαίνει μια άλλη πολιτική διαδικασία. Σημαίνει ευρύτητα του πολιτικού συστήματος σε σχέση με την ελληνική κοινωνία, διεύρυνση της ατζέντας, προτεραιότητες, σχέδιο, ιεράρχηση. Σημαίνει κυρίως όμως διαφορετική κατανομή ελληνικών και ευρωπαϊκών πόρων.Στόχος μας είναι στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, από μια σαφώς πιο ενισχυμένη θέση να μπορέσουμε να μεταβάλλουμε τις πολιτικές αποφάσεις, να ενισχύσουμε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία και να πιέσουμε για ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα προβλήματα στη Δράμα παραμένουν άλυτα για χρόνια. Τι φταίει τελικά και πως μπορεί να βγει ο νομός μας από την στασιμότητα και την υποβάθμιση;
H συνταγή είναι μία και περιλαμβάνει μεγάλη πολιτική κινητοποίηση των πολιτών, σαφές σχέδιο προτεραιοτήτων, ισχυρή διεκδίκηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ενότητα στην πράξη.
Ο νομός Δράμας έχει μείνει πολύ πίσω και η υστέρησή του σε βασικές υποδομές είναι πασιφανής. Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε άμεσα και ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προκύψει με συνεννόηση όλων των κοινωνικών φορέων και τον κοινωνικών εταίρων που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των διεκδικήσεών μας.
Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ο αθηνοκεντρισμός του ελληνικού κράτους. Αρά κρίνεται απαραίτητη μια μεγάλη πολιτική μάχη για την περιφερειακή ανάπτυξη και μια διαφορετική κατανομή των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Αυτή, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μια υπόθεση εθνική – ξεπερνά τη Δράμα.

Ο χώρος της Υγείας είναι ένας ευαίσθητος τομέας. Λόγω ελλείψεων στο νομό πολλοί Δραμινοί αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός Δράμας για λόγους Υγείας. Εσείς σαν επιστήμονας στον χώρο αυτό αλλά και σαν πολιτικός πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική να σταματήσει τελικά να ταλαιπωρείται ψυχικά και οικονομικά ο κόσμος;
Θα περίμενε κανείς μετά την πανδημία να έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στο Ε.Σ.Υ όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν το αγαπά, δεν το πιστεύει και δεν νοιάζεται. Το Ε.Σ.Υ είναι δημιούργημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εκείνο που θα το ενισχύσει ξανά, θα το ανατάξει και θα το μεταρρυθμίσει. Εμείς προτείνουμε την αξιοποίηση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, την ένταξη του προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αντί αυτών έχουμε την πλήρη απαξίωση και την σταδιακή μεταφορά έργου σε ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα. Θυμίζω εδώ ότι ο Έλληνας δαπανά ένα τρομακτικά μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων του σε παροχές υγείας – γεγονός που αποδεικνύει ότι το δημόσιο σύστημα έχει αφεθεί στην τύχη του.
Τα επόμενα χρόνια η παροχή υπηρεσιών υγείας θα αναδειχθεί σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς οι κοινωνίες μας γερνάνε, η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας είναι εκρηκτική και για να μπορέσουν τα εθνικά συστήματα υγείας να την παρακολουθήσουν θα χρειαστούν σοβαρά σχέδια αναδιοργάνωσης και πόρους. Θα ήθελα έναν άνθρωπο όπως ο Ηλίας Μοσιάλος να αναλάβει να φτιάξει από την αρχή το Ε.Σ.Υ – τον πληρώνουν ανεπτυγμένα κράτη να αναδημιουργήσει τα δικά τους, εμείς γιατί όχι;

Είναι θεωρείτε η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση του νομού ένα θέμα που μπορεί να λυθεί επιτέλους και ποιες δυσκολίες βλέπετε;
Εκτιμώ ότι χρειαζόμαστε ισχυρή κοινωνική πίεση, όπως σας είπα και νωρίτερα, γιατί το ζήτημα των υποδομών βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακού σχεδίου. Η επένδυση στα δίκτυα είναι το μέλλον για την Ελλάδα όμως η ολοκλήρωση τέτοιων μεγάλων project χρειάζεται κινητοποίηση σημαντικών οικονομικών πόρων.
Η απομόνωση του νομού μας είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας κάθε αναπτυξιακής προοπτικής και βρίσκεται στον πυρήνα της υστέρησής μας. Δεν μπορώ να δηλώσω σήμερα αισιόδοξος καθώς δεν βλέπω τα θέματα στην καθημερινή ημερήσια ατζέντα μας. Θα έπρεπε κανονικά όλο το πολιτικό προσωπικό του νομού μας να έχει προχωρήσει σε μια ενιαία διεκδίκηση – δεν το βλέπω. Αν εκλεγώ βουλευτής Δράμας θα είναι το πρώτο μου μέλημα αυτά τα δύο δίκτυα – οδικό και σιδηροδρομικό. Από την άλλη όμως πρέπει να ξέρουμε ότι τα δίκτυα αυτά και για να κατασκευαστούν και για να συντηρηθούν πρέπει να παρουσιάζουν μια οικονομική βιωσιμότητα που σημαίνει ότι οφείλουμε να ανατάξουμε και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αγροδιατροφή, τουρισμός, βιομηχανία – βιοτεχνία: όλα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι.

Ποια είναι η θέση σας για το δημογραφικό πρόβλημα; Τι μπορεί να γίνει στο νομό μας που σύμφωνα με τις στατιστικές αιμορραγεί πληθυσμιακά;
Όταν δεν έχεις αναπτυξιακό σχέδιο, δεν δημιουργείς νέο πλούτο, δεν δημιουργείς νέες θέσεις εργασίας, δεν επενδύεις στις υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τότε γιατί οι νέοι να κάνουν παιδιά ή γιατί να παραμείνουν σε έναν νομό ή μια χώρα που φθίνει.
Το δημογραφικό είναι η βόμβα στα θεμέλια του ελληνισμού και τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν φαίνεται να το εκλαμβάνουν ως σημαντικό ζήτημα. Υπάρχουν δημογραφικά μοντέλα που δείχνουν ότι η Ελλάδα το 2050 ίσως έχει μόλις 8,5 εκ. πληθυσμό και διάμεση ηλικία άνω των 50. Η δημογραφική αποψίλωση της χώρας είναι προθάλαμος της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συρρίκνωσης και αν αυτό δεν γίνει αντιληπτό τότε το μέλλον μας θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Δείτε τα μέρη μας. Χωριά ερημώνουν, χωράφια μένουν ακαλλιέργητα, τα σχολεία αδειάζουν, νέοι πουθενά.
Αυτό για να αντιστραφεί χρειάζεται να κατευθυνθούν πόροι προς τη στήριξη των οικογενειών. Επιδόματα, παιδικοί σταθμοί, γονικές άδειες, φορολογικά κίνητρα, καλή παιδεία και υγεία. Πρέπει να εναρμονιστεί η οικογενειακή ζωή με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και σε αυτό μόνο η Πολιτεία μπορεί να συμβάλει.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κόμμα σοσιαλδημοκρατικό έχει την προγραμματική ωριμότητα και ετοιμότητα να προτείνει, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές.

Είστε ένας νέος άνθρωπος και πολύ αγαπητός στον κόσμο της περιοχής μας. Σας δίνει δύναμη η εκτίμηση των συμπολιτών μας; Τι πιστεύετε ότι περιμένουν από εσάς εφόσον εκλεγείτε και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Μένω στη Δράμα, εργάζομαι στη Δράμα, εδώ μεγαλώνω το νεογέννητο παιδί μου, εδώ θέλω να το δω να κάνει τα πρώτα του βήματα και εδώ θέλω να πάει σχολείο. Αγαπώ αυτόν τον τόπο όπως αγαπάμε όλοι τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Νιώθω έτοιμος και ικανός να προσφέρω, θέλω να επιστρέψω ένα μέρος της αγάπης του κόσμου πίσω μέσα από την πολιτική εκπροσώπηση και την επίλυση ζητημάτων.
Νιώθω ότι έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολλά. Νιώθω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, να διεκδικήσουμε αλλά ταυτόχρονα και να σχεδιάσουμε. Δεν δέχομαι αυτήν την σημερινή παρακμή, δεν δέχομαι την σημερινή κατάσταση.
Προτεραιότητά μου είναι οι υποδομές, το εισόδημα και το κράτος πρόνοιας με τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας στο επίκεντρο.
Εκεί θα δώσω βαρύτητα στην προσπάθειά μου εάν με τιμήσει ο λαός της Δράμας με την ψήφο του. Η υπόσχεση που δίνω είναι μία. Θα παραμείνω εδώ, εδώ θα με βλέπετε, το γραφείο μου πάντοτε ανοιχτό και πάντοτε στις επάλξεις για το νομό Δράμας.

Σας ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας.
Και εγώ σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ