Δ. Κυριαζίδης: «Η Δράμα χρειάζεται επειγόντως συστράτευση των δημιουργικών δυνάμεων»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Κυριαζίδη, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη Πόλη+Ζωή

0
1595

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα και αποφοίτησε απο τη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, το 1979. Τα τελευταία 35 χρόνια μέχρι και σήμερα ο Δημήτρης Κυριαζίδης, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ευθύνης στη σημερινή Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας και της ΠΑΜΘ, έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στις διαδικασίες προγραμματισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δημοσίων συμβάσεων τεχνικού αντικειμένου κάθε τύπου και μεγέθους, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με άλλα τεχνικά αντικείμενα όπως ο έλεγχος ιδιωτικών επενδύσεων αναπτυξιακών νόμων. Επί μία δεκαπενταετία μέχρι και σήμερα ασχολείται με τα κοινά των Διπλωματούχων Μηχανικών όπου και συμμετείχε εκλεγμένος σε όργανα διοίκησης των φορέων τους. Το διάστημα 2014-2018 για δύο συνεχόμενες θητείες και πέντε σχεδόν έτη, διετέλεσε Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Πόλη+Ζωή.

K. Κυριαζίδη, ως Μηχανικός με αξιόλογη πορεία αλλά και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ, έχετε αποδείξει το έντονο ενδιαφέρον σας για τα κοινά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δράμας. Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος της απόφασής σας να είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Πόλη+Ζωή με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κυριάκο Χαρακίδη;

Είχα την ευκαιρία κατά την επαγγελματική μου σταδιοδρομία αλλά και ως Πρόεδρος επί πέντε σχεδόν έτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας, να συμβάλω στην ανάληψη πολλών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και αναγνώριση του μεγάλου δυναμικού που αντιστοιχεί στο ανθρωπογενές και στο φυσικό περιβάλλον του νομού και της πόλης μας, το οποίο μπορεί να στηρίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο και να φέρνει πόρους και απασχόληση στον τόπο μας, αρκεί να εφαρμόζονται οι κατάλληλες πολιτικές.
Η Δράμα σήμερα χρειάζεται επειγόντως μία μεγάλη συστράτευση δημιουργικών δυνάμεων που διαθέτουν την γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα να αναλάβουν άμεσα δράση ευθύνης, στο στόχο της ανάκαμψης του Δήμου μας, είτε αφορά την τεκμηριωμένη διεκδίκηση από τα κέντρα της εξουσίας και χρηματοδότησης, είτε αφορά τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση αναγκαίων έργων, δράσεων και υποδομών.
Δεδομένης της διαχρονικής σύμπτωσης μας με τον Κυριάκο Χαρακίδη στο όραμά μας για τη Δράμα, αποδέχθηκα την τιμητική πρότασή του, για συμμετοχή μου στην ανανεωμένη αλλά ταυτόχρονα πολύ έμπειρη και ικανή ομάδα της παράταξης ΠΟΛΗ+ΖΩΗ ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, προκειμένου να εργαστούμε όλοι μαζί στο σύνθετο έργο της δημιουργίας και λειτουργίας ενός σύγχρονου Δήμου και μιας πόλης πρότυπο σε όλους τους τομείς.

Με βάση και τις γνώσεις σας από την επαγγελματική σας ιδιότητα που θα κατατάσσατε τον Δήμο της Δράμας από πλευράς υποδομών;

Δυστυχώς η σημερινή χαρακτηριστική εικόνα της Δράμας και από την άποψη των υποδομών είναι η θέση του ουραγού, της στασιμότητας και των χαμένων ευκαιριών, με μεγάλη υστέρηση σε υποδομές είτε εθνικής είτε τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας, με κίνδυνο η εικόνα της πόλης μας να αλλάξει ανεπιστρεπτί αν η θέση του ουραγού δεν αναστραφεί άμεσα.
Στο κορυφαίο θέμα της υστέρησής μας στην συγκοινωνιακή σύνδεση με τον εθνικό κορμό, ο Δήμος Δράμας δεν επιτρέπεται να τηρεί ρόλο αποστασιοποιημένου παρατηρητή.
Υπάρχουσες υποδομές και εμβληματικοί δημόσιοι χώροι και κτίρια της πόλης μας υφίστανται την παλαίωση και την φθορά του χρόνου χωρίς την αναγκαία φροντίδα και παρέμβαση, ενώ άλλες υποδομές τίθενται σε αχρηστία είτε λειτουργούν στα όρια του επιτρεπτού με προβλήματα χωρίς επαρκή συντήρηση και χωρίς τις επιβαλλόμενες σύγχρονες παρεμβάσεις όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις. Ταυτόχρονα ήδη ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ έχουν απενταχθεί, ενώ αναιμική και κατώτερη των περιστάσεων είναι η αξιοποίηση άλλων ενεργών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Καθαριότητα, απορρίμματα, συγκοινωνιακό-κυκλοφοριακό πόλης, συνδέσεις κοινοτήτων, δημόσιοι χώροι, ιστορικά διατηρητέα κτίρια, ιστορικό και εμπορικό κέντρο και μεγάλες εκδηλώσεις, δηλαδή σημαντικά θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και ανασχεδιασμού, βρίσκονται σχεδόν στις καλένδες, ενώ και για τα νέα έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας το τοπίο είναι θολό.
Το πολυδιαφημιζόμενο έργο του ΒΑΑ, σημαντικό έργο σχεδιασμένο κατά βάση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, καθυστερεί αδικαιολόγητα και όταν ολοκληρωθεί θα είναι έργο της προηγούμενης δεκαετίας, όταν άλλες πόλεις σχεδιάζουν ήδη το μέλλον τους.

Ποιές πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου;

Να θέσει ξανά ψηλά τον πήχη για την πόλη μας και να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δημοτική Αρχή ότι αυτή μπορεί να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πολιτικές σε όλα τα πεδία αρμοδιότητας του Δήμου, να συνεργάζεται, να διεκδικεί και να υλοποιεί γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον Δήμο μας. Να συγκροτήσει με ισχυρή προγραμματική συμφωνία, πέρα και πάνω από προσωπικές και παραταξιακές λογικές και στρατηγικές, την αναγκαία συνεργασία της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον, την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου μας.
Να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τον σχεδιασμό ανάταξης του Δήμου σε όλους τους τομείς και να υλοποιήσει επίσης άμεσα δράσεις που αφορούν αναγκαίες παρεμβάσεις στην κοινωνική πολιτική, την καθημερινότητα και καθαριότητα.
Να ανακτήσει αποτελεσματικά τον συντονιστικό ρόλο μεταξύ των θεσμικών οργάνων της περιοχής μας, προκειμένου από κοινού και με ισχυρή παρουσία να διεκδικηθούν και να διεκδικούνται συντονισμένα, αυτά που απαιτεί η πόλη μας και ο Νομός μας από την Κεντρική Διοίκηση.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συνδημότες μας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Η αλλαγή κατεύθυνσης και εικόνας του Δήμου μας είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που απαιτεί ισχυρή και ευρύτερα αποδεκτή ηγεσία, έμπνευση, όραμα και ορμή, βούληση και αποφασιστικότητα, εμπειρία και δύναμη διεκδίκησης, αποδεδειγμένη ικανότητα συγκρότησης συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα και σκληρή παραγωγική και συλλογική εργασία.
Η Δράμα βρίσκεται σε ανάγκη επιβίωσης και οι προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες δεν πρέπει να καθορίζουν πλέον τα πράγματα. Η μοναδική μας επιδίωξη πρέπει να είναι το καλό και η πρόοδος της Δράμας και το παλιό με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται δεν πρέπει να μας έλκει με κούφια λόγια και υποσχέσεις, προσωπεία και εικονική πραγματικότητα.
Η επιλογή με την ψήφο μας της σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου, θα κρίνει το μέλλον και την πορεία της πόλης μας για εμάς και τα παιδιά μας σε μία πολύ δύσκολη καμπή. Προτείνω στους συμπολίτες μας, σε όσους δεν το έχουν ήδη κάνει, να στρέψουν την προσοχή τους στο πρόγραμμα της παράταξής μας ΠΟΛΗ+ΖΩΗ και στην άξια και ικανή ομάδα που απαρτίζει τα ψηφοδέλτια μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!