Δ/ντής Καρδιολογικής ΓΝ Δράμας στα «Χ»: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αιφνίδιοι θάνατοι»

- 2200 άτομα στη Δράμα έχουν εκπαιδευτεί σε μια διετία στη χρήση των απινιδωτών - Με επιτυχία διεξήχθη το διήμερο καρδιολογίας στη Δράμα

0
1880

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας υλοποίησε και φέτος στη Δράμα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων» στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, από το πρωί στο ξενοδοχείο Hydrama, πραγματοποίησε την προγραμματισμένη επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Δραμινές ημέρες καρδιολογίας».


Το επιστημονικό διήμερο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του συλλόγου ΔΕΔΚΑ (Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής), του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Δράμας και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης εκδήλωσης, στη διάρκεια της ημερίδας που είχε τίτλο “Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων», στο προεδρείο, συμμετείχαν ο καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Γκατζούλης, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του ΓΝ Δράμας κ. Χρήστος Χατζηελευθερίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο καρδιολόγος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος. Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν ομιλίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, για την πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, για την κολπική μαρμαρυγή και την πρόληψη αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και για τις κοιλιακές έκτακτες συστολές και τις κοιλιακές αρρυθμίες. Ακολούθησε και συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.
Την εκδήλωση χαιρέτησε μεταξύ άλλων και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ο οποίος σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η διοργάνωση έχει φέρει αυτή την περίοδο την Δράμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. «Εμείς ως Αντιπεριφέρεια Δράμας είμαστε διπλά χαρούμενοι, γιατί και πέρσι και φέτος είμαστε συνδιοργανωτές σε αυτό το επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας». Θέλω να συγχαρώ τους συμπολίτες μας, επιστήμονες ιατρούς, για αυτή την πρωτοβουλία που έχει στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού, την πρόληψη κάποιων επεισοδίων που σχετίζονται με την καρδιά, αλλά και την ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας, σε θέματα που αφορούν την καρδιολογία», πρόσθεσε.

Την ημερίδα παρακολούθησαν και μέλη του παραρτήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η πρόεδρος του παραρτήματος κα Νεονίλη Παπαδοπούλου ανέφερε μιλώντας στα τοπικά μέσα ότι ο Ερυθρός Σταυρός είναι πάντα παρών σε θέματα που αφορούν την πρόσληψη και την υγεία του πληθυσμού. Είπε ότι στην ημερίδα κλήθηκαν να συμμετάσχουν εξαιρετικοί ομιλητές, με εξαιρετική πορεία στον χώρο της ιατρικής επιστήμης.
Την ημερίδα χαιρέτησε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα Θεσσαλονικά Καρατζόγλου, η οποία ανέφερε ότι μέσα από ένα συνέδριο όπως αυτό όπου συμμετέχουν επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. «Κουβεντιάζουν για καινούργιες τεχνικές και μεθόδους. Παρατίθενται τα νέα της επιστήμης και ανταλλάσσονται απόψεις. Όλοι, μαζί τους και εμείς, κερδίζουμε κάτι από την σοφία τους. Οι καρδιολογικές παθήσεις έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο, εκτός από την Υγεία, στην Κοινωνία, στον Πολιτισμό και στην Οικονομία. Είναι μια από τις κύριες παθήσεις από τις οποίες χάνονται άνθρωποι» δήλωσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, ανέφερε ότι μέσα από το συνέδριο γίνεται μια προσπάθεια να ενημερωθεί η κοινότητα και να παρουσιαστεί το έργο των επιστημόνων που συμμετέχουν. Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ», είπε ότι η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο απέναντι στις καρδιακές παθήσεις. «Όταν μιλάμε για στεφανιαία νόσο και εμφράγματα, υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι είναι τροποποιήσιμοι και μη. Παραδείγματος χάριν την κληρονομικότητα δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα άλλα, το σάκχαρο, τη χοληστερίνη, την υπέρταση. Μπορούμε να επιτύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, με άσκηση. Διορθώνοντας όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο του εμφράγματος του μυοκαρδίου, το οποίο μπορεί να είναι υπεύθυνο για αιφνίδιους θανάτους» τόνισε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση των «Χ» είπε ότι οι Έλληνες ενημερώνονται πλέον και η κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Χρέος, όπως είπε, αυτών των συνεδρίων είναι να ενημερωθεί ο κόσμος. «Σίγουρα δεν είμαστε εύκολος λαός στη διατροφή. Θέλει πάρα πολύ προσπάθεια στη διατροφή. Να αποφεύγουμε βλαπτικές ουσίες», διευκρίνησε.


Ο καθηγητής καρδιολογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλης Βασιλικός ανέφερε ότι η ημερίδα είναι πολύ σημαντική για το κοινό. «Στις ημέρες μας πλέον ο ασθενής είναι συμμέτοχος, μαζί με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, για τη φροντίδα του. Πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος, ώστε από κοινού να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις και να αξιοποιούνται στο έπακρο οι διαθέσιμες θεραπείες. Όπως στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, τα καρδιαγγειακά μαζί με τον καρκίνο αποτελούν το νούμερο 1 κίνδυνο. Τα καρδιαγγειακά αυτή τη στιγμή καλπάζουν. Αρκετά από αυτά μπορούν να προληφθούν με απλά μέτρα, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου, όπως του σακχάρου, της πίεσης και της χοληστερίνης. Σημαντικός παράγοντας πρόληψης είναι η άσκηση. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να προσέχουν κάποια επιπλέον πράγματα. Αυτό που δυστυχώς βλέπουμε είναι η αμφισβήτηση των μοντέρνων θεραπειών από κάποιες ομάδες του πληθυσμού. Οι καινούργιες θεραπείες, είτε είναι επεμβατικές, είτε φαρμακευτικές, είναι πολύ ανώτερες από αυτές των προηγούμενων δεκαετιών. Ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμες στη χώρα μας παρά τα όσα «σέρνουμε» στο υγειονομικό μας σύστημα. Είναι διαθέσιμες, αν όχι σε όλους, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών. Ακόμη και εξελιγμένα συστήματα όπως αυτό των ΗΠΑ δεν απολαμβάνουν όλες αυτές τις θεραπείες».
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για το ποιες είναι οι κορυφαίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης των καρδιολογικών περιστατικών, ο κ. Βασιλικός ανέφερε: “H προσωποποιημένη ιατρική, δηλαδή η ιατρική ακριβείας, που βασίζεται σε δεδομένα που παίρνουμε, πλέον και σε γενετικά δεδομένα, για τον κάθε ασθενή και όχι για κάθε ομάδα ασθενών. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να μας κατευθύνουν καλύτερα στο ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί καλύτερα και σε ποια θεραπεία. Υπάρχουν μοντέρνα φάρμακα, συσκευές και επεμβάσεις οι οποίες γίνονται με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού».
Ο καρδιολόγος και πρόεδρος του συλλόγου Δ.Ε.Δ.Κ.Α., κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το συνέδριο διοργανώνεται εδώ και δυο χρόνια στην πόλη της Δράμας με συμμετοχές καρδιολόγων και καθηγητών πανεπιστημίου από όλη την Ελλάδα. «Θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πιο έγκριτα συνέδρια που γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο. Αναφερόμενος στην προσπάθεια εκπαίδευσης του κοινού στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση που κάνει στη Δράμα ο σύλλογος Δ. Ε. Δ. Κ. Α., ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι: «Μέσα σε 2 χρόνια που έχουμε αναλάβει αυτόν τον τομέα έχουμε εκπαιδεύσει περίπου 2200 άτομα. Αυτό είναι ένας άθλος. Έχουμε πολλούς απινιδωτές αλλά δεν έχουμε εκπαιδευτεί. Πρέπει το 50% της πόλης μέσα στην επόμενη δεκαετία να εκπαιδευτεί και να είναι ικανό να χειριστεί τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Να κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Αυτό που έχουμε αναλάβει το φέρνουμε εις πέρας σε μεγάλο βαθμό. Προχωράμε και σε άλλες καινοτομίες με τους «έξυπνους» απινιδωτές. Είναι μια εφαρμογή που έχει σκεφτεί και έχει βάλει σε λειτουργία όλη η ομάδα μας. Είμαστε στη φάση να εντάξουμε τους έξυπνους απινιδωτές σε πρόγραμμα ευρεσιτεχνίας αλλά έχουμε τη πρόθεση να το διαθέσουμε σε όλη τη χώρα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Χρήστος Χατζηελευθερίου, τόνισε ότι το θέμα του συνεδρίου πραγματεύεται τα θέματα των αρρυθμιών που εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό. Τόνισε ότι στο θέμα αυτό αναφέρονται πάρα πολύ σπουδαίοι επιστήμονες. Μίλησε για το δίκτυο εξωτερικών απινιδωτών που έχει δημιουργηθεί στην Δράμα και όπως είπε: «Eίναι στα σπάργανα αλλά εξελίσσεται πολύ δυναμικά» πρόσθεσε ότι η πόλη διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 45 εξωτερικούς απινιδωτές. Έχει αρχίσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες, σε ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Θέλουμε να επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Δράμας γίνεται, με σκοπό την πρόληψη ορισμένων αιφνίδιων θανάτων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ορισμένων αρρυθμιών της καρδιάς».
Ο κ. Χατζηελευθερίου δήλωσε ότι η καρδιολογική κλινική της Δράμας έχει στηθεί με πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες και κόπο και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς, που υπάρχει δυσαρέσκεια των πολιτών σε σχέση με τη λειτουργία των νοσοκομείων. «Η δική μας καρδιολογική κλινική έχει αναπτυχθεί και διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Έχουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα υπερηχογραφίας. Κάνουμε ειδικές τεχνικές και είμαστε πλήρεις από γιατρούς. Είμαι βέβαιος ότι η καρδιολογική κλινική της Δράμας θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο Υγείας στο νομό μας» πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση των «Χ» για τον ρυθμό εμφάνισης των καρδιολογικών περιστατικών δήλωσε: «Σε ότι αφορά την κύρια νόσο που πλήττει τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή τη στεφανιαία νόσο, μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει ένας έλεγχος των νέων περιστατικών κυρίως με τις καινούργιες θεραπείες που έχουν βγει. Η πρόληψη επίσης είναι πολύ καλύτερη. Έχουμε μια πολύ μεγάλη βελτίωση την τελευταία δεκαετία και η αντιμετώπιση κυρίως των εμφραγμάτων και της στεφανιαίας νόσου είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αιφνίδιοι θάνατοι. Αυτοί που γίνονται εκτός νοσοκομείου και ακριβώς εκεί εστιαζόμαστε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!