Δεκάδες μανιταρόφιλοι και φέτος στην θερινή συνάντηση του Σιδηρονέρου

Δίνουν ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή στο πάρκο του Πανοράματος

0
3462

Tην 10η θερινή συνάντηση μανιταρόφιλων διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή στο Σιδηρόνερο ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 10.00 π.μ. οι μανιταρόφιλοι θα συναντηθούν στον πάρκο του Πανοράματος της Δράμας.
Από εκεί θα κινηθούν με τα ΙΧ τους προς το Σιδηρόνερο διανύοντας μία απόσταση 40 χιλιομέτρων. Όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την συγκεκριμένη συνλαντηση, ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Ευταξίας, στη δράση που γίνεται κατα τη θερινή περίοδο για 10η χρονιά, μπορούν να συμμετέχουν τόσο τα μέλη του συλλόγου όσοι και όποιος επιθυμεί να γνωρίσει τα άγρια μανιτάρια στα φυσικό τους περιβάλλον. Μπορούν να ενημερωθούν για αυτά αλλά και να μαζέψουν κάποια φαγώσιμα προκειμένου να τα δοκιμάσουν.
Τα παλαιότερα και έμπειρα μέλη του συλλόγου θα τους καθοδηγήσουν με σωστό και υπεύθυνο τρόπο, έτσι ώστε να αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα φαγώσιμα από τα επικίνδυνα μανιτάρια, αλλά και να αναπτύξουν υπεύθυνη στάση απέναντι στους μύκητες και το φυσικό τους περιβάλλον. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Πέρα από την θερινή μονοήμερη συνάντηση κάθε χρόνο γίνεται και η συνάντηση του Φθινοπώρου (Οκτώβριο με Νοέμβριο) που έχει διοργανωθεί περισσότερες φορές. Πρόκειται για δράσεις στις οποίες ανταποκρίνονται πολλοί φίλοι των μανιταριών και όχι μόνο από όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη αλλά και από περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση αυτή γίνεται σε διαφορετικούς Νομούς ωστόσο τα δυο τελευταία χρόνια διοργανώθηκε στην Δράμα και στην περιοχή του Σιδηρονέρου που παρουσιάζει αυτή την εποχή μεγάλη καρποφορία σε μανιτάρια.
Όπως σημειώνει ο κ. Ευταξίας που είναι ήδη 15 χρόνια μανιταρόφιλος, η συνάντηση αυτή είναι μια ευκαιρία για νέους ανθρώπους που θέλουν να δουν από κοντά τα άγρια μανιτάρια, είτε αυτά είναι φαγώσιμα, είτε τοξικά ή δηλητηριώδη. Η συλλογή μανιταριών είναι μια απασχόληση με την οποία εμπλέκεται σημαντική μερίδα του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας. Φυσικά κίνητρο δεν αποτελεί τόσο η συλλογή τους ως τροφή όσο η όλη διαδικασία της εξερεύνησης των άγριων μανιταριών στο φυσικό περιβάλλον.
Ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να πλησιάσουν τους συλλόγους καθώς μέσα σε αυτούς υπάρχουν μυκητολόγοι και άνθρωποι που διαθέτουν σημαντική γνώση σχετικά με τα μανιτάρια. Ο φόβος σε αυτές τις οργανωμένες δράσεις δεν έχει καμία θέση, διότι μετά την μανιταροσυλλογή γίνεται έκθεση στην οποία βλέπουμε ένα προς ένα όλα τα μανιτάρια που συλλέχθηκαν και οι συμμετέχοντες μπορούν να πάρουν για να δοκιμάσουν μανιτάρια τα οποία έχουν ελεγχθεί από τα έμπειρα μέλη και δεν παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο.
Ο σύλλογος πέρα απο την συγκεκριμένη συνάντηση έχει πλούσιο ενεργητικό απο πλευράς συμμετοχών σε εκθέσεις και διοργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο τα μανιτάρια. Ανάμεσα σε άλλα συμμετείχε στην πρόσφατη Δραμοινογνωσία, ενώ έχει συμμετάσχει πρόσφατα και σε δράση στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας όπου παρασκευάστηκαν μάλιστα περίπου 500 μερίδες ριζότο με μανιτάρια…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ