Δεν αρκεί ένας ογκολόγος

0
2247
Από αριστερά η Γραμματέας του Ι. Σ. Δράμας Ο. Βασιλείου, ο πρόεδρος του Ι. Σ. Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ε. Σαραφίδου και ο αντιπρόεδρος του Ι. Σ. Γ. Γκιόγκης

†-Χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς από τη Δράμα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται†
-Ξεκάθαρες αλήθειες από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Με λόγια ξεκάθαρα και χωρίς ίχνος σκοπιμότητας, τα μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας περιέγραψαν χθες στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του Καρκίνου, τα σοβαρά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς στο Νομό Δράμας. Παράλληλα υπογράμμισαν την αξία της πρόληψης για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης τόνισε αρχικά ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου για να δώσει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας. Τόνισε ακόμη την αξία εμβολίων όπως αυτό της ηπατίτιδας Β εξαιτίας του οποίου δεν παρατηρείται πλέον καρκίνος στο συκώτι από ηπατίτιδα Β και Α, ενώ το ίδιο γίνεται και με τον HPV όπως είπε. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την αξία της πρόληψης σε κάθε τομέα της ιατρικής και υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο κόσμος να δώσει βαρύτητα στην πρόληψη για τις περιπτώσεις που αφορούν τον καρκίνο.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος και στο ογκολογικό τμήμα της Δράμας (το οποίο θυμίζουμε ότι άρχισε να λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες του Βουλευτή κ. Κ. Μπλούχου) είπε χωρίς περιστροφές ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την μία ημέρα την εβδομάδα που πλέον γίνονται κλινικές εξετάσεις για τους ογκολογικούς ασθενείς. Πρόσθεσε ότι από το 1992 μέχρι το 2010 στο Νοσοκομείο της Δράμας υπήρχαν 2-3 ιατροί της Δράμας που έκαναν χημειοθεραπείες στους ασθενείς της Δράμας κατ’ εντολή των ογκολόγων της Θεσσαλονίκης. Αυτό όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης καταργήθηκε ξαφνικά το 2010 και ως εκ θαύματος την ίδια περίοδο έγινε το ογκολογικό τμήμα της Καβάλας. Σημείωσε ακόμη, ότι το 2017 ζητήθηκε στην Κομοτηνή τόσο από τον κ. Ξάνθο όσο και από τον κ. Πολάκη να γίνει ογκολογικό τμήμα στη Δράμα. “Μας είπαν ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία. Όταν τα συγκεντρώσαμε και τα παραδώσαμε δεν πήραμε καμία απάντηση” είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας αναφέροντας και ορισμένα στοιχεία από αυτά που είχαν συγκεντρωθεί. Όπως είπε 4700 ασθενείς μετακινήθηκαν από Δράμα προς Θεσσαλονίκη και 700 ασθενείς έφυγαν από Δράμα προς Αλεξανδρούπολη με δαπάνες του κράτους.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ακόμη ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ζήτησε δυο ογκολόγους και πέντε νοσηλεύτριες για το Νοσοκομείο της Δράμας και πρότεινε στους αρμοδίους να αξιολογήσουν την λειτουργία του. Θύμισε επίσης ότι μόνο οι εγγεγραμμένοι καρκινοπαθείς στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας υπερβαίνουν τους 1100…
Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Όλγα Βασιλείου σημείωσε ότι σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του 2019 το 12% του πληθυσμού είχε πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων “αυτό το ποσοστό και μόνο δείχνει ότι την εποχή της κρίσης στην Ελλάδα υπάρχει αδυναμία των πολιτών και των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ να έχουν πρόσβαση στα διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις. Η κα Βασιλείου είπε ότι είναι αναγκαίο να προλαμβάνονται οι προκαρκινικές καταστάσεις, να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και να σταδιοποιείται ο καρκίνος στα αρχικά του στάδια. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός υπερήχου μαστών, μιας μαστογραφίας που πρέπει να γίνονται ετησίως, μιας γαστροσκόπησης και μιας κολονοσκόπησης όταν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, επίσης τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες και κυτταρικό τεστ με το οποίο εντοπίζονται τυχόν θηλώματα στην κύστη (που είναι μια προκαρκινική κατάσταση)”.
Η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε ότι υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να γίνουν και να σταδιοποιήσουν τις προκαρκινικές καταστάσεις έγκαιρα και αυτό έχει σημασία γιατί πλέον θεραπεία του καρκίνου είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 80% τόσο στις περιπτώσεις νεανικού καρκίνου όσο και στις περιπτώσεις ατόμων άνω των 65 ετών.
“Θεωρούμε ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καθιερώσει προληπτικούς ετήσιους ελέγχους σε ηλικίες και ευπαθείς ομάδες ανάλογα με την κληρονομικότητα αλλά σίγουρα σε άτομα άνω των 65 ετών. Γιατί στατιστικά ένα μεγάλο ποσοστό νοσεί από καρκίνο σε ηλικία άνω των 65” σημείωσε η κα Βασιλείου.
Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας να ανοίξει ένα ογκολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο της Δράμας, λέγοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας στήριξε αυτό το αίτημα και την ελπίδα των ογκολογικών ασθενών της Δράμας να κάνουν θεραπεία στον τόπο τους. Πρόσθεσε ακόμη σχετικά με το ίδιο θέμα ότι: “Ζητάμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου, από την διοίκηση του Νοσοκομείου και από τους Βουλευτές του Νομού Δράμας, να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και να συνδράμουν στην προσπάθεια στελέχωσης του ογκολογικού ιατρείου στο οποίο έρχεται μια φορά την εβδομάδα ο Ογκολόγος κ. Κασαράκης”.
H πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Ευγενία Σαραφίδου, είπε ότι το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας κατά του Καρκίνου είναι η φράση “Είμαι και θα κάνω”. Το σύνθημα αυτό καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μία ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου, όπως εξήγησε.
Η κα Σαραφίδου αναφερόμενη στον Νομό Δράμας και στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας τόνισε “Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μιας ημέρα εξέτασης για ογκολογικούς ασθενείς στο δικό μας νοσοκομείο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας. Φέραμε έναν εξαίρετο ογκολόγο (τον κ. Δημήτρη Κασαράκη) ο οποίος έχει κουραστεί να εξετάζει πάμπολλα περιστατικά κάθε Παρασκευή που κάνει τις κλινικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ζητάμε να στελεχωθεί αυτή η προσπάθεια από γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορέσουν να ανακουφιστούν οι ογκολογικοί ασθενείς του Νομού Δράμας οι οποίοι είναι πάρα πολλοί. Σε δυο μήνες περίπου ανοίχτηκαν 150 φάκελοι ασθενών. Οι Δραμινοί ογκολογικοί ασθενείς θα είχαν πολύ μεγάλη διευκόλυνση εάν δεν υφίστατο την ταλαιπωρία των επισκέψεων στα άλλα περιφερειακά Νοσοκομεία εκτός Δράμας. Αν οι ασθενείς εξυπηρετούνταν στον νομό μας, η πολιτεία θα εξοικονομούσε αρκετά χρήματα και από την απουσία του κόστους των μεταφορικών για τα οποία πληρώνει πολλά χρήματα σήμερα”.
Η πρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών υπογράμμισε ότι η στελέχωση ενός ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας στη Δράμα δεν είναι τόσο δύσκολο να στελεχωθεί και θα πρέπει η διοίκηση του Νοσοκομείου, οι πολιτικοί της Δράμας και οι Βουλευτές να δουν τι συμβαίνει στη Δράμα η οποία πλήττεται από Καρκίνο. Να δουν ακόμη τον ογκολογικό γεωγραφικό χάρτη της χώρας και να δημιουργήσουν ογκολογικό τμήμα στη Δράμα”
“Για να μειωθεί ο Καρκίνος θα πρέπει να υπάρξει πρόληψη. Όλα αυτά όμως θέλουν ένα στρατηγικό σχέδιο. Φωνάζουμε αλλά οι κραυγές δεν φτάνουν εκεί που πρέπει. Πρέπει κάποτε να γίνει κάτι το οποίο θα λυτρώσει τους ογκολογικούς ασθενείς της Δράμας. Οι ασθενείς πρέπει να έχουν καλή ψυχολογία και να είναι κοντά στους γιατρούς για να διεκδικήσουν την υγεία και την αξιοπρέπειά τους” είπε χαρακτηριστικά η κα Σαραφίδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!