Δεν κύλησαν ικανοποιητικά οι θερινές εκπτώσεις

0
713

Μιλάει στα «Χ» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας, κ. Μ. Κιάκος.

Δεν κύλησε ικανοποιητικά για τους εμπόρους της Δράμας η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, η οποία έληξε χθες. Τα προβλήματα που δημιούργησε στην αγοραστική κίνηση η υγειονομική κρίση ήταν γνωστά, ωστόσο, αναμενόταν βελτίωση της κατάστασης κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, κάτι που τελικά δεν συνέβη, τουλάχιστον όχι σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Μ. Κιάκος δήλωσε στα «Χ» ότι «υπήρξε ενδιαφέρον των καταναλωτών, αλλά δεν ήταν στον βαθμό που περίμεναν οι έμποροι. Η κίνηση που καταγράφηκε ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη εξαιτίας της πανδημίας. Φέτος δεν ήρθαν στη Δράμα και πολλοί μετανάστες, οι οποίοι την περίοδο του καλοκαιριού έκαναν σημαντικό τζίρο στα καταστήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των μεταναστών από το εξωτερικό και των Δραμινών που ζουν στην υπόλοιπη χώρα και επιστρέφουν με άδεια το καλοκαίρι δεν ήταν μεγάλος».
Ένα επίσης σημαντικό πλήγμα στην αγοραστική κίνηση ήταν και το γεγονός ότι αναβλήθηκαν, εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης, πάρα πολλές εκδηλώσεις. Αυτό έγινε περισσότερο αισθητό στην περίπτωση των γάμων και συναφών τελετών, τις οποίες απαγόρευσαν τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Κιάκος, και εξηγεί ότι από το γεγονός αυτό δεν επηρεάστηκαν μόνο τα εξειδικευμένα καταστήματα (δηλαδή τα καταστήματα πώλησης νυφικών κλπ.) αλλά και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.
Σε σχέση με την εκτέλεση των έργων βελτίωσης του οδοστρώματος στο κέντρο της πόλης, δυτικά της πλατείας Ελευθερίας και επί της οδού Αγίας Σοφίας, αυτά δεν διαδραμάτισαν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, εκτίμησε ο κ. Κιάκος και πρόσθεσε ότι η σεζόν «άνοιξη – καλοκαίρι» δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν καλή. «Μέσα σε αυτή την περίοδο η αγορά της Δράμας ήταν κλειστή για δυο περίπου μήνες. Στο διάστημα αυτό περιλαμβανόταν και οι γιορτές του Πάσχα, κατά την διάρκεια των οποίων γίνεται συνήθως σημαντικός τζίρος στα καταστήματα. Αυτό δεν αναπληρώνεται εύκολα. Από εκεί και πέρα επηρέασε αρνητικά την τοπική οικονομία το γεγονός ότι τα καταστήματα ήταν κλειστά, η εστίαση λειτούργησε περιορισμένα κλπ. Οι άνθρωποι της εστίασης είναι και αυτοί πελάτες στα εμπορικά καταστήματα. Όλα είναι αλυσίδα» εξήγησε ο κ. Κιάκος.
Σε σχέση με την ανάγκη τόνωσης της κίνησης στο κέντρο της πόλης και το κατά πόσο αυτή επηρεάζεται τελικά από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας ξεκαθάρισε ότι όποια επιπλέον δραστηριότητα υπάρχει στο κέντρο της πόλης επηρεάζει την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα προς τη θετική κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανακοινωθεί η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τον νέο τρόπο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Όπως έχει διαφανεί μέχρι σήμερα, η πρόταση αυτή θα αξιοποιεί όχι μόνο τον χώρο της οδού Χελμού αλλά και τον χώρο της οδού 19ης Μαΐου (με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα). Το μόνο βέβαιο είναι ότι η οποιαδήποτε, έστω και επιμέρους, δραστηριότητα της λαϊκής στο κέντρο της πόλης, μόνο προς τη θετική κατεύθυνση θα λειτουργήσει για τα εμπορικά καταστήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ