Δεν θα γίνει ούτε αύριο η αγορά των παραγωγών

1
743

– Nέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο εμπρός από το δημαρχείο
– Τι συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποιες αποφάσεις λήφθηκαν


 

Στην απόφαση να μην πραγματοποιήσουν την αγορά παραγωγών και αυτό το Σάββατο παρά τις θετικές για αυτούς αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας οδηγήθηκαν οι παραγωγοί. Θεωρούν ότι η πρόταση που υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για δημιουργία πρότυπης λαϊκής αγοράς μόνο για παραγωγούς ήταν θετική, αλλά οι ίδιοι δεν καλύπτονται νομικά, από μια τέτοια επιλογή και επιδιώκουν νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του θεσμού χωρίς τον κίνδυνο νέων προστίμων.
Η λύση για τη δημιουργία μιας πρότυπης λαϊκής προτάθηκε αρχικά από τη δημοτική παράταξη Project για τη Δράμα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρισταμένων δημοτικών συμβούλων και των υπολοίπων παρατάξεων. Οι όποιες ενστάσεις εκφράστηκαν για αυτή την πρόταση εστιαζόταν στο κατά πόσο αυτή μπορεί να καλύπτει και νομικά τους παραγωγούς. Τελικώς οι παραγωγοί που αναγνώρισαν ως θετική την πρόταση αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την σαββατιάτικη αγορά, φοβούμενοι ότι αυτό δεν τους καλύπτει νομικά και λέγοντας ότι επιδιώκουν μόνιμη λύση με νομοθετικό τρόπο.
Ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Βασίλης Μαυροβασίλης παρέστη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης και εξέθεσε τις θέσεις των συναδέρφων του. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας επεσήμανε ότι: «Υπήρξε η πρόταση για δημιουργία πρότυπης λαϊκής αγοράς μόνο για παραγωγούς, αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είπα στους δημοτικούς συμβούλους, ότι αυτό δεν είναι κάτι νόμιμο. Είναι πιθανόν να έρθει κάποια υπηρεσία ή να γίνει μια καταγγελία και να επιβληθούν πρόστιμα. Εμείς αποφασίσαμε να είμαστε στον χώρο της αγοράς των παραγωγών το ερχόμενο Σάββατο, χωρίς να διαθέτουμε προϊόντα και χωρίς να πωλούμε τίποτα. Θα είναι και πάλι μια διαμαρτυρία. Ψάχνουμε να βρούμε τη νόμιμη λύση και εκεί πρέπει να οδηγηθούμε. Η πρότυπη λαϊκή αγορά μόνο για παραγωγούς είναι μια πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταλαβαίνουμε το σκεπτικό της, αλλά δεν ευσταθεί νομικά. Πάντως είδαμε στην διάρκεια της συζήτησης ένα θετικό κλίμα για τους παραγωγούς από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Να ξέρετε ότι έχουμε και τη συμπαράσταση και του πολιτικού κόσμου και του Βουλευτή μας κ. Κ. Μπλούχου».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος των παραγωγών, ενημέρωσε το σώμα ότι: «Στις 15 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπλούχος, προς τιμήν του μας έκλεισε ραντεβού με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Κατεβήκαμε λοιπόν στην Αθήνα με τον Βουλευτή, το διοικητικό συμβούλιο και τη νομική μας σύμβουλο. Είχαμε ραντεβού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεσμεύτηκαν ότι θα μας βοηθήσουν και θα μας στηρίξουν. «Όλοι θέλουμε τη νομιμότητα. Εξηγήσαμε ότι τόσα χρόνια, υπήρχαν υποσχέσεις και λόγια που δεν τηρήθηκαν. Είπαμε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα από το 2017 που δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, είμαστε όμηροι υποσχέσεων. Δεν μας αφορά αν ήταν από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Εμείς είμαστε παραγωγοί και θέλουμε πάγκους. Ο Γραμματέας δεσμεύτηκε να βοηθήσει να βρεθεί μια νόμιμη και μόνιμη λύση. Την ίδια ώρα ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, μαζί με τον Δημήτρη Κυριαζίδη και τον Σταύρο Παπαδόπουλο ήταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Συνάντησαν τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον κ. Γεωργαντά. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα δοθεί νόμιμη λύση. Προτάθηκαν δυο λύσεις. Η πρώτη λύση είναι εκεί που δεν μπορεί να συσταθεί αγορά βιολογικών να καλύψουν τις θέσεις οι συμβατικοί παραγωγοί. Η δεύτερη λύση ήταν να πάμε σε μια πρότυπη λαϊκή αγορά. Σε κάθε περίπτωση θα βρισκόταν λύση, αλλά μας πρόλαβε η καταγγελία. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση χωρίς να αποκλείουμε την ύπαρξη μικροπωλητών στην αγορά μας. Ακολούθησε η καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Εκεί τελείωσαν όλα. Δεν θέλουμε πλέον να συζητήσουμε με κανένα μικροπωλητή. Τα τίναξαν στον αέρα οι μικροπωλητές και όχι οι παραγωγοί».
Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, μίλησε και η πρόεδρος του σωματείου μικροπωλητών ν. Δράμας κα Βούλα Παπαδοπούλου, η οποία τόνισε ότι αυτό το διάστημα το σωματείο και η ίδια προσωπικά βάλλεται από παντού και από όλους τους φορείς (για τη διαμάχη μεταξύ μικροπωλητών και παραγωγών). Είπε ότι αυτό είναι άδικο. Πρόσθεσε ότι όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2022 όταν οι μικροπωλητές λόγω κακοκαιρίας ζήτησαν να αναβληθεί η διεξαγωγή της λαϊκής για την επόμενη ημέρα προκειμένου να μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αυτό όπως είπε, δεν έγινε, γιατί μέλη των παραγωγών είχαν απειλήσει τον Δήμο με μηνύσεις. Οι μικροπωλητές ενώ ξεκίνησαν να στήνουν τους πάγκους τους για τη λαϊκή την επόμενη ημέρα, τελικώς τους μάζεψαν γιατί εμφανίστηκε η Δημοτική Αστυνομία και κινδύνευαν με πρόστιμα. Η συνέχεια όπως είπε, ήταν ότι μετά από απόφαση του ΔΣ του σωματείου των μικροπωλητών, κατατέθηκε καταγγελία για τη λειτουργία της αγοράς των παραγωγών. Η ίδια τόνισε ότι είναι σεβαστά τα μεροκάματα όλων των εκθετών και σημείωσε ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξουν λύσεις.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι σωστό θα ήταν η όποια λύση να καλύπτει και νομικά τους παραγωγούς για να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχεια. Ο υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκος Χαρακίδης είπε εν ολίγοις ότι στην όποια απόφαση θα πρέπει να έχουν λόγο καταρχάς οι παραγωγοί αφού αυτοί θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τις όποιες νομικές συνέπειες ενώ η υποψήφια δήμαρχος με την παράταξη Project για τη Δράμα κα Παρθένα Κιόρτεβε, είπε ότι για τη διαμάχη μεταξύ παραγωγών και μικροπωλητών έχει τεράστια ευθύνη η Δημοτική Αρχή την οποία κατηγόρησε για ανεπάρκεια και καθυστερήσεις, ζητώντας να υπάρξει κινητοποίηση και παραγωγή έργου. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια μεταξύ των δυο σωματείων (μικροπωλητών και εμπόρων) τα οποία πρέπει “να δώσουν τα χέρια” μεταξύ τους και να σταματήσουν οι καταγγελίες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!