«Δεν ξέρω αν ταξιδεύω για να φωτογραφίσω ή αν φωτογραφίζω για να ταξιδεύω»

0
122

– Μια σειρά από 100 φωτογραφίες του Μιχάλη Μπολιάκη με πρόσωπα και φόρμες κυρίως σε δημόσιους χώρους παρουσιάστηκε στη Δράμα
– Η παρουσίαση έγινε μετά από πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Ομάδας Δράμας ΕΦΟΔΟΣ


 

Η Φωτογραφική Ομάδα Δράμας ΕΦΟΔΟΣ υποδέχθηκε χθες Κυριακή στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας το φωτογράφο Μιχάλη Μπολιάκη, που παρουσίασε τη δουλειά του στους φίλους της φωτογραφίας της πόλης μας και συζήτησε μαζί τους για τη φωτογραφία στο δημόσιο χώρο.
Ο δημιουργός μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας τόνισε ότι πρόκειται για την παρουσίαση μιας δουλειάς 30 και πλέον χρόνων. Είπε ότι είναι 100 φωτογραφίες με πρόσωπα και φόρμες κυρίως σε δημόσιους χώρους. Με κόσμο που κινείται ή που δουλεύει. Διευκρίνισε ότι έγινε μια αυστηρή επιλογή φωτογραφιών και λίγο ενδεικτική με τοποχρονολογική σειρά. «Αυτό το θέμα πραγματεύομαι στα 47 χρόνια που κάνω φωτογραφία από το 1976. Έχω κάνει και λίγο τοπίο για συναισθηματικούς λόγους στο νησί της Σαμοθράκης και στην οροσειρά της Ροδόπης, για τις ανάγκες δημιουργίας αντίστοιχων λευκωμάτων. Οι φωτογραφίες στους δημόσιους χώρους δεν είναι καταγραφές. Προσπαθώ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου να τα οριοθετήσω με τέτοιο τρόπο μέσα στο κάδρο. Να δημιουργήσω φόρμες και έννοιες. Κατά συνέπεια να εξάγω και ένα εικαστικό αποτέλεσμα. Δηλαδή να είναι φωτογραφίες οι οποίες είναι και ωραίες και όχι απλώς να περιγράφουν ένα γεγονός ή μια κατάσταση» δήλωσε ο κ. Μπολιάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η φωτογραφία σε δημόσιους χώρους έχει διαφορά σε σχέση με ένα άλλο είδος φωτογραφίας, διότι οι φωτογραφίες κλάσματα του δευτερολέπτου πριν και κλάσματα του δευτερολέπτου μετά είναι διαφορετικές εικόνες. «Είναι μια εικόνα που κρατάει μια στιγμή. Με ενδιαφέρει να αποτυπώσω αυτή τη στιγμή, εξάγοντας ταυτόχρονα και ένα εικαστικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν ταξιδεύω για να φωτογραφίσω ή αν φωτογραφίζω για να ταξιδεύω» είπε ο δημιουργός.
Η δουλειά του Μιχάλη Μπολιάκη έχει παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές. Η συγκεκριμένη παρουσίαση στη Δράμα προέκυψε όπως αναφέρει ο ίδιος, μετά την έκθεση του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης στο οποίο είναι μέλος με φωτογραφίες για την οροσειρά της Ροδόπης, η οποία σύντομα (σε περίπου ένα μήνα) θα κυκλοφορήσει και σαν βιβλίο. Ακολούθησε η επαφή με τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Δράμας ΕΦΟΔΟΣ, που του πρότειναν την συγκεκριμένη παρουσίαση στη Δράμα.
Ο Μιχάλης Μπολιάκης έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις σε Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, Σικάγο, Μυτιλήνη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Επίσης φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά κλαδικά περιοδικά, ενώ επί σειρά ετών συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες. Είναι δημιουργός πέντε λευκωμάτων: Της Αλεξανδρουπόλεως (1997, εκδόσεις Καστανιώτη), Στην Κούβα (2001, εκδόσεις Καστανιώτη), Colore Cubano (2010, εκδόσεις Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης), Στην Πόλη (2014, εκδόσεις Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης) και Peru (2018, εκδόσεις Τόπος).
Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ