Η Μητρόπολη Δράμας, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δράμας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου εκδήλωση με θέμα: «Παναγία: Η τελείωση της γυναίκας και της ανθρώπινης φύσης και η γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.
Ομιλητές ήταν: ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αχθοφορίδης, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Δράμας με θέμα: «Παναγία: Η τελείωση της γυναίκας και της ανθρώπινης φύσης» O κ. Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος, διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας με θέμα: «Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα». H κ. Πουλιούδη Βασιλική, Αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας με θέμα: «Η γυναίκα μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα του Νομού Δράμας». Την εκδήλωση πλαισίωσαν με ψαλμούς και τραγούδια ο κ. Απόστολος Αθιανός, Άρχων μελωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Δράμας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για την γυναίκα.
Ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Αχθοφορίδης, μιλώντας στα «Χ» είπε ότι αποδεχόμενος την πρόσκληση του αρχαιολογικού μουσείου, επέλεξε ως θέμα τη γυναίκα με το ρόλο της σωτηρίας. «Η γυναίκα, ένα μοναδικό πρόσωπο, συμβάλλει στη σωτηρία μας και εκκλησιολογικά αλλά και πρακτικά στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα πλάσμα το οποίο πολλές φορές έχει αδικηθεί, αλλά οφείλουμε να το φέρουμε στην πραγματική του θέση, είτε κοινωνικά, είτε επαγγελματικά, ακόμη και θρησκευτικά, διότι είναι πολλά πράγματα παρεξηγημένα. Σήμερα υπάρχει μια βελτίωση, η γυναίκα έχει βγει στην αγορά εργασίας, ανταποκρίνεται. Έχει θέση σε πολλές «ανδρικές» δουλειές και ανταποκρίνεται με πολύ επιτυχία. Συμβάλλει οικονομικά στο θέμα της οικογένειας, αλλά και συνεχίζει τον ρόλο της μητέρας, της γιαγιάς, της γυναίκας την οποία χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας, σε όλα τα επίπεδα…»
Η κα Βασιλική Πουλιούδη αναφέρθηκε στη γυναίκα, από την σκοπιά των αρχαιολογικών αντικειμένων αντικείμενα που έχουν βρεθεί στο νομό της Δράμας. «Αρχίζοντας από τα προϊστορικά μέχρι και τα σημερινά χρόνια θα δούμε εικόνες που αφορούν τη γυναίκα. Από τις καθημερινές της συνήθειες, μέχρι και τις απεικονίσεις στις στήλες. Τα συμπεράσματα που έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε είναι ότι η γυναίκα είχε ένα ιδιαίτερο ρόλο από τα προϊστορικά μέχρι και τα νεώτερα χρόνια. Αν δει κανείς και την ονοματολογία, παίρνει πολλές ιδέες για την εικόνα της γυναίκας. Έχει τη δυνατότητα να καταλάβει ότι σε αυτό τον τόπο κατοίκησαν Ελληνίδες, Ρωμαίες, Εβραίες γυναίκες. Έχει τη δυνατότητα να δει και τα ήθη και τα έθιμά τους και τις συνήθειές τους και τον ρόλο τους στην κοινωνία…».
Ο κ. Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος αναφέρθηκε στην κοινωνική θέση της γυναίκας κατά την αρχαιότητα και τον τρόπο τέλεσης του γάμου στην αρχαία εποχή. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία, ήθη και έθιμα, τα οποία έχουν διατηρηθεί διαγενεακά και υπάρχουν μέχρι σήμερα. Παραδείγματος χάρη τα συνοικέσια τα οποία υπήρχαν και στην εποχή μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, αλλά και η προίκα που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο να συναφθεί ένας γάμος στα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι ήθελαν τους γάμους και ήθελαν να έχουν αρσενικά παιδιά τα οποία θα κληροδοτήσουν την περιουσία του πατέρα και αυτά τα οποία θα τον θάψουν σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής. Στη Σπάρτη τα ήθη ήταν διαφορετικά και αρκετά πιο τολμηρά. Οι γυναίκες είχαν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης στην κοινωνία, μπορούσαν να πηγαίνουν με τους άνδρες και να γυμνάζονται στα γυμναστήρια και στις παλαίστρες, σε αντίθεση με την Αθήνα, που τα κορίτσια έπρεπε να μένουν στο σπίτι, αποκλειστικά στο γυναικωνίτη. Τα ζευγάρια στην αρχαία Ελλάδα σπάνια βρισκόταν μαζί, γιατί οι άνδρες ήταν όλη την ημέρα στην αγορά, στα δικαστήρια, ενώ οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και ασκούσαν ένα ρόλο συντηρητή και διαχειριστή…».
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο πρώην Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, τόνισε σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης στο αρχαιολογικό μουσείο Δράμας ότι: «Είναι μια προσπάθεια σύνδεσης με τη γιορτή της γυναίκας. Να ιδωθεί η γυναίκα από τους αρχαιότατους χρόνους μέχρι και σήμερα. Οι τρεις ομιλητές καλύπτουν αυτή τη διαδρομή. Εμείς σήμερα ως ορθόδοξοι χριστιανοί πολλές φορές παρασυρόμαστε από το ειδωλολατρικό κομμάτι με τον χριστιανισμό. Όμως τα ήθη και τα έθιμα, δένουν τον Έλληνα, δένουν όλους μας και έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία που πράγματι σήμερα από πλευράς (των διοργανωτών) θα αναλυθούν, έτσι ώστε να βάλλουμε μια τάξη στο μυαλό μας για αυτή τη διαδρομή…».