
Η γιορτή των ερασιτεχνών οινοποιών της Δράμας διεξάγεται από το 2004
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κούρος το Σάββατο 11 Μαρτίου, ο 16ος διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ερασιτεχνικών Οίνων και Αποσταγμάτων από τον σύλλογο «ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΤΗΣ ΗΔΩΝΙΔΑΣ ΓΗΣ» Η διαγωνιστική δοκιμασία άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 18.30 με την απονομή των βραβείων και την προγραμματισμένη δεξίωση με μπουφέ και οίνους τόσο των φημισμένων οινοποιείων της περιοχής όσο και των διαγωνιζομένων δειγμάτων.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αθανάσιος Κύρτσης είπε ότι μετά τη διακοπή λόγω της πανδημίας ο διαγωνισμός επέστρεψε και πάλι με 180 δείγματα περίπου εκ των οποίων περίπου 80 από την υπόλοιπη χώρα, 35 από τη Δράμα και 65 από την Βουλγαρία. Για την αξιολόγηση των δειγμάτων δημιουργήθηκαν τέσσερις επιτροπές από οινολόγους κυρίως. Δυο επιτροπές εξέτασαν τα τσίπουρα και δυο επιτροπές τα κρασιά. Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε υπολογιστή και με βάση την βαθμολογία αναδείχθηκαν οι φετινοί νικητές. Ακολούθησε τραπέζι προς τιμή των κριτών και στις 19.30, το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η απονομή των βραβείων και γιορτή με κρασιά. Υπήρξαν δώδεκα νικητές από τέσσερις κατηγορίες για τα κρασιά. Οι κατηγορίες ήταν για τα ροζέ, τα λευκά, τα φρέσκα ερυθρά και τα παλιά ερυθρά.
Αντίστοιχα υπήρξαν εννέα νικητές στις κατηγορίες για τα τσίπουρα που ήταν τρεις και συγκεκριμένα τα σκέτα αποστάγματα, τα παλαιωμένα αποστάγματα και τα αρωματικά αποστάγματα.
Ο διαγωνισμός που διεξάγεται από το 2004 γίνεται με τα διεθνή στάνταρ που περιλαμβάνουν την οπτική εμφάνιση του δείγματος, την οσφρυτική και την γευστική δοκιμασία. Κάθε μια από αυτές τις δοκιμασίες έχει διαφορετική βαρύτητα. Δηλαδή η οσφρητική δοκιμασία έχει περισσότερο βάρος από την οπτική και η γευστική δοκιμασία περισσότερη βαρύτητα από τις υπόλοιπες.
Σήμερα ο Σύλλογος «ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΤΗΣ ΗΔΩΝΙΔΑΣ ΓΗΣ» έχει περίπου 150 μέλη αν και δεν είναι όλοι ενεργοί. Στην περιοχή του Νομού Δράμας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400-500 ερασιτεχνικά αμπελοτόπια διάσπαρτα στο νομό. Oι ερασιτέχνες οινοποιοί δεν μπορούν να πουλήσουν γιατί θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία δήλωσης του προϊόντος στην εφορία και για μικρές παραγωγές αυτό είναι κάτι που δεν αξίζει τον κόπο. Το κίνητρο των ερασιτεχνών παραγωγών είναι η αγάπη και το μεράκι για την παραγωγή οίνου. H ενασχόληση προϋποθέτει και διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο της ερασιτεχνικής οινοποιίας. Στο σύλλογο έχουν γίνει και σεμινάρια γευσιγνωσίας, σεμινάρια βελτίωσης της αμπελουργικής μας τακτικής αλλά και της οινοποίησης και της απόσταξης. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ερασιτεχνικής οινοποιίας στην περιοχή μας έχει διαδραματίσει σύμφωνα με την εκτίμηση των ανθρώπων του συλλόγου και η ύπαρξη μεγάλων και γνωστών πανελλαδικά οινοποιείων.