Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τις ελλείψεις του Νοσoκομείου Δράμας

0
2378

“Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τις ελλείψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Νοσοκομείο της Δράμας” επεσήμανε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην Βουλή σε ερώτηση που έκανε για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ιωάννης Δελής.

Ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι από πλευράς υπουργείου γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει τα κενά να καλύπτονται με κάποιο τρόπο.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Βουλευτής του ΚΚΕ περιγράφοντας τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “από τους εκατόν δώδεκα γιατρούς που έπρεπε να έχει το Νοσοκομείο της Δράμας, αυτή τη στιγμή διαθέτει λιγότερους από τους μισούς, πενήντα τρεις και μάλιστα με έναν οργανισμό πολύ κατώτερο απ’ αυτόν που θα έπρεπε να είναι: Τρεις αναισθησιολόγοι, παρακαλώ, στο Νοσοκομείο της Δράμας, πράγμα που σημαίνει ότι τα χειρουργεία λειτουργούν οριακά. Όσον αφορά το νοσηλευτικό και το παραϊατρικό προσωπικό; Με το ζόρι βγαίνουν οι βάρδιες με μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Θα πείτε πιθανόν για προσλήψεις. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι προβλέπονται δύο προσλήψεις τραυματιοφορέων και μιας νοσηλεύτριας για το 2020. Βεβαίως, δεν ξέρω τι ακριβώς θα καλύψουν αυτά τα τρία άτομα, όπως καταλαβαίνετε, αλλά να σας πούμε ότι το 2021, δηλαδή του χρόνου, θα αποχωρίσουν τουλάχιστον τριάντα εργαζόμενοι από το νοσηλευτικό προσωπικό”.
Μάλιστα ο Υφυπουργός Υγείας απαντώντας στην ερώτηση του κ. Δελή είπε επί λέξη “… Πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μέσα σε οκτώ μήνες, γιατί η κατάσταση η οποία περιγράψατε είναι η κατάσταση την οποία παραλάβαμε πριν από μερικούς μήνες.
Η προσωρινή λύση που δίνουμε με πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, ιατρικού και λοιπού δεν σας καλύπτει, όχι επί της ουσίας, αλλά ιδεολογικά. Οι περιπτώσεις κάλυψης κενών με απόδειξη παροχής υπηρεσιών πάλι δεν σας καλύπτουν. Όμως, αυτές είναι οι λύσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή έως ότου ολοκληρωθούν οι μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και οι προσλήψεις που τρέχουν μέσω του ΑΣΕΠ και εφόσον προκηρυχθούν και οι νέες θέσεις τις οποίες προγραμματίζουμε. Εάν έχετε κάποια άλλη λύση, ευχαρίστως να την ακούσουμε και να την υλοποιήσουμε.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας υπηρετούν πενήντα εννέα και όχι πενήντα τρεις γιατροί, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας. Επίσης, υπηρετούν δεκατέσσερις επικουρικοί, οκτώ γιατροί με μετακίνηση από άλλο υγειονομικό τομέα ή φορέα και ένας γιατρός με δελτίο παροχής υπηρεσιών που αυξάνει τον συνολικό αριθμό υπηρετούντων ιατρών σε ογδόντα δύο. Παράλληλα, ναι, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο προκηρύξεις θέσεων μόνιμου προσωπικού και πρόσφατα προκηρύχθηκαν και οκτώ θέσεις Επιμελητών Β΄ και επτά θέσεις λοιπού προσωπικού.
Σίγουρα οι προκηρύξεις αυτές δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Πράγματι υπάρχουν ανάγκες όχι μόνο στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και στο λοιπό προσωπικό -το έχουμε πει πολλές φορές και το έχουμε τονίσει- σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι τραυματιοφορείς. Βεβαίως, έχουμε κάνει συγκεκριμένο προγραμματισμό, προκειμένου να καλύψουμε αυτά τα κενά.
Τέλος, για τους συμβασιούχους, το έχω ξαναπεί και το λέω για μία ακόμη φορά, δεν είναι απόλυση. Το καθεστώς εργασίας τους είναι πολύ συγκεκριμένο, λήγει η σύμβασή τους και αποχωρούν. Εμείς κρατήσαμε τέσσερις χιλιάδες συμβασιούχους του ΟΑΕΔ στο σύστημα υγείας και κοιτάζουμε να δώσουμε μόνιμες λύσεις στο σύστημα υγείας και όχι προσωρινές θέσεις εργασίας και βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε με συγκεκριμένα αποτελέσματα”.
Σε άλλο σημείο της απάντησής του στην Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι “Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο στο Νοσοκομείο της Δράμας. Είναι παντού. Και δουλεύουμε προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Δεν νομίζω όμως ότι κάποιο επείγον περιστατικό δεν έχει αντιμετωπιστεί άμεσα σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. Ίσως, πράγματι, κάποια χρόνια περιστατικά μετατίθενται παραπίσω.
Σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού, δεν είναι μόνο για τους αναισθησιολόγους. Το είπα και πριν. Η έλλειψη έχει να κάνει με το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας. Αναφερθήκατε στην ιδιωτική δαπάνη, η οποία αυξάνεται, διότι οι ασθενείς, οι πολίτες βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, ενώ θα έπρεπε να έχουν δωρεάν δημόσια περίθαλψη. Και εδώ, πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσετε από τις ιδεοληψίες που έχετε. Διότι εμείς έχουμε συγκεκριμένες λύσεις. Και έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι πρώτον, η Κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Και θέλουμε με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες χωρίς κόστος για τον ασθενή.
Ξέρετε τι γίνεται σήμερα; Επειδή δεν υπάρχει ένα μηχάνημα σε ένα νοσοκομείο, ο πολίτης πηγαίνει απέναντι από τα νοσοκομεία στα διαγνωστικά κέντρα και βάζει το χέρι στην τσέπη του, ενώ εμείς θέλουμε να του παρέχουμε υπηρεσίες δωρεάν μέσα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό θα κάνουμε. Για αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!