Προχωρά η κομποστοποίηση και ο ΣΜΑ Προσοτσάνης

0
1856

Αερόβια επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.

Εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Προσοτσάνης η διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου εγκατάστασης αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (κομποστοποίηση) και του σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) του Δήμου Προσοτσάνης, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 1.388.800 ευρώ.

Στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή της εγκατάστασης αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων τα οποία θα συλλέγονται με το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή του Δήμου Προσοτσάνης και του Κ. Νευροκοπίου. Εντός του χώρου της εγκατάστασης θα διαμορφωθούν δύο διακριτοί ανοιχτοί χώροι στους οποίους θα γίνονται οι διαδικασίες της κομποστοποίησης και της ωρίμανσης του κομπόστ. Θα τοποθετηθεί γεφυροπλάστιγγα και θα κατασκευαστεί στεγασμένος χώρος αποθήκευσης των εισερχομένων βιοαποβλήτων και πρασίνων καθώς και του τελικού προϊόντος .
Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Ο χώρος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να χωρίζεται το οικόπεδο σε δυο επίπεδα υψομετρικής διαφοράς 4,5μ με την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και επίχωσης. Στο κάτω επίπεδο θα τοποθετηθεί η πρέσα και θα αποθηκεύονται τα κοντέινερ προς μεταφορά στο ΧΥΤΑ, ενώ στο πάνω επίπεδο θα κατευθύνονται τα απορριμματοφόρα τα οποία θα αδειάζουν στην ειδικά διαμορφωμένη χοάνη.
Αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη, δείχνουν ότι η εξέλιξη μιας ορθολογικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΠΕ Δράμας προχωρά, όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ ήδη το 2019, και όλα δείχνουν οτι κύλησε θετικά παρά τα επιμέρους προβλήματα. Όπως τουλάχιστον προκύπτει απο τα στοιχεία της ΔΙΑΑΜΑΘ, σύμφωνα με τα οποία θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 είχε υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο για την λειτουργία της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής για την επεξεργασία των εισερχόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων και την βιολογική επεξεργασία του οργανικού κλάσματος για την κάλυψη όλων των δήμων της ΠΕ Δράμας. Μετά την προμήθεια και εγκατάσταση της μονάδας αυτή άρχισε να λειτουργεί τον Μαίο του 2019.
Επίσης τον Απρίλιο του 2019 δόθηκε από την ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ η έγκριση διακήρυξης και των τευχών δημοπράτησης του έργου της κατασκευής της ΜΕΒΑ Δράμας και ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία η οποία όμως σταμάτησε λόγω προδικαστικής προσφυγής από υποψήφιο ανάδοχο. Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε και πραγματοποιήθηκαν τροποποιήσεις στη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης. Αναμένεται η εκ νέου προέγκριση των τευχών δημοπράτησης και η επαναδημοπράτηση του έργου το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Παράλληλα το 2019 συνεχίστηκε η λειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας για την παραλαβή και διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας των δήμων της ΠΕ Δράμας και του χαρτιού – χαρτονιού απο τον Δήμο Δράμας, ωστόσο παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα κατά την λειτουργία του τα οποία οφείλονται στις ελλείψεις κύριων υποδομών κατά τον χρόνο μελέτης και κατασκευής του έργου. Για τον λόγο αυτό κατα το 2020 εξετάζονται ώς εναλλακτικές λύσεις είτε η λειτουργία του για την διαλογή των ρευμάτων χωριστής συλλογής στην πηγή και αρχικά με το ρεύμα χαρτιού – χαρτονιού απο το δίκτυο των μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι, είτε η λειτουγία του με μέρος των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας των δήμων της ΠΕ Δράμαςκαι η εκτροπή των υπολοίπων στο ΚΔΑΥ Ξάνθης.
Την ίδια χρονιά πάντως και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2019 εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη και η ένταξη προς χρηματοδότηση της κατασκευής του ΣΜΑ Δοξάτου. Ενώ εντός του 2020 αναμένεται η δημοπράτηση του έργου από τον Δήμο Δοξάτου στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης με την ΔΙΑΑΜΑΘ.
Τέλος μέσα στο 2019 ολοκληρώθηκε από τον Δήμο Παρανεστίου, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής της ΤΜΔΑ (ΣΜΑ και ΜΕΒΑ) Παρανεστίου. Επίσης υποβλήθηκε αίτημα για προέγκριση του σχεδίου σύμβασης στην ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ απο την ΔΙΑΑΜΑΘ και αναμένεται η έγκρισή του για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη της κατασκευής του εντός του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ