Δεύτερη συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας από τον Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου

0
1828

Μιλάει στα «Χ» η κ. Φανή Δημητριάδου, πρόεδρος του «Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»


 

Η δεύτερη συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας με θέμα «Η ΛΑΜΠΡΗ» θα πραγματοποιηθεί από τον «Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, που θα γίνει χωρίς κοινό αλλά θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις η κ. Λένα Σαββίδου και η κ. Φανή Δημητριάδου ενώ θα παρέμβει με απαγγελία ο κ. Κυριάκος Σαχανίδης. Τη συνάντηση θα συνοδεύσει η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας την οποία θα διευθύνει ο χοράρχης κ. Μιχάλης Γεροντίδης. Την εκδήλωση θα συντονίσει το μέλος του λαογραφικού συλλόγου κ. Σοφία Καμπουρίδου. Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Σάββα Παπαδόπουλο που εν ζωή, υπηρέτησε με πάθος την Ποντιακή Λαογραφία και όχι μόνο, αφήνοντας ένα πολύ μεγάλο συγγραφικό έργο.
Η κ. Φανή Δημητριάδου, πρόεδρος του «Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» και απόφοιτος Ιστορίας – Εθνολογίας, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» εξήγησε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν τα έθιμα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Ειδικότερα, η ίδια θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Από την Αποκριά (Εμπονέστα) έως τη Λαμπρή μέσα από μαρτυρίες – καταγραφές από κατοίκους του Μαυροβάτου της Δράμας». Οι καταγραφές αυτές που γίνονται από την ίδια, εδώ και πολλά χρόνια, προκύπτουν από προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων του Μαυρόβατου, προσφύγων κυρίως, δεύτερης γενιάς από τον Πόντο.
Η κ. Λένα Σαββίδου ερευνήτρια λαογραφίας θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Αγία και Μεγάλη Εβδομάς. Ήθη και έθιμα στον Εύξεινο Πόντο μέσα από καταγραφές της πρώτης γενιάς προσφύγων». Ο κ. Κυριάκος Σαχανίδης, συγγραφέας ποντιακής διαλέκτου, θα πραγματοποιήσει απαγγελία αποσπάσματος από το έργο του με τίτλο «Εβδομάδα Παθεμάτων – Το τροπάριο της Κασσιανής στην Ποντιακή Διάλεκτο».
Σκοπός αυτών των συναντήσεων Ποντιακής Λαογραφίας, όπως διευκρινίζει η κα Δημητριάδου είναι να εκδοθεί τελικά ένα καλαίσθητο λεύκωμα. Ήδη, όπως αναφέρει, ετοιμάστηκε και η τρίτη συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας με θέμα τη γυναίκα του 20ου αιώνα που θα γίνει (παρουσία κοινού το πιθανότερο), στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελευθέρια 2022». Στο πλαίσιο επίσης, του επετειακού έτους 2022, γίνεται από τον «Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου Δράμας εξ Αργυρουπόλεως και Καρς» καταγραφή ποντιακών εδεσμάτων με τη συνδρομή του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Θωμά Σαββίδη ο οποίος εξηγεί τη χρήση μεταξύ των υλικών και τα οφέλη τους. Ακόμη, στο πλαίσιο των συναντήσεων Ποντιακής Λαογραφίας θα ακολουθήσει και νέα, με θέμα την καταγραφή των ανταρτών του Πόντου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ