Διαδικτυακό εργαστήριο για την ψυχοανθεκτικότητα

0
1677

– Χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα «ΧΡΟΝΙΚΑ»
– Από το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης»

Το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Τμήματος Παιδείας Διά Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δράμας, την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 στις 19:30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει διαδικτυακό εργαστήριο με θέμα την Ψυχοανθεκτικότητα και με εισηγητή τον Δραμινό Δρ. Λάζαρο Α. Βλαχόπουλο. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».
Μιλώντας στα «Χ» η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» κα Δέσποινα Παρασίδου είπε: «H εκδήλωση είναι ένα σεμινάριο το οποίο είναι βασισμένο στο βιβλίο του κυρίου Βλαχόπουλου με τίτλο «Δεξιότητες ζωής». Ο κ. Λάζαρος Βλαχόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής. Επιλέξαμε το κεφάλαιο της ψυχοανθεκτικότητας καθώς παρουσιάζει άμεσο ενδιαφέρον λόγω της περιόδου που διανύουμε σε δύσκολους καιρούς, που χρειάζονται ψυχική αντοχή για να τους αντιμετωπίσουμε. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ψυχική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων. Μέσα από αυτό θέλουμε να τους διατεθούν ορισμένα «εργαλεία» τα οποία θα μπορούν να χειριστούν στην καθημερινότητα, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις. Το Κέντρο Νεότητας έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον κ. Βλαχόπουλο, σε εκδήλωση που έγινε διά ζώσης. Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια εκδήλωση γίνεται μέσω διαδικτύου λόγω της υγειονομικής κατάστασης».

Πώς μπορεί κανείς να συμμετάσχει στο σεμινάριο
Το σεμινάριο θα γίνει μέσω διαδικτύου την Κυριακή 16 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα μέσω Webex και μπορούν να το παρακολουθήσουν ελεύθερα χωρίς οικονομική επιβάρυνση οι πάντες. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν θα μπορέσουν να λάβουν πληροφορίες στο τηλέφωνο 25210-37310 από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 το πρωί έως τη 13:00 το μεσημέρι. Ο σύνδεσμος για τη διαδικτυακή συνάντηση είναι ο εξής: https://globaltraining.webex.com/globaltraining/j.php?MTID=m8596ddea69de88b3ddfdfc0735b7db08. Tο meeting number (access code) είναι 1378829947 και το meeting password 1234.

Λίγα λόγια από τον κ. Λ. Βλαχόπουλο
Όπως αναφέρει ο εισηγητής του σεμιναρίου στο βιβλίο του που είναι των εκδόσεων «Νότιος Άνεμος»: «Η ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) είναι πολύ σημαντική σε κάθε φάση της ζωής του ανθρώπου. Με τον όρο ψυχοανθεκτικότητα εννοούμε την ικανότητα δυναμικής προσαρμογής και τελικά επίτευξης, σε περιβάλλον που μπορεί να είναι από αρνητικό έως εχθρικό και με παράγοντες επικινδυνότητας. Έχει χρησιμοποιηθεί και ο όρος «αντίσταση στο στρες». Σε όλη μας τη ζωή μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είναι ακριβώς αυτό που λέει η παροιμία: «ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό». Είναι η ικανότητα αποτελεσματικής προσαρμογής του ανθρώπου στις αντιξοότητες και τα στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής.
Γεγονότα που θέτουν σε δοκιμασία την ψυχοανθεκτικότητά μας μπορεί να είναι η αλλαγή τόπου διαβίωσης, η απώλεια της δουλειάς, η ασθένεια, μια καταστροφή (φυσική ή μη) ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν σκεφτόμαστε συνεχώς τα προβλήματα αντί για τις πιθανές λύσεις, μετατρεπόμαστε (λιγότερο ή περισσότερο) σε θύματα των καταστάσεων, νιώθουμε αβοήθητοι ή στρεφόμαστε σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση.
Παράγοντες κλειδιά μετά από κάποιο δύσκολο (λιγότερο ή περισσότερο καταστροφικό) συμβάν είναι συχνά: το να νιώθει κάποιος ασφαλής και να είναι ήρεμος. Να αισθάνεται πως έχει πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες (βιοϊατρικές, κοινωνικές, ψυχολογικές) και να ανακτά σιγά-σιγά μια αίσθηση ελέγχου. Κι ένα βήμα παραπέρα: Η Elizabeth Kubler Ross είπε: ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει 1 μήνα χωρίς τροφή, 1 εβδομάδα χωρίς νερό, λίγες μόνο ώρες χωρίς ελπίδα! Συνακόλουθα και για την ψυχοανθεκτικότητα είναι σημαντική η αίσθηση της ελπίδας. Ακόμα και τις πιο τραγικές στιγμές, λέμε την αλήθεια, δεν στερούμε όμως ποτέ την ελπίδα…».

Ποιος είναι ο κ. Βλαχόπουλος
Ο Δρ. Λάζαρος Α. Βλαχόπουλος είναι ψυχολόγος και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Είναι πιστοποιημένος σύμβουλος και θεραπευτής. Έχει σπουδές στην παιδαγωγική, στην ειδική αγωγή, στη διπλωματία και στην πληροφορική. Ο ίδιος αντιμετωπίζει την ζωή σαν μια μοναδική περιπέτεια γεμάτη δυσκολίες, αλλά και υπέροχες στιγμές. Θαυμάζει τον Φρανσουά Μιτεράν για ένα και μόνο λόγο: διότι όταν έφθασε στη δύση της ζωής του, ήταν έτοιμος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ