Διαδημοτική συνάντηση για το πρόγραμμα Leader

0
717

Aφορούσε την υπερδέσμευση 1,8 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το Leader της Δράμας που θα κατευθυνθεί σε έργα δημόσιου τομέα


 

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος Leader πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και των δημάρχων ή εκπροσώπων των δήμων του Νομού Δράμας και του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας.
Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος, δήλωσε ότι η συνάντηση είχε τριπλό στόχο και διευκρίνισε: «Έχουμε μια νέα υπερδέσμευση 1,8 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το Leader της Δράμας. Υπάρχει πρόθεση και σχεδιασμός, το ποσό αυτό να πάει προς τα έργα δημόσιου τομέα. Αυτό σημαίνει πρωτίστως έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν σε συνάντηση οι δήμαρχοι του Νομού Δράμας και τα επιτελεία τους με τις τεχνικές υπηρεσίες. Θέλουμε να δούμε τι ωριμότητα υπάρχει και ποια έργα θα ενταχθούν. Πρόκειται για έργα που πρέπει να τελειώσουν μέχρι το 2025. Πρόθεσή μας επίσης είναι να εντάξουμε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη κατ’ εντολή του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Έτσι έχουμε πρόθεση να εντάξουμε έργα αγροτικής οδοποιίας ενδεχομένως που θα συνδέσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με το αντίστοιχο κέντρο του δήμου ή με την παραγωγή, ή τις μεταποιητικές μονάδες με τα χωράφια τους. Επίσης έργα υδρομάστευσης, ύδρευσης, ομβροδεξαμενές, ποτίστρες για την κτηνοτροφία στον ορεινό όγκο. Στην κατεύθυνση αυτή από το ΔΙΠΑΕ έχει κάνει δυο μελέτες αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης για τους δήμους Νευροκοπίου και Δράμας. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών παρουσίασε η κα Μέρου καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ».
Από την πλευρά της η κα Θεοδώρα Μέρου καθηγήτρια του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, είπε ότι το πανεπιστήμιο έχει υλοποιήσει δυο μελέτες για τον Δήμο Δράμας και για τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου αντίστοιχα που πληρώθηκαν από τις δημοτικές αρχές και οι οποίες αφορούν την καταγραφή και αξιοποίηση όλων των λιβαδικών εκτάσεων στους δύο δήμους. Μέσα σε αυτές τις μελέτες υπάρχει και η καταγραφή των έργων υποδομής που υπάρχουν, τι χρειάζεται να διορθωθεί και τις πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κτηνοτροφική παραγωγή.
Η χθεσινή συνάντηση αφορούσε επίσης και μια πιο εξειδικευμέμη συζήτηση για την πρόσκληση που θα βγει για τα δημόσια έργα το επόμενο διάστημα, για να αποσαφηνιστεί ποιες δράσεις μπορούν να επιλεγούν. Παράλληλα όπως είπε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τρέχει η προκήρυξη προετοιμασίας φακέλου για το επόμενο πρόγραμμα Leader. Αυτό σημαίνει, ότι μέσα στην άνοιξη η Δράμα, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας, θα καταθέσει πρόταση για την επόμενη πενταετία. Ο ίδιος σημείωσε ότι το πρόγραμμα Leader ξεκίνησε με δημόσια δαπάνη 6,5 εκατ. ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 13,5 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός των ιδιωτικών έργων (δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή) είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια η υλοποίηση του Leader είναι, όπως τόνισε, πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη μόχλευση χρημάτων.
Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του για τη συνάντηση: «Μετά και την υπερδέσμευση του 1.8 εκατ. ευρώ που έχουμε πετύχει το προηγούμενο διάστημα. Για την εξέλιξη αυτή είχαμε ήδη προετοιμάσει τους δημάρχους και είχαμε ζητήσει να έχουν ετοιμότητα. Οπότε η συζήτηση που γίνεται πλέον είναι για να δούμε σε ποιο βαθμό βρίσκεται η ετοιμότητα των δημάρχων, προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει ο κάθε δήμος το αντίστοιχο ποσό. Κάποιοι δήμοι είναι έτοιμοι και κάποιοι άλλοι πρέπει να ετοιμαστούν. Το σημαντικό είναι να γίνει γρήγορα η ετοιμασία των δήμων για την απορρόφηση. Αν δε γίνει γρήγορα και έχουμε τα χρήματα στο ταμείο ως εγγραφή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες απορροφήσεις».
Ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης τόνισε ότι ο δήμος του έχει ετοιμότητα 100%, με έτοιμη μελέτη και με προϋπολογισμό άνω των 500.000 ευρώ για συγκεκριμένους δρόμους στην αγροτική οδοποιία και ότι από τη στιγμή που ο δήμος θα πάρει την έγκριση του φορέα θα είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσει σε δημοπρατήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ