Διαφωνεί η Οικολογική με τα έργα στον Χείμαρρο

0
3302
χείμαρρος Καλλιφύτου

-Α. Μπακιρτζής: «Θεωρούμε ότι θα γίνει ζημιά. Θα ρημάξουν τον τόπο»                              -Γ. Παπαδόπουλος: «Θέλουμε να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και να αναβαθμίσουμε τον χώρο. Δεν γίνεται τίποτε αυθαίρετα»

Ενστάσεις για τον τρόπο διευθέτησης του δυτικού μέρους του χειμάρρου Καλλιφύτου διατυπώνει η Οικολογική Κίνηση Δράμας διά του προέδρου της κ. Ανδρέα Μπακιρτζή, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι είναι υπερβολικό να δοθούν 4,2 εκατ. ευρώ για ένα αντιπλημμυρικό έργο 1 χιλιομέτρου, ενώ χρειάζονται παρεμβάσεις μόνο στην περιοχή της σωληνωτής γέφυρας προς το Αρκαδικό και τη Νέα Αμισσό.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά τη διαδρομή του χειμάρρου από το τέλος της επικάλυψης στο ύψος του πάρκου Κυπρίων Αγωνιστών μέχρι και τη διάβαση της γέφυρας που οδηγεί προς το Αρκαδικό. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν ήδη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως έγραψαν σε προηγούμενα ρεπορτάζ τα «Χ». Για τη διευθέτηση του δυτικού μέρους του χειμάρρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είχε ξεκαθαρίσει στα «Χ»: «Οδεύει πλέον στη διαδικασία της δημοπράτησης, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι μέχρι το τέλος του 2023». Επίσης, είχε διευκρινίσει ότι οι παρεμβάσεις προβλέπουν την κατασκευή αναχωμάτων και τεχνικών, τον καθαρισμό του πυθμένα, την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, ειδικών ραμπών πρόσβασης και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις δύο όχθες, εργασίες ηλεκτροφωτισμού κ.ά. σε συνολικό μήκος 1.260 μέτρων.

Για το ίδιο έργο, πάντως, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας εκτιμά ότι, αν προχωρήσει, θα καταστραφούν τα πάντα στη περιοχή. «Θα μπουν μπουλντόζες και θα ρημάξουν τον τόπο κόβοντας τα δέντρα και τη βλάστηση, προκειμένου να βάλλουν πέτρες και σύρματα εκατέρωθεν της κοίτης. Δεν γνωρίζουμε τι θα φυτέψουν μετά». Επισημαίνει δε ότι η Οικολογική Κίνηση Δράμας ζήτησε τη μελέτη του έργου, την οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει παραλάβει. Μιλώντας ειδικά για τα συρματοκιβώτια που θα τοποθετηθούν στις όχθες του χειμάρρου, εξηγεί ότι αυτός ο τρόπος παρεμβάσεων πλέον έχει εγκαταλειφθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Εκτός από το σημείο της γέφυρας όπου το τμήμα του χειμάρρου είναι στενό, σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι της διαδρομής του, το οποίο περπατήσαμε, διαπιστώσαμε ότι είναι πλατύ και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πλημμύρας. Πέρασαν το έργο ως αντιπλημμυρικό γιατί δεν μπορούσαν να το περάσουν αλλιώς. Θεωρούμε ότι θα γίνει ζημιά. Δεν λέμε όχι στο να καθαριστεί, να περιποιηθεί και να γίνει μονοπάτι. Μάλιστα, σε εκείνο τον χώρο κατ’ επανάληψη έχουμε κάνει παρεμβάσεις στον δήμο, γιατί τα θερμοκήπια γεμίζουν το περιβάλλον με πλαστικά. Ας κάνουν πρώτα παρέμβαση, ώστε να μην γεμίζει ο χώρος με πλαστικά, τα οποία λιώνουν και μεταφέρονται μέσα στον χείμαρρο. Πολύς κόσμος νομίζει ότι θα γλιτώσει από τη δυσοσμία, η οποία είναι πολύ έντονη σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του χειμάρρου, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι ρίχνουν τα λήμματα τους. Από πληροφορίες που έχουμε, το πρόβλημα δημιουργείται από κάποιον οικισμό πάνω από την Καλλίφυτο που διοχετεύει λήμματα στον χείμαρρο και ίσως από κάποιες οικοδομές που βρίσκονται κοντά στο πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών, τις οποίες δεν μπορούν να εντοπίσουν. Άλλου είδους παρεμβάσεις χρειάζονται και όχι τέτοια φαραωνικά έργα, κατά τη δική μας άποψη».

Τι δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος σημειώνει στα «Χ» ότι υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη του έργου που προβλέπει τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Εξηγεί, επίσης, ότι δεν είναι ένα έργο που γίνεται αυθαίρετα. Αντίθετα, πρόκειται για χρηματοδοτούμενο έργο ύψους 4,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του οποίου «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει».

«Κάποιοι άνθρωποι λένε όχι για το όχι. Αυτό εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι. Εμείς προχωρούμε. Εάν κάποιοι έχουν ενστάσεις, να καταφύγουν στα αρμόδια όργανα και να καταθέσουν τεκμηριωμένα την άποψή τους. Εμείς δεν θα πειράξουμε ούτε το οικοσύστημα ούτε θα επηρεάσουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Αυτό που θέλουμε είναι να απομακρύνουμε τη ρύπανση από τον χείμαρρο, να καθαριστεί η κοίτη, ώστε να μην εμποδίζει τη ροή του νερού που θα πρέπει να εκτονώνεται κανονικά, για να μην έχουμε ζημιές και πολύ περισσότερο ανθρώπινες απώλειες. Τηρούμε τη νομοθεσία απόλυτα. Έχουν προβλεφθεί τα πάντα. Θέλουμε να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και να αναβαθμίσουμε τον χώρο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις. Επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε αυθαίρετα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ