Κινητοποίηση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας σήμερα το απόγευμα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας
Πληθαίνουν οι αποφάσεις των συλλογικών φορέων και σωματείων για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο με αίτημα την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας που διοργανώνει σήμερα, στις 18.00 στην πλατεία Ελευθερίας, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας με σύνθημα «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία – Όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία». Ήδη μέχρι στιγμής έχουν λάβει αποφάσεις προκειμένου να συμμετέχουν: το Σωματείο εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Δράμας, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δράμας, το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, η Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Δράμας κ.α.
Το συλλαλητήριο θα γίνει με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τη χρήση μάσκας και τις προβλεπόμενες αποστάσεις, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είπε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας και την ίδια ώρα υπάρχουν συνεχόμενες αντιφάσεις της κυβέρνησης. «Ενώ υπάρχει έξαρση της πανδημίας αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση συζητά για χαλάρωση των μέτρων, την οποία καλώς κάνει και τη συζητά, αλλά αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι για να προχωρήσουμε σε χαλάρωση, πρέπει πρώτα να ληφθούν μια σειρά μέτρων, όπως η συνέχιση της θωράκισης του συστήματος υγείας και η λήψη κατάλληλων μέτρων σε χώρους δουλειάς (όπως τα μαζικά τεστ). Στη Δράμα, το προηγούμενο διάστημα, περισσότεροι από 200 συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους από τον ιό, εκατοντάδες νοσηλεύτηκαν ενώ υπήρξαν δεκάδες κρούσματα σε χώρους εργασίας. Τα λέμε αυτά από την πρώτη στιγμή αλλά δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις. Παράλληλα, και ο αριθμός των εμβολίων είναι μικρός και δεν προχωρά ο σχεδιασμός λειτουργίας νέων εμβολιαστικών κέντρων ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού με στόχο την ανοσία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα μεταφέροντας τα πάντα στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιμετωπίσει με βία όποιους αντιδρούν ή διαμαρτύρονται ή έχουν μια διαφορετική άποψη. Με το συλλαλητήριο αναδεικνύουμε αυτές τις πλευρές και λέμε ότι το σύνολο της κοινωνίας δεν αντέχει αυτή την κατάσταση».
Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χαλάρωση των μέτρων που συζητά τώρα η κυβέρνηση εν όψη του καλοκαιριού, γίνεται κάτω από την πίεση μεγάλων συμφερόντων από τον χώρο του τουρισμού, ενώ την κρίση της πανδημίας πληρώνουν οι μικροί επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι υγειονομικοί. Επίσης, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βγουν και να διαμαρτυρηθούν και περνά μια σειρά από αντιλαϊκά και αντιεργατικά νομοσχέδια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται 10 και 12 ώρες χωρίς έλεγχο, ενώ προκύπτουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας… «Πρέπει να σπάσουμε αυτή τη σιωπή» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, προσθέτοντας ότι η διοργάνωση του συλλαλητηρίου έχει σχέση και με το ζήτημα της καταστολής απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. «Εμείς ως υγειονομικοί χτυπηθήκαμε έξω από το Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κλήθηκαν σε απολογία…”
Τα αιτήματα της κινητοποίησης των εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου με το αυριανό συλλαλητήριο ζητούν συγκεκριμένα: «Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ανάπτυξη και στελέχωση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Κάλυψη όλων των κενών σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στο ΓΝ Δράμας και στα ΚΥ της περιοχής. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλες τις δομές Υγείας και Πρόνοιας.
-Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία.
-Οργανωμένο έλεγχο στους εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.
-Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
-Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή. Να σταματήσουν οι διώξεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών.»