Διαιωνίζεται το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού ασθενοφόρων στο Νευροκόπι

0
7288

– Ποιες λύσεις εξετάζει πλέον ο τοπικός δήμος
– Τι λέει στα «Χ» ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Κυριακίδης


Δυστυχώς, ανεπίλυτο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία είναι το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού για ασθενοφόρα στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, κάτι που αναγκάζει τον τοπικό δήμο να εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια ενώ έχει ήδη καταθέσει δικές του προτάσεις προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια προκειμένου να εξασφαλιστεί προσωπικό.
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ασθενοφόρων έγινε περισσότερο αισθητό από το 2019 και μετά όταν λόγω συνταξιοδοτήσεων απέμεινε μόνο ένας οδηγός σε πλήρωμα ασθενοφόρου, που όμως δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου. Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του τοπικού δήμου, όπου κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, τόνισε ότι αυτή την στιγμή το Κέντρο Υγείας του Νευροκοπίου διαθέτει μόνο έναν οδηγό. Στο επικουρικό προσωπικό (που υπηρετεί για δυο έτη) υπάρχουν ανοιχτές θέσεις, οι οποίες όμως δεν καλύπτονται και δεν βρίσκονται άτομα. Για τον λόγο αυτό εμείς ως δήμος πιέζουμε και προτείνουμε να κάνουν μόνιμες προσλήψεις, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για διάστημα εργασίας περιόδου δυο ετών. Εδώ υπάρχει και η δυσκολία ότι για να προσληφθεί κάποιος, πρέπει πλέον, μετά το 2014, να έχει δίπλωμα από σχετική ειδικότητα του ΕΚΑΒ στα ΙΕΚ, με τίτλο «Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου». Αυτό δημιουργεί μια αντικειμενική δυσκολία, διότι αυτή την ειδικότητα των ΙΕΚ δεν την έχουν τελειώσει πολλοί. Εμείς λοιπόν σαν δήμος, ζητάμε από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση, πρόσληψη με την ειδικότητα του οδηγού, ο οποίος στην συνέχεια θα παρακολουθήσει ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο. Τους λέμε πολύ απλά ότι ενώ προκηρύσσουν τη θέση δεν κάνει τα χαρτιά του κανείς, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ενδιαφερόμενοι, απόφοιτοι της συγκεκριμένης ειδικότητας των ΙΕΚ, που να θέλουν να έρθουν στο Νευροκόπι. Ζητάμε να γίνει πρόσληψη ενός απλού οδηγού, ο οποίος θα επιμορφωθεί στην συνέχεια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του».
Ο Δήμαρχος του Δήμου Νευροκοπίου, έστειλε προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, επιστολή με τη συγκεκριμένη πρόταση πριν από περίπου 1,5 μήνα. Η απάντηση ήρθε πριν από περίπου 3 ημέρες. Από ότι φαίνεται δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς ουσιαστικά αναφέρει ότι υπάρχει ήδη ανοικτή θέση και τα προσόντα που απαιτούνται είναι αυτά που καθορίζονται από το Νόμο. Δηλαδή ότι θα πρέπει να βρεθεί απόφοιτος της συγκεκριμένης ειδικότητας των ΙΕΚ για να καλυφθεί αυτή η θέση.
Πλέον ο Δήμος Νευροκοπίου προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, ετοιμάζεται να ζητήσει έκτακτο προσωπικό ειδικότητας οδηγού, τον οποίο στην συνέχεια θα παραχωρήσει στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, προκειμένου να εκπαιδευτεί για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην περιοχή. «Όλα αυτά σε συμφωνία με την 4η ΥΠΕ, η οποία δεσμεύτηκε και γραπτώς αλλά και προφορικώς ότι θα δεχθεί κάτι τέτοιο, όπως είπε στα «Χ» ο κ. Γιάννης Κυριακίδης.
Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νευροκοπίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ Ταμπουρίδης κατέθεσε πρόταση για μίσθωση ασθενοφόρου με στόχο να αμβλυνθεί το πρόβλημα, μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις προσωπικού για τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Νευροκοπίου. Πρόκειται για μια ακόμη πρόταση την οποία ο τοπικός δήμος εξετάζει επίσης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ στο λεκανοπέδιο απαιτούνται τουλάχιστον πέντε οδηγοί ασθενοφόρων, ωστόσο και με τρεις οδηγούς, θα μπορούσε να εκτονωθεί το πρόβλημα, όπως επεσήμανε στα «Χ» ο Δήμαρχος Νευροκοπίου. Σήμερα όταν ο ένας και μοναδικός οδηγός του ΕΚΑΒ, που έχει απομείνει στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, πρέπει να πάρει άδεια, ή αδυνατεί να προσέλθει για οποιοδήποτε λόγο, η περιοχή δεν διαθέτει ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα, να πρέπει να ξεκινά ασθενοφόρο από τη πόλη της Δράμας, προκειμένου να παραλάβει το περιστατικό και να το οδηγήσει στο Κέντρο Υγείας του Νευροκοπίου, στο Νοσοκομείο της Δράμας ή οπουδήποτε αλλού, κατάσταση που μόνο ευρωπαϊκή χώρα δεν θυμίζει, εν έτη 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ