Διαμαρτυρίες προκαλούν οι διακομιδές από τη Δράμα

0
5969

– Στο 120% η πληρότητα στην κλινική covid του Νοσοκομείου Δράμας το τελευταίο δεκαήμερο
– Δυσφορία από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Καβάλας – Μιλούν για αριθμούς νοσηλευομένων μεγαλύτερους από κάθε Νοσοκομείο της Περιφέρειας
– Θ. Καρατζόγλου στα «Χ»: «Tο πού θα πάει ένα περιστατικό είναι θέμα του ΕΚΑΒ και όχι δικό μας»


 

Τη διαμαρτυρία των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας προκαλούν οι διακομιδές ασθενών από το Νοσοκομείο της Δράμας και ιδιαίτερα η απόφαση «να διακομίζονται εκεί όλα τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα covid περιστατικά του Ν. Δράμας» όπως λένε σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας: «Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στους όμορους νομούς εντέλλεται το Νοσοκομείο Καβάλας να συνδράμει… Χαρακτηριστική η «άνωθεν» εντολή το βράδυ του Σαββάτου στο ΕΚΑΒ να διακομίζει όλα τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα covid περιστατικά του Ν. Δράμας στο Νοσοκομείο Καβάλας, χωρίς να προηγηθεί καμία συνεννόηση». Μάλιστα, προσθέτουν: «Είναι πλέον πρόδηλο πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης και η Διοίκηση του Νοσοκομείου θεωρούν πως στο Νοσοκομείο Καβάλας εργάζονται υποζύγια».

Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, με χθεσινή δήλωση της διοικήτριας, κας Θεσσαλονικιάς Καρατζόγλου, στα «ΧΡONIKA της Δράμας», ξεκαθαρίζει ότι το πού θα διακομιστούν τα περιστατικά το αποφασίζει το ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ και δεν εμπλέκονται σε αυτό οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η πληρότητα στην κλινική covid είναι πλέον στο 120% εδώ και ένα δεκαήμερο περίπου, παρά τις διακομιδές που γίνονται σε άλλα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, η κα Καρατζόγλου διευκρίνισε στα «Χ»: «Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση και την όποια διακομιδή, τη διαχείριση την έχει το ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ. Το νοσοκομείο όπου θα διακομιστεί το κάθε περιστατικό, ή το ποιο θα είναι το νοσοκομείο υποδοχής, είτε σε ό,τι αφορά διασωληνωμένο περιστατικό για Μ.Ε.Θ. covid, είτε περιστατικό απλής νοσηλείας σε κλίνη, είτε διακομιδή στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες επίσης νοσηλεύουν ασθενείς σε απλές κινήσεις covid, την έχει το ΕΚΑΒ».
Η κα Καρατζόγλου διευ-κρινίζει: «Όταν ο διαχειριστής του συστήματος βλέπει, κάτι που του το γνωστοποιούμε κι εμείς, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ότι έχουμε πληρότητα στην κλινική covid ή ότι πρέπει κάποια περιστατικά να διακομιστούν, αναλαμβάνει τη διαχείριση. Τις τελευταίες ημέρες, χρειάστηκε και πάλι να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο μας, και νοσηλεύονται ακόμα, 18 περιστατικά, που είναι από ιδιωτική κλινική. Πρόκειται για ψυχιατρικά και ιατρικά περιστατικά. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι, όταν η ιδιωτική δομή δηλώσει αδυναμία να νοσηλεύσει περιστατικά, τα νοσηλεύουμε εμείς ως δημόσια δομή υγείας. Με δεδομένο αυτό και με τη ροή που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και με τη νοσηλεία όλων των υπόλοιπων περιστατικών από τον γενικό πληθυσμό, η κλινική μας εμφάνισε πληρότητα.
»Έτσι, από την ώρα που υπήρχε πληρότητα στην κλινική του νοσοκομείου μας, το ΕΚΑΒ έδωσε την εντολή, τα περιστατικά που καλούν το ΕΚΑΒ για να έρθουν στο νοσοκομείο και είναι είτε ύποπτα με λοίμωξη covid, είτε θετικά επιβεβαιωμένα με rapid, να διακομίζονται σε όμορα νοσοκομεία. Λέω γενικώς όμορα, γιατί το θέμα του σε ποιο νοσοκομείο θα πάει ένα περιστατικό είναι θέμα του ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ και όχι δικό μας. Εγώ ως διοικήτρια νοσοκομείου δεν θα πω στο ΕΚΑΒ πώς θα κάνει τη διαχείριση των περιστατικών».
Η κα Καρατζόγλου πρόσθεσε ότι σήμερα στο Νοσοκομείο της Δράμας οι νοσηλείες φθάνουν τις 40, σε μία κλινική που έχει δυναμικότητα για 35 ασθενείς και εμφανίζει πληρότητα 120%, παρά τις διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία και παρά τις διακομιδές στην «Αρωγή» που είναι ιδιωτική κλινική. Επίσης, και η προσέλευση των περιστατικών στο Τ.Ε.Π. covid συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρότι μειώθηκε κατά 30% περίπου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ υπάρχει, δυστυχώς, και πολύ μεγάλη προσέλευση παιδιατρικών περιστατικών, αλλά, ευτυχώς, χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για τη διακομιδή περιστατικών από τη Δράμα και όμορους νομούς
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καβάλας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τονίζοντας: «Η Διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ. πρέπει να κατανοήσει πως η περίθαλψη των ασθενών δεν γίνεται με… τηλεχειριστήρια. Είναι πλέον πρόδηλο πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, η Διοίκηση του Νοσοκομείου θεωρούν πως στο Νοσοκομείο Καβάλας εργάζονται υποζύγια!
Δύο χρόνια σχεδόν αντιμετωπίζουμε την πανδημία με ελλείψεις προσωπικού που ξεπερνούν το 50% των οργανικών θέσεων, ενώ η όποια συνδρομή τους σε προσλήψεις ήταν άκρως προσχηματική! Με αποφάσεις τους, υποχρεώνουν το Νοσοκομείο Καβάλας να δέχεται περιστατικά από όμορους νομούς, και όχι μόνο, αγνοούν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν τους αριθμούς των προσερχομένων και νοσηλευομένων ασθενών που είναι οι μεγαλύτεροι από κάθε Νοσοκομείο της Περιφέρειας! Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στους όμορους νομούς εντέλλεται το Νοσοκομείο Καβάλας να συνδράμει… Χαρακτηριστική η «άνωθεν» εντολή το βράδυ του Σαββάτου στο ΕΚΑΒ να διακομίζει όλα τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα covid περιστατικά του Ν. Δράμας στο Νοσοκομείο Καβάλας, χωρίς να προηγηθεί καμία συνεννόηση…
Ωστόσο, ο απαραίτητος έλεγχος των δικαιολογητικών από τις υπηρεσίες της 4ης Υ.ΠΕ., προκειμένου να ολοκληρωθούν οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας, έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες, όπως στις καλένδες έχει παραπεμφθεί και η επίσης πολυαναμενόμενη τροποποίηση του οργανισμού του Νοσοκομείου, που θα μας έλυνε αρκετά λειτουργικά προβλήματα, αλλά η ηγεσία του Υπουργείου μας βρήκε χρόνο μόνο για τον οργανισμό του Νοσοκομείου της Δράμας…
Ως εδώ, όμως! Η ανθρώπινη δύναμη και αντοχή έχει όρια και αυτά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου τα έχουμε ξεπεράσει από καιρό! Είναι πλέον αδύνατο να συνεχίσουμε με αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς, με εκατοντάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης και άδειας, υπερβάλλοντας εαυτόν, προσπαθώντας να καλύψουμε τεράστια κενά στελέχωσης, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα να διατηρήσουμε όλες τις υφιστάμενες δραστηριότητες του Νοσοκομείου. Δεν επιτρέπουμε αυτή την άδικη και ανάλγητη αντιμετώπιση προς τους εργαζόμενους αλλά και προς το Νοσοκομείο Καβάλας!
Άμεσα η Διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ. να μεριμνήσει προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης επικουρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας! Πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσει πως η περίθαλψη των ασθενών δεν γίνεται με… τηλεχειριστήρια ή εξ αποστάσεως μέσα από τα γραφεία, αλλά με νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό προσωπικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!