Διαμαρτύρονται δικαίως οι μαθητές της ΕΠΑΣ

0
7473

– Μεταφέρονται αιφνιδίως στη μεταγυμνασιακή κατάρτιση με υποβαθμισμένους τίτλους σπουδών
– Ανέστης Τερζής στα «Χ»: «Τουλάχιστον τα παιδιά που φοιτούν ήδη να πάρουν πτυχίο επιπέδου 4»

Οκτώ χιλιάδες είναι οι μαθητές πανελλαδικά που εγκλωβίζονται από τον σχεδιασμό για το κλείσιμο των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Ομοίως και στη Δράμα το πρόβλημα αγγίζει δεκάδες μαθητές της ΕΠΑΣ, οι οποίοι εισήχθησαν με στόχο να πάρουν ένα συγκεκριμένο πτυχίο αλλά έρχονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη ανατροπή καθώς τα πτυχία υποβαθμίζονται, είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο υπεύθυνος σπουδών της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στη Δράμα κ. Ανέστης Τερζής.
Οι μαθητές των σχολών του ΟΑΕΔ στη Δράμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ανάρτησαν αυτή την περίοδο πανό έξω από τις εγκαταστάσεις των σχολών που βρίσκονται έναντι της ΒΙΠΕ Δράμας. Αυτή ήταν και η ελάχιστη διαμαρτυρία που θα μπορούσαν να κάνουν εν μέσω πανδημίας, και αποφάσισαν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα που δημιουργούνται και να τα δημοσιοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται.
«Εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο καθηγητών του ΟΑΕΔ αλλά και το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ όπως και τα εργατικά κέντρα και τα επιμελητήρια έχουμε πάρει θέση υπέρ των παιδιών. Ζητούμε να γίνει τουλάχιστον μια τροποποίηση στην εφαρμοστική διάταξη που να προβλέπει για τα παιδιά, που φοιτούν ήδη και θα τελειώσουν την εκπαίδευσή τους, να πάρουν πτυχίο επιπέδου 4. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να φοιτήσουν στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ» σημείωσε ο κ. Τερζής, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά υποβαθμίζουν την Τεχνική Εκπαίδευση και σημείωσε ότι οι 9 στους 10 επαγγελματίες τεχνικοί στη Δράμα είναι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Πώς επηρεάζουν οι πρόσφατες αλλαγές τα δικαιώματα των αποφοίτων των ΕΠΑΣ
Με τις πρόσφατες αλλαγές προκύπτουν πλέον ζητήματα που άπτονται τόσο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΕΠΑΣ όσο και της δυνατότητάς τους να εγγράφονται στα ΙΕΚ. Επίσης, με την εφαρμοστική εγκύκλιο που στάλθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας σε όλα τα ΙΕΚ, και αφορά τις εγγραφές σπουδαστών σε αυτά, αναφέρεται ρητά ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ δεν μπορούν να εγγραφούν ή να καταταχθούν σε μετέπειτα εξάμηνο σπουδών.
Όπως εξήγησε ο κ. Τερζής, πλέον υποβαθμίζονται όλα τα πτυχία των μαθητών του ΟΑΕΔ που ήταν επιπέδου 4 σε επίπεδο 3. Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) είχε αποφασίσει το 2014 να κατατάξει τα πτυχία των ΕΠΑΣ στο επίπεδο 4 του νέου Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ενέργεια η οποία εγκρίθηκε μάλιστα το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Ωστόσο, ο νέος νόμος επαναφέρει τους τίτλους σπουδών στο επίπεδο 3 των Σχολών Μεταγυμνασιακής Κατάρτισης (ΣΕΚ).
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ καταργείται η παράταση λειτουργίας των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ μέχρι το 2022 δεν προβλέπεται κάποια μεταβατική διάταξη για τους 8.000 μαθητές ηλικίας 16-24 ετών, οι οποίοι βρίσκονται προ τετελεσμένων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι εγγράφηκαν σε δομή της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα τους απένειμε πτυχία επιπέδου 4, μεταφέρονται αιφνιδίως στη μεταγυμνασιακή κατάρτιση με υποβαθμισμένους τίτλους σπουδών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!