Διανομή αντισηπτικών στα σχολεία της Δράμας

0
5028

Αγωνία και σκεπτικισμός για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες

Με αγωνία αλλά και σκεπτικισμό γίνεται η σταδιακή επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα θρανία, από την ερχόμενη Δευτέρα. Το ερώτημα που απασχολεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι το κατά πόσο θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας που αποφασίστηκαν από την πολιτεία. Ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμοστούν πάντως είναι και η χρήση αντισηπτικών για την προστασία της υγείας των μαθητών. Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την διανομή 306 πακέτων με συσκευασίες αντισηπτικών για την κάλυψη των αναγκών δημόσιων εκπαιδευτικών δομών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Δράμας.
Η διανομή αντισηπτικών θα προχωρήσει παράλληλα και σε όλους τους Δήμους της χώρας εν όψη της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα.
Όπως ορίζεται από την σχετική απόφαση της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, η παραλαβή των αντισηπτικών θα γίνει από τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από υπαλλήλους των Δήμων, με μέριμνα των οποίων τα προμηθευόμενα είδη θα παραδίδονται στη συνέχεια στις εκπαιδευτικές δομές.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Νομό Δράμας οι συσκευασίες με τα αντισηπτικά θα κατανεμηθούν ως εξής: 18 για τα σχολεία του Δήμου Παρανεστίου, 36 για τα σχολεία του Δήμου Δοξάτου, 207 για τα σχολεία του Δήμου Δράμας, 18 για τα σχολεία του Νευροκοπίου και 27 για τα σχολεία της Προσοτσάνης. Συνολικά θα διανεμηθούν στα σχολεία εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης 20.322 συσκευασίες αντισηπτικών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η Υπουργός Παιδείας, η λειτουργία των σχολείων θα επανέλθει σταδιακά σε δύο φάσεις αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα:
-Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ΄Λυκείου.
-Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α΄ και Β΄Λυκείου, και του Γυμνασίου.
-Προβλέπεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
-Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.
Για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας και εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, εφόσον η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 11 Μαΐου και έπειτα:
Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υποτμήματα, που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο, με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα. Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και κάθε Τρίτη και Πέμπτη το υπόλοιπο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
Θα υπάρχει πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο, ενώ συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή. Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός ενώ προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα. Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές. Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων. Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Πριν από τη επαναλειτουργία των σχολείων θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας. Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ. Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο. Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τη διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Έπίσης θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ