Προσωρινός ανάδοχος για τη στέγη του Καπνολογικού Ινστιτούτου

0
5581

Θα πραγματοποιηθούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και συντήρηση της οροφής.

Στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου κατέληξε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και συντήρησης της οροφής του Καπνολογικού Ινστιτούτου με προϋπολογισμό 330.000€.
Ο ανάδοχος ανέλαβε να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις με προσφορά που περιελάμβανε ποσοστό έκπτωσης 60,48% επί του προϋπολογισμού της μελέτης. Αναλυτικά, το έργο αφορά την υδροβολή επιφανειών σκυροδέματος μέσης πίεσης για τον πλήρη καθαρισμό τους από σκόνη, παρουσία αλάτων, παλιές επιστρώσεις, επιφανειακούς ρύπους όπως η αιθάλη, τα γκράφιτι και τα προβληματικά υλικά της πλάκας του δώματος. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει στεγάνωση της πλάκας του δώματος με τσιμεντοειδή στεγανωτικά υλικά. Ακόμη, θα γίνει κατασκευή των φρεατίων απορροής των όμβριων υδάτων του επάνω μέρους του κτιρίου. Επίσης μεταξύ άλλων θα γίνει αποξήλωση των κεραμιδιών της στέγης με προσοχή, για την εξαγωγή άθικτων υλικών. Παράλληλα θα γίνει αποξήλωση των ξύλων της στέγης που έχουν σαπίσει και αντικατάσταση των ζευκτών της στέγης που έχουν επίσης σαπίσει. Ακόμη θα γίνει σανίδωμα της στέγης σε υπάρχουσα τεγίδωση και επίστρωση της στέγης με ασφαλτόπανο. Επιπλέον θα γίνει επικεράμωση της στέγης και χρωματισμοί των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου και τμήματος των εσωτερικών επιφανειών.

Ένα κτίσμα ιστορικής σημασίας
Το καπνολογικό ινστιτούτο στεγάζεται σε ένα κτίσμα ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας για την πόλη της Δράμας. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1930 με έδρα τη Δράμα και εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 220 στρεμμάτων. Για το κτίριο, που αποτελεί μέρος της ιστορίας της περιοχής μας, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που είχε παραθέσει σε προηγούμενες δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Κορνηλία Τρακασοπούλου Τζήμου, Δρ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός, στο περιθώριο μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας.
Όπως είχε δηλώσει “το Ινστιτούτο είναι ένα ίδρυμα του Μεσοπολέμου, το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον όχι μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης (είναι ένα λαμπρό κτίριο του μοντέρνου κινήματος του Μεσοσπολέμου) αλλά και γιατί είναι εξαιρετικό από πλευράς τεχνολογίας και καινοτομίας. Είναι το μοναδικό Ινστιτούτο καπνού στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο με στόχο την βελτίωση της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του καπνού. Το Ινστιτούτο ξεκίνησε στην ουσία μετά την συνθήκη της Λωζάνης όταν στη Δράμα έφτασαν πάρα πολλοί πρόσφυγες που προσέφεραν φθηνά εργατικά χέρια για τα καπνεργοστάσια και τον απαραίτητο αριθμό εργατικού δυναμικού για την καπνοκαλλιέργεια. ¨Όμως τότε δεν υπήρχε καμία πολιτική για τον καπνό. Δεν υπήρχε προώθηση. Υπήρχε φοβερός ανταγωνισμός και το κράτος έπρεπε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Βέβαια εκείνοι που το έλυσαν πρώτοι ήταν οι σύλλογοι προστασίας ελληνικού καπνού, που έγιναν με πρωτοβουλία διαφόρων σωματείων και οργανώθηκαν σε μεγάλα καπνεμπορικά κέντρα όπως ο Βόλος, το Αγρίνιο, η Καβάλα, η Ξάνθη. Η εξαγωγή του καπνού εκείνη την εποχή έφερνε πλούτο στο Δημόσιο, όσο κανένα άλλο προϊόν. Για πρώτη φορά το Δημόσιο επέλεξε ένα ερευνητικό κέντρο μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Βέβαια αυτό το επέτρεψαν οι συνθήκες της εποχής…” είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Τρακασοπούλου καταδεικνύοντας την σύνδεση του χώρου με την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας και άρα τη σημασία του για την ίδια την πόλη της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ