Διευρύνεται το πεδίο της έρευνας μετά τα πρόσφατα ευρήματα της οδού Εθνομαρτύρων

0
2564

Β. Πουλιούδη στα «Χ»: «Πρόκειται προφανώς για μια ρωμαϊκή κατοικία της περιοχής. Βέβαια, δεν είχε βρεθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα…»


Σημαντικό αριθμό ευρημάτων της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής εποχής και όχι μόνο, διαθέτει η πόλη της Δράμας κάτι που φαίνεται πέραν των άλλων και από τα πρόσφατα ευρήματα στην οδό Εθνομαρτύρων, τα οποία διευρύνουν το πεδίο της έρευνας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ειδικά στο συγκεκριμένο σημείο, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, κ. Βασιλική Πουλιούδη, από τα ευρήματα έχουμε διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα ρωμαϊκό οικισμό. «Πρόκειται προφανώς για μια ρωμαϊκή κατοικία της περιοχής. Βέβαια στην περιοχή δεν είχε βρεθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. Όμως, έχοντας τους ταφικούς χώρους μέσα στη Δράμα, καταλαβαίνουμε ότι θα μπορούσαμε να μιλούμε άνετα για έναν οικισμό ρωμαϊκής εποχής. Αυτός ο οικισμός, σαν θέση ήταν τοποθετημένος στο λοφίσκο ακριβώς απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο. Αυτό είναι κάτι που δεν το ξέραμε και θα πρέπει να διερευνηθεί. Θα δούμε όμως εάν υπάρχει στον οικισμό και κάποια προηγούμενη φάση κατοίκησης από τους ελληνιστικούς χρόνους. Εδώ να πούμε ότι μέσα στην πόλη της Δράμας δεν έχουν διενεργηθεί ποτέ ανασκαφές, εκτός από αυτές που είχαν σωστικό χαρακτήρα και πάντα σε γρήγορο ρυθμό γιατί το απαιτούσαν οι ανάγκες του όποιου έργου».
Τα ευρύματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα, δηλαδή τα ταφικά αντικείμενα (σαρκοφάγοι, ενεπίγραφες στήλες, ρωμαϊκές επιγραφές), έδειχναν ότι υπήρχε κοιμητήριο εκείνης της εποχής στην πόλη της Δράμας και η λογικότερη σκέψη ήταν ότι υπάρχει και οικισμός.
Όπως αναφέρει η κα Πουλιούδη για το θέμα αυτό: «Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε εντοπίσει τη θέση του ρωμαικού οικισμού ή της ρωμαϊκής οικίας. Θα δούμε λοιπόν πως θα εξελιχθεί η έρευνα με τα ευρήματα. Μπορούμε να μιλούμε για το τμήμα της αποικίας των Φιλίππων στην οποία ανήκε η χώρα της Δράμας. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ρωμαϊκή κατοίκηση και σε αυτή κατοικούσαν άνθρωποι οι οποίοι στελέχωναν, την αποικία των Φιλίππων. Οι “Δεκουρίωνες” ήταν οι ιλάρχες του ρωμαϊκού στρατού. Αυτοί οι άνθρωποι πάντοτε κατοικούσαν σε μέρη που υπήρχε νερό. Επειδή η αποικία των Φιλίππων δεν είχε νερά, τους έστελναν εκεί όπου υπήρχε άφθονο νερό για να ποτίζουν τα ζώα τους. Αρα έχουμε επιβεβαιώσεις, ότι ένα τμήμα των Δεκουριώνων της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων κατοικούσε στη Δραμινή γη. Η επιβεβαίωση ήρθε στα πρόσφατα ευρήματα».
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι σε προηγούμενη αναφορά της στα «Χ» η κα Πουλιούδη είχε μιλήσει και για τον υπόγειο ρωμαϊκό τάφο της οδού Βενιζέλου, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το γνωστό «Χάνι». Ο ρωμαϊκός αυτός τάφος που έχει και ελληνιστικά στοιχεία αποτελείται από δίρριχτη στέγη με δυο κλίνες και τράπεζα προσφορών, αυτή τη στιγμή δεν είναι επισκέψιμος αλλά μπορεί να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με τις επιτύμβιες ρωμαϊκές πλάκες που υπάρχουν λίγο πριν τον Ναό των Ταξιαρχών.
Τα εναύσματα λοιπόν των επιστημόνων για περαιτέρω έρευνα είναι πολλά, αλλά στη πραγματικότητα απαιτούν και την ανάλογη στήριξη της πολιτείας και των φορέων που την εκπροσωπούν. Σε επίπεδο στήριξης, για την ώρα, αυτό που θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί είναι το πρόβλημα της έλλειψης απαραίτητου προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει εκτενέστερα τους ιθύνοντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ