Διήμερη επίσκεψη στη Δράμα από την Ρένα Δούρου

0
1087

«Είναι τραγικό, εν έτει 2021, ένας ολόκληρος νομός να μην έχει δερματολόγο ούτε γαστρεντερολόγο» απάντησε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής στα «Χ»

Διήμερη επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο, 5 και 6 Νοεμβρίου αντίστοιχα, η Ρένα Δούρου, πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος.
Η κ. Δούρου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης στον Νομό Δράμας, με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων ενώ επισκέφθηκε δομές ψυχικής υγείας και το Νοσοκομείο Δράμας. Το πρόγραμμα της επίσκεψής περιελάμβανε επίσης συμμετοχή σε διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο όπου συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις σε χρονίζοντα θέματα του Νομού (υποδομές, οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες κ.α.) και οι δράσεις που απαιτούνται από τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μετά τη συνάντηση η κ. Δούρου δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα από υγειονομικής και οικονομικής πλευράς. Και οι Περιφέρειές μας, οι Δήμοι μας, όπως εδώ στη Δράμα, καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που με κάθε τρόπο εκπέμπει το μήνυμα της αδιαφορίας για την περιφέρεια, για τους πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα». Επίσης, με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα που έγινε στη Γλασκώβη, υπογράμμισε το εύρος των κλιματικών δράσεων των Περιφερειών, φέρνοντας το παράδειγμα της Διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής, και τις συνέργειες με φορείς όπως το ΕΜΠ, το Αστεροσκοπείο, το ΕΚΠΑ και τη διοργάνωση διεθνών ημερίδων για την κλιματική κρίση.

Ακολούθησε η συνάντηση με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο όπου κ. Δούρου τόνισε ότι: «Βρισκόμαστε εδώ, στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλευρό των πολιτών, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου, εκφράζοντας τη στήριξή μας στις τοπικές κοινωνίες και διεκδικώντας ενωτικά τα κρίσιμα αιτήματα – πολλές φορές μάλιστα για τα αυτονόητα που, όπως και στη Δράμα, έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ», φέρνοντας το παράδειγμα του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού Δράμα-Αμφίπολη, «που ακόμη, παρά και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες, καθυστερεί».

Κατόπιν η Ρένα Δούρου και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκαν την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΕΨΥΚΑ) και το Νοσοκομείο Δράμας όπου συνομίλησε με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Σε δηλώσεις της, μετά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Δράμας, η κυρία Δούρου ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι: «Δυστυχώς το Νοσοκομείο της Δράμας δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι άνθρωποι του, οι γιατροί του, οι νοσηλευτές, οι νοσηλεύτριες, οι διοικητικοί, δίνουν έναν άνισο αγώνα και είναι η ασπίδα προστασίας μας απέναντι στην υγειονομική κρίση. Δεν αποτελεί όμως εξαίρεση και παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, εγκαταλελειμμένα δηλαδή από κυβερνητικές πολιτικές που θεωρούν ότι τα πάντα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι η διαπίστωση μιας λογικής στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης. Είναι τα λόγια του πρώην Υπουργού Υγείας, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από τον σημερινό, όταν εν μέσω πανδημίας, κι τη στιγμή που ο κ. Μπάιντεν, ο κ. Τζόνσον, άλλοι ηγέτες παγκοσμίως θεωρούν ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί με το εθνικό σύστημα υγείας, εμείς μιλάμε για ιδιωτικοποίηση στο Νοσοκομείο και ΣΔΙΤ. Τα νούμερα που μας έδωσαν οι συμπολίτες σας και συμπατριώτες μας, γιατροί και νοσηλευτές, είναι αποκαρδιωτικά και νομίζω ότι αντί άλλων, εσείς ως λειτουργοί της ενημέρωσης, θα καλύψατε τον γιατρό, στο Νοσοκομείο της Λάρισας, που κατέρρευσε και δεν ήταν σε θέση να δώσει συνέντευξη. Αυτή είναι η εικόνα όλων των δημοσίων νοσοκομείων της πατρίδας μας. Τώρα, η παρουσία μας εδώ, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτονόητη. Επιχειρούμε να βρεθούμε εκεί όπου στενάζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Εκεί που καταρρέει ο γιατρός. Εκεί που δοκιμάζεται ο δάσκαλος. Εκεί που οι δομές για την ψυχική υγεία υπολειτουργούν. Είμαστε παντού και προσπαθούμε αδιαμεσολάβητα να συνομιλούμε με τον κόσμο όχι μόνο για τη λίστα Πέτσα αλλά και γιατί θεωρούμε ότι τα προβλήματα και οι λύσεις δίνονται από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ιερή υποχρέωση να φύγουμε από μια αθηνοκεντρική λογική που θυμάται τις άκρες της πατρίδας μας μόνο στις εθνικές εορτές».

Σε ερώτηση των «Χρονικών της Δράμας» για τις διαπιστώσεις της συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο Νοσοκομείο της Δράμας η κα Δούρου είπε ότι:
«Οι αριθμοί, οι άνθρωποι που συνταξιοδοτήθηκαν και οι άνθρωποι που βρίσκονται για δεύτερο χρόνο με αναστολή άδειας που δεν μπορούν να απαγκιάσουν, όπως με το χαμόγελό τους και το χέρι τους απαγκιάζει η αγωνία όλων μας, όχι μόνο για τον Covid, αλλά και για τόσες άλλες παθήσεις, μας λείπουν. Αν μου επιτρέπεται να γίνω επίτιμη συνδημότισσά σας, από το Νοσοκομείο σας μας λείπουν τουλάχιστον 83 νοσηλευτές. Μας λείπουν αναισθησιολόγοι. Είναι τραγικό, εν έτει 2021, χωρίς τις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές των μνημονιακών χρόνων, ένας ολόκληρος νομός να μην έχει δερματολόγο ούτε γαστρεντερολόγο. Για αυτό κάποιος πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις».

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που είχε με τους τοπικούς αιρετούς εκπροσώπους της Δράμας η κα Δούρου σημείωσε:
«Να σας θυμίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε όχι μία, αλλά πολλές φορές τους Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Να σας θυμίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που παρευρέθηκε σε 14 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Άρα, όχι με την ιδιότητά μου, ως πρώην Περιφερειάρχη και νυν Αντιπροέδρου της εθνικής μας αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά επειδή στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορούσαμε να μη δούμε τον Αντιπεριφερειάρχη, να μη δούμε τους δημάρχους, να μην αφουγκραστούμε τα προβλήματα και να μην ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες που έχουνε, ώστε να οδηγηθεί με τη βοήθεια και του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, και σε κοινοβουλευτικό έλεγχο προς υποστήριξη των αυτοδιοικητικών αρχών, τόσο σε επίπεδο περιφερειακού και όσο και δημοτικού βαθμού.».

Όπως δήλωσε επίσης η κα Δούρου: «Είναι κοινά τα βασικά προβλήματα σε επίπεδο αυτοδιοίκησης είτε στην Αττική είτε στην περιφέρεια. Και χαίρομαι πάρα πολύ που, μακριά από κομματικά στεγανά και κάρτες κομμάτων που φέρουμε όλοι και όλες και ιδεολογικές αφετηρίες, είναι εδώ οι ίδιοι οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης και λέμε, όπως πριν από δύο εβδομάδες, ότι τα προβλήματα είναι τα ίδια και ότι χρειάζεται μια ισχυρή, σοβαρή μεταρρύθμιση, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Άρα δεν υπάρχει άλλοθι, γιατί δεν προχωράμε. Όμως, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, πολλοί προτιμούν η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι τοπική ετεροδιοίκηση. Μη ξεχνάτε ότι, σε αντίθεση με τις παραδόσεις των άλλων κρατών – μελών, οι αυτοδιοικητικές εκλογές πολλές φορές είναι ένα exit poll για τις εθνικές εκλογές που μετά ακολουθούν. Συνεχίζω όμως να λέω και το λέω και με την εμπειρία της Βουλευτού, δεν το λέω δηλαδή συντεχνιακά, ότι ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης είναι η μορφή εξουσίας εγγύτερα στον πολίτη που καλείται και λύνει πολλές φορές τα προβλήματα σε αντίθεση με τους Βουλευτές ή τους Υπουργούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ