Δικαιότερο φέτος το επίδομα θέρμανσης

0
3752

Πώς διαμορφώνονται οι συντελεστές επιδότησης στον Νομό Δράμας ανά ταχυδρομικό κώδικα – 1,08 στο Νευροκόπι και 0,84 στην πόλη της Δράμας – Μέχρι 11 Ιανουαρίου οι αιτήσεις
Κ. Κάλφας στα «Χ»: «Από 82 έως 85 λεπτά αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης στη Δράμα»

Άνοιξε την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις αιτήσεις των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Το σύστημα κατανομής του επιδόματος έχει αλλάξει, όπως είχε προαναγγελθεί, και οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται το ύψος του επιδόματος, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ακόμα και εντός των διοικητικών ορίων του ίδιου νομού.
Έτσι, στις περισσότερο επιβαρυμένες κλιματολογικά περιοχές του Νομού Δράμας, όπως για παράδειγμα το Νευροκόπι, οι συντελεστές υπολογισμού του επιδόματος είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που ισχύουν στην πόλη της Δράμας ή άλλες περιοχές του νομού. Υπό την έννοια αυτή η κατανομή του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος δικαιότερη, σε σχέση τουλάχιστον με τις προηγούμενες χρονιές, όπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Ταμίας του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας κ. Κώστας Κάλφας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ορθώς ισχύουν αυτές οι αλλαγές διότι τα χαρακτηριστικά του χειμώνα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ακόμη και εντός των ορίων του Νομού Δράμας και προσθέτει: «Οι κάτοικοι του Νευροκοπίου, για παράδειγμα, χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου θέρμανσης και ξεκινούν να λειτουργούν τους καυστήρες πιο νωρίς. Στο Νευροκόπι μπορεί να ξεκινήσει η χρήση των καυστήρων από τις 15 Οκτωβρίου ενώ στην πόλη της Δράμας από τον Νοέμβριο».
Σε σχέση με το ερώτημα εάν το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις αιτήσεις της επιδότησης επηρεάζει την κίνηση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στη Δράμα, ο κ. Κάλφας απαντά ότι «Ακόμη είναι νωρίς. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Υπάρχει κάποια κίνηση διότι ο κόσμος εισέπραξε δώρα κλπ αλλά για πολλούς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το χρηματικό ποσό που δικαιούνται. Πάντως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, διότι πολλοί καταναλωτές έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο από πέρσι, όταν οι τιμές του καυσίμου είχαν κατέβει αρκετά. Αυτή την στιγμή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Δράμα κυμαίνεται από 82 έως 85 λεπτά το λίτρο».

Πώς διαμορφώνονται οι συντελεστές ανά ταχυδρομικό κώδικα στον Νομό Δράμας
Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ανά οικισμό, που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους, στον Νομό Δράμας κλιμακώνονται ως εξής:
-Στο Νευροκόπι ο συντελεστής του επιδόματος είναι 1,08
-στην Προσοτσάνη είναι 0,87
-στο Παρανέστι 0,85
-στη Δράμα 0,84 και
-το Δοξάτο 0,80.
Συγκριτικά αξίζει να αναφερθεί ότι στην πόλη της Ξάνθης ο συντελεστής είναι 0,82 και στην πόλη της Καβάλας 0,76.

Σχετικά με τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος
Για την κατάθεση των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας Α.Φ.Μ. και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.
Εάν δε θυμούνται τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον Α.Φ.Μ. τους, τότε δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσουν τον κωδικό πρόσβασής τους μέσω των σχετικών διαδικασιών.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης είναι μέχρι 11 Ιανουαρίου 2021. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν όσες αιτήσεις θέλουν μέχρι την 11η Ιανουαρίου 2021 οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, όμως μόνο η τελευταία υποβληθείσα αίτησή τους είναι αυτή που θα είναι σε ισχύ. Οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο την κύρια κατοικία τους.
Από το επίδομα της περιόδου 2020 – 2021 καλύπτονται οι αγορές που καυσίμων από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 που άρχισε η διάθεσή του. Τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού δεν επηρεάζουν το ύψος του επιδόματος. Από το επίδομα καλύπτεται ως καύσιμο θέρμανσης, το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ή το φυσικό αέριο, ή το υγραέριο, ή τα καυσόξυλα ή η βιομάζα (πέλετ).

Πότε θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος
Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων. Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε δύο δόσεις ως εξής: έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Τα εισοδηματικά κριτήρια
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
†οι άγαμοι φορολογούμενοι, που είχαν πέρσι ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ
†οι έγγαμοι φορολογούμενοι και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης που είχαν πέρσι οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
†οι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ