Δημιουργείται φορέας ειδικών μορφών τουρισμού στη Δράμα

0
2751

– Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας
– Άγγελος Καλλίας στα «Χ»: «Υπάρχουν περιοχές οι οποίες στηρίζουν την οικονομία τους κατά 40 ή 50% στις ειδικές μορφές τουρισμού»

Πρόσκληση σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με εναλλακτικές μορφές τουρισμού στον Νομό Δράμας απευθύνει η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας για τη δημιουργία ενός νέου φορέα με σκοπό να συνδυάσει και να αναδείξει κάθε εναλλακτική πρόταση που έχει να προσφέρει ο τόπος μας.
Η δημιουργία του φορέα ειδικών μορφών τουρισμού που περιλαμβάνει την πεζοπορία, την ποδηλασία, την αναρρίχηση, τον αιωροπτερισμό κ.ο.κ. είναι μία προσπάθεια να αναδειχθεί το ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν της Δράμας. Για τον λόγο αυτό, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού στη Δράμα.
Στη προσπάθεια αυτή και λίγο πριν από τη δημιουργία του φορέα, έκρινε απαραίτητο να απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί της για περισσότερες πληροφορίες ή και τη συμμετοχή του στον φορέα ειδικών μορφών τουρισμού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας εξήγησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι ο φορέας επιδιώκει να αναδείξει προτάσεις δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το βουνό ή το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάπτυξης αυτών των δραστηριοτήτων, ο κ. Καλλίας επισημαίνει: «Προοπτική ανάπτυξης έχουν όλες αυτές οι δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές έχουν αναπτυχθεί περισσότερο και κάποιες άλλες λιγότερο. Είναι η στιγμή και η ώρα όλοι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν αυτόνομα σε αυτές τις δραστηριότητες να μπορέσουν να οργανωθούν κάτω από μία «ομπρέλα», έτσι ώστε να αναπτύξουν τη δραστηριότητα την οποία ασκούν και με τελικό σκοπό η Δράμα να αναδειχθεί ως προορισμός για τις ειδικές μορφές τουρισμού».
Η πρωτοβουλία σύστασης ενός φορέα ο οποίος θα έχει υπό τη σκέπη του όλους τους επαγγελματίες ή τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αφορά μία συζήτηση που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και πλέον ωρίμασε προκειμένου να υλοποιηθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.
Ο κ. Καλλίας επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με αρκετούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό και ξεκαθαρίζει ότι η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας αναλαμβάνει απλώς την πρωτοβουλία για να τους συγκεντρώσει σε ένα τραπέζι. «Το αν θα συμμετάσχει η Ένωση Ξενοδόχων ή τα ξενοδοχεία μεμονωμένα είναι κάτι που θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο. Έχει δημιουργηθεί ένα υπόδειγμα καταστατικού και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των επαγγελματιών, των εθελοντών και των ανθρώπων που ασκούν δραστηριότητα σε αυτό τον χώρο, όπως το μονοπάτι του Γρανίτη, το VFT στο Παρανέστι, το Frozen Peaks κ.ο.κ. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πλέον για την υλοποίηση του φορέα. Η πρόσκληση που στείλαμε και απευθύνεται και σε αθλητικούς συλλόγους ή συλλόγους που ασχολούνται με τις δραστηριότητες αυτές είχε σκοπό να ενημερωθούν ακόμα περισσότεροι, για να λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια».
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να δομηθεί το προϊόν των ειδικών μορφών τουρισμού στη Δράμα, προκειμένου να μπορεί να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο. Σαφώς, βέβαια, σε μία τέτοια προσπάθεια η στήριξη της πολιτείας θα πρέπει να είναι δεδομένη.
Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία, πολύ περισσότερο αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν περιοχές οι οποίες στηρίζουν την οικονομία τους κατά 40 ή 50% στις ειδικές μορφές τουρισμού. Αναφέροντας κάποια παραδείγματα, ο κ. Καλλίας σημειώνει ότι υπάρχουν περιοχές όπου οι εκδηλώσεις που γίνονται, για τους αιωροπτεριστές συγκεντρώνουν 3.000-4.000 επισκέπτες, όπως επίσης υπάρχουν τα αναρριχητικά πεδία της Καλύμνου που συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, το τουριστικό προϊόν σε αυτές τις μορφές δίνει προστιθέμενη αξία σε έναν τόπο, αρκεί να μπορεί να δομηθεί, να οργανωθεί και να προβληθεί σωστά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ